REVIEW Huawei MateBook 13: Ultraportabil cu un design reușit și bonus, ceva diferit

Publicat: 07 06. 2019, 16:29

Înainte să începem să vorbim despre performanțe tehnice, display sau tastatură, vreau să vă reamintesc că Huawei și-a destul de recent debutul pe piața laptopurior și mai are ceva de lucru până când utilizatorii nu se vor mai simți ca și cum ar cumpăra un prototip. În ceea ce privește telefoanele, producătorul chinez a demonstrat ce era de demonstrat și a început să se întreacă cu giganți ca Apple sau Samsung, dar nici când vine vorba de laptopuri nu face rabat. Haide să vedem cum se prezintă Huawei MateBook 13 și să vorbim mai întâi de designul cu care vor să ne surprindă chinezii.

DESIGN

Ușor, modelul Huawei MateBook 13 este proiectat pentru o portabilitate optimă. Cadrul său metalic subțire (14,9 mm) îi oferă un aspect ultra-modern. Modelul propus de chinezi este aproape pătrat, fiind compact ca aspect.

Cei de la Huawei au ales ca acest model să fie construit din aluminiu și, după mine, bine au făcut deoarece îi conferă rezistență și transmite siguranță când vine vorba de căzături și zgârieturi. Modelul pe care l-am testat timp de trei săptămâni este de culoare Space Grey, un fel de mov-argintiu.

Am rămas surprins plăcut când am văzut pentru prima oară tastatura pentru că ocupă două treimi din șasiul central, iar butoane sunt mari, excelente pentru a redacta texte lungi.

În colțul din dreapta avem butonul de deschidere și oprire care ascunde un senzor de amprentă. În partea de jos găsim un trackpad destul de mare, ceea ce îl face ușor de folosit. Huawei Share sau opțiunea prin care poți să transferi fișiere de pe un telefon Huawei pe acest laptop este plasată în dreapta jos.

Ecranul este unul dintre lucrurile care mi-au plăcut foarte mult la Huawei MateBook 13. Asta datorită marginilor subțiri de pe lateral, una destul de groasă în partea de jos, iar sus una în care a putut fi încorporată și o cameră web. Ecranul Quad HD tactil este luminos și lucios ceea ce va constitui un avantaj atunci când vei dori să vezi un film sau un serial.

Când a venit vorba de greutatea laptopului, mi-am pus câteva întrebări. Deși cântărește aproximativ 1,3 kilograme și în niciun caz nu-l putem încadra în categoria laptopurilor grele, atunci când îl ridici se simte diferit din cauza centrului de greutate distinct. Astfel, în mână pare mai instabil și ca un sfat: Aveți mare grijă să nu-l scăpați!

PERFORMANȚĂ ȘI UTILIZARE

Am avut norocul să testez modelul de top, cel cu procesor Intel Core i7 „Whiskey Lake”. Am ținut să precizez acest lucru pentru că există și un model mai accesibil care are un procesor Intel Core i5.

Modelul testat are o capacitate de stocare de 512 GB, iar memoria RAM este de 8 GB.

La prima vedere ai putea spune că este un laptop din categoria de mijloc, dar după ce o să-l folosești, o să-ți dai seama că e un ultrabook de top care poate să îndeplinească cu brio orice sarcini.

Am folosit modelul propus de chinezii de la Huawei timp de trei săptămâni ca laptop personal. Am rămas surprins deoarece acesta nu a dat niciun semn de oboseală, ținând cont că am avut pornit mai multe ferestre pe Google Chrome și am downloadat mai multe filme. Pe lângă astea, am folosit și mail-ul și YouTube-ul, dar recunosc că nu m-am jucat pe el și nici nu l-am folosit pentru editare video.

Ținând cont că ecranul este destul de mic, nu îl recomand să fie folosit pentru editare video, chiar dacă ai putea obține rezultate decente, ținând cont că placa video e una dedicată Nvidia GeForce MX150. Dacă totuși aveți de gând să faceți editare video, să nu vă speriați dacă se va încălzi destul de puternic.

Că tot venin vorba de încălzire, am remarcat un lucru ciudat atunci când l-am folosit. Huawei MateBook 13 se încălzește puternic sub sașiu, atunci când este conectat la priză, iar asta ar putea fi un semn că este unul dintre acele model pe care nu-l poți ține prea mult pe picioare.

DISPLAY

Huawei ne surprinde cu un ecran Quad HD de 13 inci și cu rezoluțiede 2.160 x 1.440 de pixeli. Culorile sunt decente, dar când vine vorba de luminozitatea maximă, aici ar mai fi putut lucra compania chineză. 

Display-ul este dotat și cu touchscreen pe care m-am bucurat să-l descopăr. Mi-a făcut testarea produsului mult mai ușoară, ținând cont că l-am putut manevra mult mai ușor și mai rapid.

