Prima pagină » Economic » REVIEW Fitbit Versa Lite, ediția mai ieftină a unuia dintre cele mai populare ceasuri inteligente pentru pasionații de sport

REVIEW Fitbit Versa Lite, ediția mai ieftină a unuia dintre cele mai populare ceasuri inteligente pentru pasionații de sport

Versa Lite este un smartwatch entry-level potrivit pentru cei care nu au mai folosit niciodată un astfel de dispozitiv.

– Fitbit Versa Lite este o versiune mai ieftină a popularului smartwatch Fitbit Versa

– Este un dispozitiv care se adresează pasionaților de sport și mișcare

PRO: autonomie foarte bună a bateriei; platformă excelentă pentru fitness; preț accesibil; este ușor și rezistent
CONTRA: sunt disponibile puține aplicații comparativ cu concurența; lipsesc unii senzori și nu poate fi folosit pentru a urmări anumite sporturi

Caracteristici tehnice principale:
 
Sistem de operare: Fitbit OS
 
Compatibilitate: Windows, Android, iOS
 
Ecran: color, panou LCD, diagonala de 1,34 inci, format 1:1, rezoluție de 300 x 300 pixeli
 
Carcasă: aluminiu eloxat
 
Baterie: autonomie de peste patru zile; încărcare de la 0 la 100% în două ore
 
Bluetooth: v4.0
 
Rezistență: la apă până la o adâncime de 50 m; la temperaturi de: minus 20 grade – plus 60 de grade Celsius

PREZENTARE ȘI DESIGN

Potrivit Fitbit, acesta nu este numai cel mai ieftin, ci și cel mai ușor smartwatch din portofoliul său, dar nu știm greutatea exactă.

Fitbit Versa Lite are formă rectangulară, aproape identică cu cea a Versa. Carcasa dispozitivului este realizată din aluminiu eloxat (folosit în industria aerospațială), iar display-ul este protejat cu Gorilla Glass 3. Cureaua standard livrată în cutie este din silicon (alb, în cazul modelului testat), iar Fitbit a găsit o soluție ingenioasă pentru a face ceasul potrivit pentru orice tip de client: femeie, bărbat sau copil. Una dintre cele două curele (cea fără cataramă) poate fi înlocuită cu una la fel de lată, dar mai lungă, pentru utilizatorii cu încheietură a mâinii mai groasă. Schimbarea curelei este o procedură simplă. Aceasta se prinde de ceas cu ajutorul unui telescop special, care include un mic levier pentru a putea fi scos mai ușor.

Versa Lite dispune de un singur buton fizic, spre deosebire de fratele lui mai scump, care are trei. Au fost eliminate cele două butoane de pe partea dreaptă a carcasei.

Pe Fitbit Versa, butonul din dreapta-sus este multifuncțional. La o apăsare rapidă pornește aplicația așezată în colțul din stânga-sus al primului ecran. La o apăsare lungă deschide secțiunea de notificări de pe ceas. Butonul din dreapta-jos pornește aplicația așezată în colțul din stânga-jos al primului ecran.

Compania susține că a eliminat cele două butoane deoarece tema noii sale linii de dispozitive purtabile este accesibilitatea. Fitbit vrea ca dispozitivele sale să fie atractive și pentru cei care sunt mai puțin prieteni cu tehnologia. Totuși, probabil s-a decis eliminarea butoanelor și pentru a fi redus prețul dispozitivului.

Butonul păstrat pe Versa Lite execută comanda înapoi și oferă acces la comenzi rapide: notificări (On/Off) și modul în care se aprinde ecranul (manual sau auto).

Display-ul LCD are tot 1,34 inci (rezoluție 300 x 300 pixeli), cu format al imaginii 1:1. Ecranul este color și tactil.

Versa Lite este disponibil în patru culori: White/Silver Aluminium, Marina Blue, Lilac și Mulberry.

Ceasul rezistă în continuare la temperaturi extreme (minus 20 grade – plus 60 de grade Celsius) și poate fi scufundat în apă până la o adâncime de 50 de metri. Totuși, acest model nu este potrivit pentru înotători, deoarece nu oferă funcție de măsurare a acestui tip de sport. Cei care practică înotul vor trebui să se orienteze spre Fitbit Versa sau un alt model.

UTLIZARE ȘI PERFORMANȚĂ

Nemaivând trei butoane fizice, pe Versa Lite vei interacționa mai mult cu ecranul tactil. Deși afișează culori frumoase și clare, ecranul de pe Lite nu a ajuns la rafinamentul celor folosite pe modele, ce-i drept mai scumpe, precum Apple Watch sau Samsung Galaxy Watch. Uneori, pentru a da o comandă trebuie să insiști cu apăsări repetate, la fel și pentru a derula ecranele. Problemele apar mai ales când ai mâinile puțin unsuroase sau transpirate.

