Creșterea rezervelor de aur face parte dintr-o strategie delicată de diversificare a rezervei internaționale care era până acum păstrată, în principal, în euro și dolari. În ciuda creșterii masive a rezervelor de aur, acestea reprezentau la finalul lunii iunie doar 9,7% din totalul rezervei internaționale. Cu toate acestea, cheltuielile recente făcute de banca centrală în vederea sprijinirii rublei ar fi putut să crească ponderea în total, scrie Business Insider.
Anunțul făcut de guvernul de la Moscova nu a venit însă în momentul potrivit, având în vedere că prețul aurului s-a prăbușit în ultima perioadă. Acesta a atins, miercuri, 1.140 de dolari pe uncie.
Faptul că aurul a fost adus în discuție arată că piețele devin din ce în ce mai neliniștite în privința prețului petrolului care rămâne sub 90 de dolari și care a înregistrat, marți, cel mai mic nivel din 2011. Rușii au nevoie ca prețul petrolului să fie de cel puțin de 90 de dolari pe baril pentru a-și putea onora angajamentele curente de cheltuieli. Ei se bazează pe veniturile obținute din taxele pe exporturile de petrol, având în vedere că veniturile din petrol și gaze reprezintă aproape jumătate din bugetul Rusiei și 10% din produsul intern brut (PIB) al țării.
FOTO: Sergei Zhukov/Mediafax Foto/AFP
Ministrul rus al Finanțelor trebuie să propună în curând tăieri ale cheltuielilor de circa 10% din bugetul țării pentru perioada 2015 – 2018. El a declarat că deși guvernul ar putea să intre în reverve pentru a finanța angajamentele de cheltuieli, „rezervele nu sunt infinite și situația economică precară s-ar putea prelungi”.
Banca centrală ar putea vinde aur pentru a finanța importurile
Președintele adjunct al băncii centrale a Rusiei, Kseniya Yudaeva, a promis, miercuri, să vândă aurul Rusiei pentru a finanța importurile „în cazul în care acest lucru va fi necesar”. Temerile sunt acelea că statul ar putea să se zbată să finanțeze importurile din cauza scăderii abrupte a valorii monedei naționale, din cauza sancțiunilor internaționale primite și din cauza economiei slabe.
Rezervele de aur abia vor ajunge pentru a acoperi importurile pe șase luni la prețurile actuale, după cum a explicat recent fostul ministru rus de Finanțe, Alexei Kudrin.
Rezerva internațională a Rusiei a scăzut de la 509 miliarde de dolari, la începutul anului, la 439 de miliarde de dolari, pe 24 octombrie, după ce banca centrală a cumpărat ruble pentru a atenua impactul devalorizării monedei naționale în raport cu dolarul și cu euro. Capacitatea Rusiei de a importa bunuri și servicii extrem de importante ar putea fi afectată dacă sancțiunile vor continua și rezerva statului va scădea și mai mult.