Caracteristici tehnice principale:

Ecran: 13″, Quad HD (2.160 x 1.440 pixeli)

CPU: Intel Core i7 „Whiskey Lake”

RAM: 8 GB

SSD: 512 GB

Sunet: Difuzoare stereo. Microfoane duale

Conectivitate: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac 2×2, Bluetooth 5.0

Greutate: 1,3 Kg

Acumulator: 42Wh

Sistem de operare: Windows 10 Home

TASTATURĂ, TRACKPAD și PORTURI

Un aspect care mi-a plăcut foarte mult la acest model este tastatura. Este plată, iar butoanele, pe lângă faptul că au mărime perfectă, se mai apasă și ușor. Acest model de tastatură l-am mai văzut și la MacBook. Un alt lucru interesant este plasarea pe tastatură a butonului Enter. Este bine poziționat și poate fi ușor folosit fără greșeală, iar săgețile laterale sunt de dimensiuni mari, spre deosebire de cele sus-jos care sunt mici. Un aspect pe care nu l-am înțeles și care m-a încurcat puțin este lipsa tastaturii numerice.

Acum să vorbim despre trackpad-ul cu care vine Huawei MateBook 13. Acesta este mare, ocupând 60% din partea inferioară a șasiului, și este ușor de folosit. Pe timpul testării laptopului nu am folosit un mouse, ci exlusiv trackpad-ul. Dacă stau bine să mă gândesc, nu am ce să-i reproșez în mod special.

În ceea ce privește porturile cu care vine la pachet, nu am foate multe lucruri de punctat pentru că cei de la Huawei au ales ca acest model să fie dotat cu doar două mufe USB C – una de alimentare, iar cealaltă poate fi folosită pentru încărcarea unui telefon sau pentru conectarea altor dispozitive. Un minus pe care l-am constatat este faptul că va trebui să-ți cumperi un dongle/adaptor pentru el ca să conectezi stick-uri de memorie.

MARELE MINUS: AUTONOMIA BATERIEI

Cei de la Huawei promit că bateria acestui laptop poate ține până la aproape 10 ore de materiale video Full HD, adică fără internet. Totuși, eu l-am ținut conectat la internet cât timp m-am uitat la un film și am observat că bateria se descărca destul de repede. Sincer, luminozitatea era dată la maximum (care nu e enormă), dar am constatat că bateria te poate duce între 5 și 6 ore, mai puțin decât un Dell din aceeași categorie. Astfel, autonomia bateriei reprezintă un minus pentru Huawei MateBook 13.

SISTEM DE OPERARE

Vei găsi preinstalat un Windows 10 Home cu foarte puține modificări, iar dispozitivul are o singură aplicație Huawei preinstalată, PC Manager. Aceasta îți permite să vezi fișierele telefonului Huawei conectat deja prin Huawei Share. Odată conectat telefonul, poți avea acces la poze, contacte și poți muta mult mai ușor conținutul.

Altfel, PC Manager te poate ajuta să deschizi rapid un Notepad sau să faci o captură de ecran. De asemenea, verifică permanent utilizarea capacității de procesare și identifică erorile sistemului de operare și driverele expirate.

Pe piața din România nu am găsit modelul pe care l-am testat eu, ci doar pe cel cu i5 care costa în jur de 4.000 de lei. Varianta pe care am avut-o eu în teste costă 1.300 de dolari (5.500 de lei). Cam acesta e prețul la care ar trebui să vă așteptați dacă vreți să-l achiziționați.

Cinci motive pentru care aș alege Huawei Matebook 13 dacă aș fi în locul tău

1. Design-ul atrăgător.

2. Touchscreen-ul care îți face utilizarea acestui model mai ușoară.

3. Preț accesibil, ținând cont de categoria din care face parte.

4. Încărcarea rapidă.

5. Un model numai bun pentru călătorii, deoarece nu ocupă foarte mult loc și greutatea nici nu o simți.

CONCLUZIE

Înainte să trag orice fel de concluzie, vreau să subliniez câteva aspecte. Huawei și-a făcut recent debutul pe piața laptopurilor și, spun eu, face o treabă mai mult decât bună pentru un producător aflat abia la început. Cine se aștepta să le țină atât de bine piept giganților Apple și Samsung când vine vorba de performanțe? După ce am testat acest model propus de producătorul chinez, țin să spun că este un laptop foarte bun.

Huawei mai are mult de tras, și aici nu mă refer doar pe piața laptopurilor, ci în general, până când utilizatorii vor căpăta încredere în produsele lor și nu se vor mai teme că toate informațiile stocate pe deviceuri nu vor ajunge la guvernul chinez. Totodată, vestea venită ca un fulger de la guvernul lui Trump prin care a fost interzis companiilor americane să facă, fără acordul autorităților, afaceri cu Huawei o să le dea bătăi de cap chinezilor.

PLUSURI:

– Design reușit, chiar dacă nu cel mai original;

– Tastatură foarte rapidă;

– Culori vii;

– Încărcare destul de rapidă;

– Preț accesibil, ținând cont de categoria din care face parte;

MINUSURI:

– Nu este bun pentru jocuri sau editare video;

– Laptopul se încălzește destul de tare atunci când este încărcat de la priză;

– Se simte destul de greu atunci când îl ridici pentru că centrul de greutate este ciudat;

– Autonomia bateriei este de doar 5-6 ore;

RATING Gândul: 4,5 din 5

Foto: Huawei MateBook 13/ Facebook