Versa Lite rulează sistemul de operare Fitbit OS, care este intuitiv și ușor de folosit. Prin glisarea degetului de jos în sus (swipe) pe ecran utilizatorul are acces la secțiunea/aplicația Today, care arată progresul în materie de mișcare (pași, calorii arse, distanță parcursă etc.) și antrenamente din ziua respectivă. Glisarea de sus în jos a degetului pe ecranul principal afișează fluxul de notificări. Acestea pot fi accesate și prin ținerea apăsată a butonului fizic din dreapta-sus al ceasului. Prin glisarea degetului din dreapta spre stânga pe ecran este accesată secțiunea de aplicații. Acestea pot fi rearanjate. Prin ținerea apăsată a degetului pe iconița ei, o aplicație poate fi mutată pe un alt ecran sau pe o altă poziție de pe același ecran.


 
Magazinul de aplicații pentru Versa este accesat prin intermediul aplicației principale Fitbit. Nu are un sistem de rating și recenzii, filtre și nu există posibilitatea salvării la favorite sau într-o listă a unei aplicații, pentru a fi încercată mai târziu. Din acest punct de vedere, Fitbit nu a făcut progrese în ultimele 12 luni. În continuare numărul de titluri disponibile este mic, dar au început să apară nume populare, precum Uber sau Flipboard.

Nici versiunea Lite a ceasului Versa nu dispune de senzor GPS. Astfel, cei care doresc ca ruta de alergare să fie înregistrată într-o aplicație dedicată trebuie să aibă telefonul cu ei.

Ceasul este capabil, la fel ca Versa, să detecteze automat perioadele de activitate fizică intensă, atâta timp cât faci lucrul respectiv de cel puțin câteva minute.
 
Versa Lite vine fără câteva funcții prezente pe fratele mai scump. Utilizatorii nu pot încărca muzică în ceas, dar nu este nicio pierdere, deoarece sunt puțini oameni care fac acest lucru în era Spotify și YouTube. Este de precizat faptul că Lite Edition păstrează funcția de control pentru muzica rulată pe telefon. Aceasta poate fi accesată prin apăsarea lungă a butonului fizic.

Ceasul nu înregistrează sesiunile de înot și nici numărul de scări urcate, deoarece nu dispune de senzor pentru altitudine. Totodată, a fost eliminată funcția de plăți. Lipsește și aplicația Fitbit Coach, prin intermediul căreia puteau fi văzute, direct pe ecranul ceasului, antrenamente.  

Mai mult, Lite nu oferă conectivitatea Wi-Fi, dar acesta este un lucru bun. Acum, actualizările software sunt descărcate treptat în fundal pe ceas și instalate doar când pachetul este complet. Este o schimbare binevenită, deoarece pe Versa instalarea de actualizări este un proces frustrant, care durează mult.

Autonomia bateriei este în continuare excelentă și reprezintă unul din punctele forte ale ediției Lite. Am reușit să obțin o autonomie și de peste cinci zile la o singură încărcare, mai mare decât cea de peste patru zile promovată de producător. Încărcarea completă a acumulatorului se face în aproximativ 2 ore, cu dock-ul de încărcare conectat la un încărcător de telefon.

Toate accesoriile disponibile pentru Fitbit Versa, inclusiv încărcătorul, sunt compatibile și cu ediția Lite.

În review-ul scris anul trecut am insistat mult pe problemele de sincronizare pe care le avea Versa cu anumite modele de telefoane. Acestea au fost rezolvate în cea mai mare parte, iar erorile apar acum foarte rar sau deloc. În schimb, persistă erorile din magazinul de aplicații. Deseori, în timp ce navighezi, apare o pagină albă cu mesajul „Retry”.

CONCLUZIE

Fitbit Versa Lite este un smartwatch cu preț competitiv și unul dintre cele mai bune modele disponibile pentru pasionații de sport și mișcare. Dacă nu ești înotător sau urcatul de trepte nu face parte din programul tău de antrenament, Fitbit Versa Lite este, probabil, cel mai bun smartwatch de fitness de pe piață la raportul calitate-preț. De asemenea, este un model excelent pentru cei care fac trecerea de la brățară de fitness la smartwatch, fiind ușor de folosit chiar și de cei care nu sunt foarte buni prieteni cu tehnologia.

Acesta nu este, însă, un ceas pe care îl recomand celor care nu fac sport și doresc mai degrabă un dispozitiv pentru notificări și diferite aplicații. Pentru acei utilizatorii, modelele de la Apple și cele care rulează Wear OS sunt mai potrivite, deoarece rulează sisteme de operare mai mature, mai puternice și care oferă acces la un număr mult mai mare de aplicații.

În România, Fitbit Versa costă aproximativ 1.000 de lei. Ediția Lite are un preț de aproximativ 750 de lei.

RATING Gândul: 4,5 din 5

Adrian Popa este Editor of the Day la Gandul.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de ... vezi toate articolele

Citește și