Reportaj AP, despre salvatorul cailor duși la abatoare: „Când văd cum sunt biciuiți, simt că înnebunesc”
Associated Press (AP) publică joi un reportaj despre Simion Crăciun, salvatorul cailor duși la abatoare.
„Numele fermei sale s-ar putea traduce aproximativ drept >. Dar pentru Simion Crăciun, adevărații > sunt cei care își duc caii la abatoare”, notează autorii articolului.
Când aude că un cal urmează să fie vândut unui abator, în partea de nord a Transilvaniei, unde locuiește, Simion Crăciun se grăbește că ofere mai mulți bani și să ducă apoi animalul într-o herghelie a sa, unde turiștii vin pentru lecții de călărie, notează AP.
„Când văd cum îi biciuiesc fermierii, simt că înnebunesc. Când mă duc seara la culcare, mă gândesc la cai și mă trezesc cu gândul tot la ei”, spune Crăciun.
Chiar și într-o țară în care calul este un simbol național, o asemenea preocupare pentru bunăstarea cailor este rară. În vremuri economice dificile, unii români își vând caii către abatoare, pentru că nu își mai pot permite să îi păstreze.
Scandalul cărnii de cal din Europa a adus România în lumina reflectoarelor, cu rețeaua sa de 35 de unități autorizate pentru abatorizarea cailor.
Franța susținea că abatoarele românești au făcut parte dintr-un lanț la finalul căruia în Europa au ajuns pachete cu carne de cal etichetate drept carne de vită. Românii ripostează și spun că de la ei carnea a plecat etichetată în mod corespunzător.
Exporturile de cai au crescut cu circa 10 la sută în 2012, față de 2011, ajungând la aproximativ 6.300 de tone exportate de carne de cai, catâri și carne de măgar. Mulți dintre caii ajunși la abator au fost vânduți de către proprietarii privați.
AP scrie că imaginile cu cai trăgând la căruțe, chiar și în centrul Bucureștiului, erau odinioară un lucru obișnuit, cu proprietari biciuindu-și animalele uneori până când acestea se prăbușeau. Dar, ca parte a unui efort de modernizare a țării, după ce a aderat la Uniunea Europeană în 2007, România a interzis accesul cu cai în orașe, animalele devenind o povară pentru mulți proprietarii lor, relevă autorul articolului.
La țară însă, țăranii au o relație mai pragmatică cu animalele lor, ei având grijă de cai așa cum un proprietar își îngrijește mașina.
Costurile lunare între 100 euro și 150 de euro pentru a avea în gospodărie un cal sunt prea mari pentru agricultorii cu ferme de subzistență.
„Să crești un cal este scump și mulți proprietari au fost forțați să renunțe la ei”, a declarat Nicu Stoica, un instructor de călărie, care are mai mulți cai.
Reporterii AP au vorbit și cu Costel Mustafa, un măcelar din piața Bucur Obor din București, care consideră că vest-europenii vor să denigreze România.
Revenind la Crăciun, acesta spune că el a ajuns să plătească de până la două ori mai mult decât îi oferea abatorul unui țăran care voia să își ducă animalul la abatorizare.
Crăciun are 14 cai, opt dintre ei fiind salvați de el de la abatorizare.
În urmă cu șapte luni știrileprotv.ro au realizat un reportaj la herghelia lui Simion Crăciun.