Replica furnizorilor despre plafonarea prețurilor la energie: „Orice ingerinţă în piaţă nu este o soluţie”

Replica furnizorilor despre plafonarea prețurilor la energie: „Orice ingerinţă în piaţă nu este o soluţie”
Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 07/10/2021, 16:49
Actualizat: 07/10/2021, 16:56

Plafonarea preţului la energie, promisă de premierul demis Florin Cîțu pentru momentul în care un guvern PNL ar urma să aibă puteri depline, nu face decât să mute problema dintr-un loc în altul, iar soluţia propusă de furnizori în cazul scumpirii facturilor vizează încasări mai mici pentru stat, respectiv reducerea sau anularea accizei şi a taxei pe valoarea adăugată (TVA), potrivit conducerii Asociaţiei Furnizorilor de Energie din România (AFEER).

Laurenţiu Urluescu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie din România (AFEER),  a explicat, joi, într-o întâlnire cu presa, că o intervenție pe piață a autorităților nu este o soluție în contextul scumpirii facturilor.

Avertismentul premierului

Laurenţiu Urluescu fusese întrebat dacă, în opinia sa, plafonarea preţurilor la consumatori este o soluţie pentru contracararea preţurilor mari, în contextul promisiunilor făcute de Florin Cîțu de la Palatul Victoria, miercuri, la finalul primei ședințe de guvern după ce Executivul a fost demis, marți, de Parlament.

„Am văzut evoluția prețurilor în ultima perioadă și am luat decizia ca Partidul Național Liberal și Guvernul să susțină plafonarea prețurilor la energie în România. Va fi o decizie luată în prima ședință de Guvern după ce se va rezolva criza. Vom susține plafonarea la prețurile pe care le vedem în această perioadă. De aceea, avertizez companiile care vor să profite de acest anunț în perioada următoare să nu se chinuie, pentru că vom folosi plafonarea la prețurile actuale”, a declarat Florin Cîțu.

Conform Constituției, în această situație, Cabinetul Cîțu are opțiuni limitate în adoptarea de acte normative, inclusiv nu poate aproba ordonanțe de urgență.

„Depinde foarte mult şi cum se defineşte această plafonare”

„Orice ingerinţă în piaţă nu este o soluţie; plafonarea nu face decât să mute problema dintr-un loc în altul. Aici depinde foarte mult şi cum se defineşte această plafonare. Unele ţări spun plafonare şi la compensarea parţială a facturii. În al doilea rând, depinde foarte mult de cum e definită plafonarea: poate fi de la compensare parţială până la limitarea preţului angro, ceea ce înseamnă încurajarea exportului”, a explicat Laurențiu Urluescu, citat de Agerpres.

Întrebat care ar fi soluţia optimă, el a răspuns: „AFEER a propus încă de la început reducerea sau anularea TVA şi a accizei; astfel s-ar fi făcut simplu şi rapid o compensare directă fără a complica schema de decontare. În plus, modificarea taxării la toţi consumatorii ar fi evitat efectul indirect asupra coşului de consum”.

În plus, Cristian Culea, membru în boardul director al Asociaţiei, a arătat că cei trei mari producători de electricitate – Hidroelectrica, Nuclearelectrica şi Complexul Energetic Oltenia – nu vin cu energie în piaţă pentru a răspunde la ofertele de cumpărare ale furnizorilor, ceea ce duce tot la scumpiri.

„Furnizorii vor să cumpere energia la preţul pieţei, dar volumele puse în vânzare de producători sunt mai mici şi pe termene mai scurte faţă de anul trecut. E uimitor că la acest preţ producătorii nu produc la capacitatea maximă, este un semn de întrebare. De asemenea, este de mirare că la acest preţ încă importăm energie”, a susţinut Culea.

Cum se vor compensa facturile

Per ansamblu, creșterea prețurilor la energie a fost indiscutabilă în ultimele 11 luni, atât la producători, cât și la furnizori, iar aceasta nu se oprește încă, a spus Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energie Inteligentă, care a detaliat pentru Gândul o parte din cauzele care au dus la scumpiri.

Conform unei analize recente publicate pe site-ul asociației, „creșterea prețurilor la gaze și energie electrică a creat cele mai mari avantaje statului: conectarea redevențelor pentru gaze la prețurile de la Viena a determinat o creștere a venituriulor din redevențe cu cca. 500%; creșterea prețurilor a determinat creșterea veniturilor din TVA cu cca. 48%.”.

Luni, Guvernul a adoptat măsuri pentru compensarea facturilor consumatorilor casnici în acest sezon rece (1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022), în contextul creșterilor la energie electrică și gaze naturale. Impactul financiar total asupra bugetul de stat este de 1,3 miliarde de lei, cea mai mare parte a sumei fiind pentru compensarea facturilor de gaze naturale.

Conform ordonanței de urgență aprobată de Guvernul Cîțu – cu o zi înainte de a fi demis în Parlament, consumatorii de energie primesc o reducere de 21 de bani pe fiecare kWh dacă consumă lunar între 30 și 200 kWh sau între 150 și 1.000 kWh pe toată perioada. La gaze se aplică o reducere de 25% a facturilor, pentru cei care consumă între 80 și 960 de metri cubi de gaze în intervalul 1 noiembrie – 31 martie.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a fost reflectată victoria Maiei Sandu în presa internațională: O palmă dată Kremlinului. Ce...
Bianca Drăguşanu şi Gabi Bădălău, mai fericiţi ca niciodată alături de copii. La ceas de...
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai...
Un bucureștean reclamă că are nevoie de reconstrucția penisului după ce a apelat la un...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
O femeie de 102 ani care nu are riduri aproape deloc și-a dezvăluit secretele. Folosește...
Apartament cu două camere scos la vânzare cu 340.000 euro în Cluj. Ironii pe rețelele...
Cântăreață din România, implicată într-un grav accident auto! Mașina ei s-a izbit cu putere de...
Planta care te scapă rapid de durere. Crește în grădină și are proprietăți similare opiului
Fructul pe care Raul a pariat 15.000 de euro, toate economiile sale. Vinde acum un kilogram...
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
El este Marius, un alt român decedat în urma inundațiilor din Spania. Bărbatul a lăsat...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
2024: La ce viteză se ia permisul în afara localității?
Expert: Este puţin probabil ca Putin să vină la masa negocierilor, indiferent de cine câştigă...
A fost găsită ARCA lui NOE? Indiciul găsit pe o monedă din secolul III
Oana Lis a dat cea mai tristă veste. Este vorba de Viorel Lis
A fost modificată legea pensiilor. Ce români vor avea venituri mai mari
Ce a putut să facă un român pe scara blocului, chiar la ușa liftului. Ceilalți...
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau...
Gabriela Cristea, reacție dură pe rețelele de socializare. “Voi știți cât muncesc eu sau cât...
Momentul în care Chris Martin a căzut printr-o gaură din scenă a fost surprins video...
BANCUL ZILEI. Bulişor: – Mami, de ce îți pui atâta fard pe față?
Un fizician susține că un alt univers ar fi existat înainte de Big Bang