Preţurile cafelei vor exploda din cauza celui mai grav val de frig din ultimele decenii din Brazilia, cel mai mare producător din lume, dar și ca urmare a costurilor mărite la transport din perioada pandemiei, arată o analiză realizată de Reuters.
Cafeaua din Brazilia este așteptată să scumpească la cote maxime în următoarele săptămâni, scriu jurnaliștii publicației Reuters, care au analizat evoluția pieței, în contextul în care țara a trecut prin cel mai mare îngheț din 1994.
Creșterea prețurilor la cafea va duce și la majorarea costulului unui coș de cumpărături, după ce cresc prețurile și la articole precum pâinea, uleiul și zahărul. Și asta pentru că un indice al Agenției pentru alimente a Națiunilor Unite arăta în iulie o majorare de prețuri produselor alimentare de 31% de la un an la altul, într-un moment în care mulți consumatori au probleme financiare majore din cauza pandemiei, arată analiza Reuters.
Cel mai grav îngheţ din Brazilia din 1994 a făcut ca prețul boabelor verzi de cafea să ajungă la cel mai înalt nivel din aproape șapte ani și se așteaptă ca prețul final să fie transferat la consumatori, atunci când cumpără boabe prăjite sau cafea măcinată în supermarketuri, relatează Reuters, potrivit Mediafax.
Brazilia s-a confruntat cu un val de aer polar, dar și cu ninsori în iulie. Înainte de frig, o secetă care a afectat producţia din 2021.
Cafeaua Arabica și-a dublat prețul în ultimele 12 luni la bursa ICE din SUA, în timp ce culturile din Brazilia se usucă din cauza unei perioade extrem de grave de secetă, cea mai gravă în 91 de ani.
Potrivi sursei citate, amploarea daunelor nu a fost complet evaluată, dar în zonele în care arborii de cafea nu au supraviețuit ar putea dura până la șapte ani pentru ca producția să se recupereze complet.
Întreruperile din transport, cauzat în parte de creșterea cererii pentu bucuri de consum și de deficitul de nave, având în vedere că oamenii au stat acasă din cauza pandemiei de COVID-19, a dus de asemenea la o creștere abruptă a costului pentru transportul boabelor de cafea către cele mai mari țpri consumatoare din America de Nord și Europa.
Comercianții cred că, în timp ce consumatorii vor plăti mai mult în curând ca să cumpere cafeaua d ela supermarket, prețul unei cești e posibil să nu crească sensibil de mult pe termen scrurt, pentru că, spun specialiștii citați, prețul de la cafenea include mai mult costul experienței decât al boabelor în sine, arată sursa citată.
Datele Biroului pentru Statistica Muncii din SUA au indicat că prețurile medii ale cafelei măcinate au crescut la un vârf de 4,75 dolari pe kilogram în aprilie, în creștere cu 8,1% față de un an mai devreme și la cel mai înalt nivel din iulie 2015.
În Brazilia, cea mai mare țară consumatoare din lume după Statele Unite, prețurile la cafea prăjită și măcinată au crescut cu 3,4% în iunie, potrivit biroului de statistici IBGE, citat de Reuters.
În România, prețul cafelei a crescut în iunie cu 0,13% față de luna anterioară, mai, cu 0,79% față de decembrie 2020 și cu 1,12% față de iunie 2020, potrivit celor mai recente date ale Institutului Național de Statistică (INS) privind indicele preţurilor de consum, din luna iunie.
Per ansamblu, preţurile de consum în luna iunie 2021 comparativ cu luna mai 2021 au crescut cu 0,3%, iar rata inflaţiei de la începutul anului – iunie 2021, comparativ cu decembrie 2020 – era de 3,4%.
Rata anuală a inflaţiei în luna iunie 2021 comparativ cu luna iunie 2020 a fost de 3,9%, iar rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (iulie 2020 – iunie 2021) faţă de precedentele 12 luni (iulie 2019 – iunie 2020) era de 2,9%, potrivit INS.
Defalcat, mărfurile alimentare s-au scumpit în iunie, de la an la an, cu 2,17%, cele nealimentare, cu 5,71%, iar serviciile, cu 2,66%, potrivit INS.