Prima pagină » Economic » RETROSPECTIVĂ 2012 – Dosarul Hidroelectrica. Cum a ratat de Revelion masonul Remus Borza un onorariu de 3 milioane de euro

RETROSPECTIVĂ 2012 – Dosarul Hidroelectrica. Cum a ratat de Revelion masonul Remus Borza un onorariu de 3 milioane de euro

RETROSPECTIVĂ 2012 - Dosarul Hidroelectrica. Cum a ratat de Revelion masonul Remus Borza un onorariu de 3 milioane de euro
Ieșirea Hidroelectrica din starea de insolvență, anunțată de premierul Victor Ponta inițial pentru toamna anului 2012, apoi pentru sfârșitul aceluiași an, a fost amânată.

Administratorul judiciar al Hidroelectrica, avocatul Remus Borza, tocmai a ratat încasarea unui onorariu de performanță de 3 milioane de euro. Lui Borza i-ar fi intrat în conturi această sumă în cazul în care ar fi reușit finalizarea procedurii de insolvență a celui mai mare producător de energie din România până la data de 31 decembrie 2012, lucru care nu s-a întâmplat.

Data certă la care Hidroelectrica va reuși să iasă din insolvență rămâne necunoscută, un termen probabil, avansat de Borza în toamnă, fiind luna iunie 2013.

Avocatul Remus Borza a fost numit în vară administratorul judiciar al companiei Hidroelectrica, în calitate de coordonator al firmei de insolvență Euro Insol. Firma Euro Insol a fost desemnată ca administrator judiciar al Hidroelectrica după ce conducerea celui mai mare producător de energie din România a solicitat acest lucru în luna iunie în cererea de deschidere a procedurii insolvenței.

Gândul a scris că Borza este un miliardar mason, prieten cu Victor Ponta, care s-a arătat dispus să lucreze la Hidroelectrica pentru 2.000 de lei pe lună din pură pasiune. După prima adunare a creditorilor Hidroelectrica, în luna septembrie, onorariul fix al administratorului judiciar al companiei a fost stabilit la 50.000 de euro lunar.

În plus, cu același prilej s-a stabilit că Euro Insol va primi un onorariu de performanță cuprins între 1 și 3 milioane euro, în funcție de data la care Hidroelectrica va ieși din insolvență.

Onorariul pe care l-ar fi obținut administratorul judiciar Remus Borza dacă Hidroelectrica ar fi ieșit din insolvență până pe 31 decembrie 2012 se ridică la 3 milioane de euro. Borza era sceptic că va încasa acest comision. Invitat la GÂNDUL LIVE la începutul lunii octombrie, Borza a apreciat că acest lucru este „puțin probabil”.

Onorariul de performanță este condiționat de maximizarea veniturilor și de reducerea costurilor la Hidroelectrica. „Au fost renegociate 382 de contracte ale Hidroelectrica și am obținut discount-uri de 90 de milioane de euro”, declara în octombrie Remus Borza.

Dacă Hidroelectrica va ieși din insolvență de la data de 1 ianuarie 2014, Borza va primi un onorariu de performanță de doar 500.000 de euro.

Onorariul de performanță va fi calculat în funcție de reducerile de costuri realizate în perioada insolvenței.

Când va ieși Hidroelectrica din insolvență

Ieșirea Hidroelectrica din starea de insolvență, anunțată de premierul Victor Ponta inițial pentru toamna anului 2012, apoi pentru sfârșitul aceluiași an, a fost amânată.

Cel mai mare producător de energie din România a intrat în procedură de insolvență în luna iunie 2012, la solicitarea Consiliului de Administrație, care și-a motivat cererea prin scăderea cifrei de afaceri și creșterea datoriilor pe fondul unui „dezastru de management” și al secetei din 2011. Decizia a luat prin surprindere mediul economic. 

