Rezervele internaționale ale României au crescut cu peste 13 miliarde de euro în 2023. Cu cât s-a mărit valoarea aurului deținut de stat
Rezervele internaționale ale României – care însumează valutele plus aurul țării – au ajuns la 31 decembrie 2023, la 65,98 miliarde de euro, în creștere față de 65,08 miliarde de euro la finalul lunii precedente și cu peste 13 miliarde de euro față de sfârșitul anului anterior, când totalizau 52,30 miliarde de euro, a anunțat, miercuri, Banca Națională a României.
În ultima zi a anului trecut, rezervele valutare la Banca Naţională a României erau de 59,77 de miliarde de euro, față de 58,89 miliarde de euro la 30 noiembrie 2023 și față de 46,63 miliarde de euro la 31 decembrie 2022.
Potrivit specialiștilor băncii centrale, în cursul lunii au avut loc intrări de 4,99 miliarde de euro, care au reprezentat modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituțiile de credit la BNR; alimentarea conturilor Ministerului Finanțelor (inclusiv de la Comisia Europeană) și altele, dar și ieșiri de 4,12 miliarde de euro, reprezentând: modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituțiile de credit la BNR; plăți de rate și dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută, plăţi din contul Comisiei Europene și altele.
Plăţile scadente în luna ianuarie 2024 în contul datoriei publice denominate în valută, directe sau garantate de Ministerul Finanţelor, însumează circa 904 milioane euro.
Unde e depozitat aurul României
În ceea ce privește rezerva de aur a României aceasta s-a menținut, cantitativ, la nivelul de 103,6 tone, dar valoarea acesteia a crescut semnificativ.
Astfel, în condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 6,21 miliarde de euro,la 31 decembrie 2023, față de 5,66 miliarde de euro, la finalul anului anterior, conform datelor din arhiva BNR.
Cea mai mare parte a rezervelor de aur ale României, aproximativ 60% din toate lingourile statului, se află sub străzile din centrul Londrei, în vistieria construită sub Banca Angliei acum aproape trei secole. „Bătrâna de pe strada Thredneedle”, o poreclă dată băncii centrale a Marii Britanii pornind de la o caricatură devenită „virală” la sfârșitul secolului al XVIII-lea, este al doilea cel mai mare depozitar de aur din lume, după Federal Rezerve din Statele Unite, și găzduiește aproximativ 400.000 de lingouri de aur.
Aproximativ 1% din întreaga cantitate de metal prețios provine din România, care și-a trimis rezerva de aur în tranșe, între anii 1999 și 2002, într-un cont deschis înainte de 1989, potrivit informațiilor BNR.