REUTERS: Miniștrii Finanțelor din zona euro califică drept „propagandă” ideea ieșirii Greciei din zona euro

Publicat: 15 05. 2012, 12:01

Miniștrii Finanțelor din zona euro au respins speculațiile privind ieșirea Greciei din zona euro, calificându-le drept „propagandă și nonsens”, și au indicat că ar putea fi dispuși să „înmoaie” unele prevederi ale acordului de finanțare externă cu statul elen, transmite Reuters.

Oficialii europeni au subliniat însă că Grecia trebuie să respecte termenii programului de „bailout” convenit cu UE și FMI.

Totuși, dacă statul elen va reuși să formeze un guvern legitim care să subscrie acordului cu instituțiile financiare internaționale, atunci unele ținte din program ar putea fi „înmuiate”, a indicat Jean-Claude Juncker, președintele forumului miniștrilor de Finanțe din zona euro.

„Nu văd, nici măcar pentru o secundă, ieșirea Greciei din zona euro. Este un nonsens, este propagandă. Ieșirea Greciei din zona euro nu a fost o temă de discuție astăzi. Nimeni, absolut nimeni, nu a ridicat această problemă. Însă populația Greciei, cetățenii ei, trebuie să știe că am convenit asupra unui program care trebuie implementat”, a spus Juncker luni seara, după încheierea ședinței miniștrilor de Finanțe din zona euro.

La nouă zile după alegerile generale din 6 mai, încheiate cu un rezultat extrem de fragmentat, partidele politice din Grecia nu au reușit să formeze o coaliție de guvernare dispusă să susțină acordul cu instituțiile financiare internaționale.

Sondajele arată că partidele poziționate împotriva acordului de finanțare externă ar avea cel mai mult de câștigat de pe urma organizării unei noi runde a alegerilor generale, care ar putea avea loc în luna iunie.

Oficialii europeni au indicat clar că spațiul de manevră pentru renegocierea acordului de 130 miliarde euro cu Grecia este foarte restrâns, însă Juncker s-a arătat dispus să ofere indulgență Atenei dacă partidele politice vor reuși să-și depășească divergențele și să formeze o coaliție de guvernare care să subscrie programului convenit cu UE și FMI.

„Dacă ar apărea schimbări dramatice de situație, nu am exclude o dezbatere privind extinderea termenelor (impuse Greciei pentru atingerea unor ținte – n.r.). Nu spun că există o intenție de a prelungi perioadele, însă trebuie să facem lucrurile într-o ordine. Avem nevoie de un guvern în Grecia. Guvernul Greciei trebuie să arate clar că va respecta în totalitate programul. În circumstanțe excepționale, nu am exclude posibilitatea unor discuții privind acordul. Nu a fost discutat astăzi (luni – n.r.), pentru că celelalte două condiții nu au fost respectate: nu avem un guvern în Grecia și nu au apărut circumstanțe excepționale. În orice caz, nu ar exista modificări substanțiale”, a explicat Juncker.

Premierul în exercițiu al Greciei, tehnocratul Lucas Papademos, a indicat luni că statul elen ar putea rămâne fără bani încă din luna iunie în lipsa unui guvern învestit care să poată obține următoarea tranșă din finanțarea externă.

Pe piețele financiare, mulți investitori pariază deja pe falimentul Greciei și ieșirea statului din zona euro.