Ieșirea din insolvență este în faza finală a procedurilor și va avea loc anul acesta (2012 n.red), până la sfârșitul acestui an”, anunța la începutul lunii noiembrie premierul Victor Ponta. În vară, Ponta afirmase că Hidroelectrica va reveni pe piața normală a energiei în toamna anului 2012.

Reprezentantul administratorului judiciar al Hidroelectrica, Remus Borza, l-a contrazis în vară pe premier, declarând că ieșirea din insolvență a Hidroelectrica în toamnă, așa cum unii „trâmbițează triumfalist”, nu este posibilă, un termen realist fiind luna iunie 2013.

Miza intrării în insolvență

Gândul a scris că miza intrării în insolvență a celei mai mari companii de stat o constituie rezilierea contractelor cu așa-numiții „băieți deștepți” din energie.

Administratorul judiciar al Hidroelectrica a denunțat șase din cele zece mari contracte directe de vânzare a energiei. În prezent energia hidro, considerată cea mai ieftină energie, este vândută în mod direct de Hidroelectrica numai către Alro, Elsid, Electrocarbon și Electromagnetica.

Contractele directe pe care „băieții deștepți” – adică firmele Euro P.E.C., EFT AG, EFT România (Energy Financing Team), Alpiq RomIndustries, Alpiq RomEnergie și Energy Holding – le aveau cu Hidroelctrica au fost denunțate odată cu intrarea în insolvență a Hidroelectrica.

În perioada 2006-31 mai 2012, aceste contracte au provocat Hidroelectrica o pierdere de circa 3 miliarde de lei (circa 700 milioane euro).

O parte dintre „băieții deștepți” au atacat în vară hotărârea Tribunalului București prin care s-a aprobat deschiderea procedurii de insolvență. Însă Curtea de Apel București a respins, în octombrie, recursurile formulate de Alpiq RomIndustries, Alpiq RomEnergie și Hidrosind față de hotărârea Tribunalului București.

Cine este Alpiq: contracte preferențiale ce au produs o pagubă de 190 de milioane de euro

Gândul a scris că Alpiq RomEnergie și Alpiq RomIndustries (cele două companii care au contestat insolvența) sunt deținute de grupul elvețian Alpiq. Firmele Alpiq RomEnergie și Alpiq RomIndustries au fost create în jurul companiei Ehol Distribution și Buzmann Industries, firme înființate de omul de afaceri Bogdan Buzăianu și preluate de grupul elvețian Alpiq.

Cele două firme au avut contracte pe termen lung de cumpărare a energiei de la Hidroelectrica la prețuri sub nivelul pieței. Potrivit descrierii de pe propriul site, grupul Alpiq activează în 23 de țări și a avut venituri de peste 14 miliarde de franci elevețieni. Paguba adusă Hidroelectrica în ultimii ani de contractele cu cele două firme depășește 850 de milioane de lei (190 de milioane de euro).

Propunerile indecente ale „băieților deștepți”

Invitat la GÂNDUL LIVE, administratorul judiciar al Hidroelectrica, Remus Borza, a declarat în luna octombrie că unii dintre „băieții deștepți” din energie au încercat să îi ofere mită.

„Propuneri indecente se fac în România, dar eu nu sunt un pervers”, a declarat Remus Borza. El nu a dorit să ofere detalii privind modalitățile prin care „băieții deștepți” au încercat să îi ofere mită, dar a subliniat faptul că „nu se mai poartă cu cash-ul la purtător”.

Întrebat de ce nu a sesizat Parchetul în cazul „băieților deștepți” care au vrut să îi ofere mită, Remus Borza a declarat că „nimeni niciodată nu a fost pedepsit și nici nu va fi pedepsit” în astfel de cazuri.

