Retehnologizarea Stației Electrice de Transformare Reșița, pe ultima sută de metri. Impactul asupra rețelei și interconexiunea cu Europa

Publicat: 04 10. 2024, 16:57

Lucrările de retehnologizare a Stației Electrice de Transformare Reșița se află într-un stadiu avansat, termenul de finalizare a acestora fiind în primul trimestru al anului 2025, a transmis, vineri, operatorul sistemului național de transport a energiei electrice.

Lucrările de la Stația Reșița, o investiție esențială pentru zona de vest și sud-vest a Rețelei Electrice de Transport, sunt monitorizate permanent, a transmis vineri Transelectrica.

Astfel, președintele Directoratului, Ștefăniță Munteanu, și directorul Direcției Investiții, Dorinel Vladu, au avut o întâlnire în șantierul stației cu reprezentanții contractorilor, Asocierea Siemens Energy SRL, Electrogrup SA și Retrasib SA, unde au discutat parcursul etapelor finale ale proiectului.

„Până în prezent, au fost finalizate lucrările pentru nivelurile de tensiune de 110 kV și 220 kV, iar gradul de realizare a noii stații de 400 kV este de 70%”, a transmis compania.

Stația Reșița este una dintre cele mai importante stații de transformare de pe Axul Banat, de la Porțile de Fier -Reșița-Timișoara-Săcălaz-Arad. O dată cu trecerea Axului Banat la tensiunea de 400 kV, investiție aflată în derulare cu finanțare europeană din Fondul pentru Modernizare, se va consolida semnificativ rețeaua electrică de transport și interconexiunea cu rețeaua ENTSO-E în zona de sud-vest și vest a României.

Investiții masive

Potrivit companiei, realizarea stației de 400 kV la Reșița va permite operaționalizarea comercială a Liniei Electrice Aeriene de interconexiune 400 kV dublu circuit Reșița-Pancevo, unul dintre circuite urmând a fi pus in funcțiune în luna noiembrie a acestui an.

Planul de dezvoltare a rețelei aprobat pentru perioada 2022-2031 are o valoare de 1,4 miliarde de euro, din care aproximativ jumătate de miliard de euro sunt finanțări din fonduri europene: Fondul pentru Modernizare și REPowerEU, spunea președintele Directoratului, Ștefăniță Munteanu, la inaugurarea Liniei Electrice Aeriene 400 kV Porțile de Fier – (Anina) – Reșița. Între timp, suma a crescut la 582 de milioane de euro, prin semnarea unui nou contract cu finanțare din Fondul pentru Modernizare.

Potrivit oficialilor companiei, până la sfârșitul anului urmează să fie actualizat, pentru perioada 2024-2033.

Sursa foto: Transelectrica