Hidroelectrica a vândut 1% din PIB-ul României

Numele celor 10 companii denumite generic „băieții deștepți din energie” sunt pomenite și în rechizitoriul DIICOT în care fostul ministru Codruț Sereș și șase directori ai Hidroelectrica au fost trimiși în judecată pentru subminarea economiei și un prejudiciu de 170 milioane dolari. În același rechizitoriu, procurorii arată că nivelul contractelor încheiate de băieții deștepți cu Hidroelectrica erau imense. Numai Energy Holding a încheiat în 2004 un contract pe 10 ani care avea o valoare ce atingea 1% din PIB-ul României.

Videanu: Cei care au prelungit contractele „ar trebui să fie decorați”

Invitat la Gândul LIVE, liderul PDL Adriean Videanu a declarat în luna mai că nu știau nici el, nici președintele Traian Băsescu despre condițiile de prelungire a contractelor la Hidroelectrica, adăugând că cei care le-au prelungit „ar trebui să fie decorați”.

Sporuri înjumătățite

Administratorul judiciar al Hidroelectrica a redus cu 10%, de la 1 ianuarie 2013, salariile celor peste 5.000 de angajați. În plus, din 2013 aproximativ 120 de angajați ai Hidroelectrica urmează să își piardă locurile de muncă.

Pe de altă parte, cei care vor continua să lucreze la cel mai mare furnizor de energie electrică din România nu se vor mai bucura de tot atâtea sporuri și prime.

Remus Borza a declarat pentru Ziarul Financiar că, în urma negocierilor cu sindicatul, fondul de salarii și facilitățile aflate în contractul colectiv de muncă au fost diminuate cu 52 de milioane de lei (circa 12 milioane euro).

Înaintea de intrarea în insolvență, salariul mediu pe angajat în Hidroelectrica era de 1.643 euro, iar salariații companiei beneficiau de 70 de tipuri de indemnizații, prime jubiliare și alte beneficii, care acoperă 59% din totalul veniturilor.

Angajații se bucurau inclusiv de sporuri pentru decesul socrilor și bunicilor și de „prime jubiliare”, potrivit raportului privind cauzele care au dus la intrarea în insolvență a companiei de stat, cel mai mare producător de energie din România.

Borza a dezvăluit în vară că un șofer de la Hidroelectrica avea un salariu brut de 9.900 lei.

În prezent, salariaților Hidroelectrica li s-au înjumătățit o serie de sporuri și de prime, după cum a anunțat Remus Borza.

Tranzacții pe bursa de energie

Tot după intrarea Hidroelectrica în insolvență, compania a a ajuns la tranzacții totale pe bursa de energie OPCOM de peste 100 de milioane de euro, o sumă record pentru producătorul de stat. În total, compania a tranzacționat 54 de pachete de energie pe OPCOM, potrivit Ziarului Financiar.

Hidroelectrica estima că, la finalul anului 2012, va avea o pierdere de 65 de milioane de euro din cauza secetei, însă pentru 2013 administratorul judiciar anticipa „un profit record” de 100 de milioane de euro.

Promisiunea autorităților în fața Fondului Monetar Internațional

Guvernul a promis Fondului Monetar Internațional (FMI) că va publica prospectul de vânzare pe bursă a 10% din acțiunile Hidroelectrica în maximum trei luni după ce compania va ieși din insolvență și că oferta va fi lansată o lună mai târziu.

Planul avut în vedere de Guvern pentru listarea Hidroelectrica a fost anexat la scrisoarea de intenție transmisă Fondului în urma misiunii de evaluare din luna august.

Listarea Hidroelectrica va fi realizată printr-o majorare a capitalului companiei. Fondul Proprietatea deține 19,94% din acțiunile Hidroelectrica și își va putea menține participația dacă va subscrie 2,49% din titlurile emise în cadrul majorării de capital.

Listarea la bursă a Hidroelectrica era programată pentru cel târziu la mijlocul lunii octombrie a acestui an, potrivit angajamentelor anterioare ale Executivului.

Hidroelectrica este menținută pe lista companiilor pentru care va fi numit un manager privat.

Citește și