Rezultatele controalelor ANSVSA în scandalul aflatoxinei: 193 de tone de lapte au fost oprite de la procesare sau de la vânzare. Cât lapte a fost distrus

Publicat: 23 03. 2013, 11:53
Actualizat: 20 03. 2019, 17:10

Dintre cele 1.335 de probe recoltate în urma scandalului legat de depistarea laptelui contaminat cu aflatoxină, doar 67 au fost pozitive pentru aflatoxina M1, acestea depășind limita maximă admisă de 0,05 micrograme pe litru, a declarat joi ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, în cadrul unei conferințe de presă susținute alături de președintele interimar al Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), Vladimir Mănăstireanu.

„Știm foarte clar care au fost fermele și centrele care au avut probleme”, a declarat Constantin, care a mai adăugat că, în următoarea perioadă, va avea ca prioritate izolarea tuturor cazurilor cu probleme. De asemenea, va trebui ca furajele mucegăite cu care au fost hrănite animalele să fie înlocuite cu unele de bună calitate pentru a produce, în câteva zile, lapte bun pentru consum.

„Preocuparea noastră va fi aceea de a recâștiga încrederea cetățenilor”, a mai spus ministrul Agriculturii. „Peste 20 de milioane de români pot fi astăzi siguri că ce consumă este bun din punct de vedere al sănătății umane”, a concluzionat Constantin.

De unde au fost recoltate probele de lapte

Președintele interimar al ANSVSA, Vladimir Mănăstireanu, a explicat în cadrul aceleiași conferințe de presă că în ultima perioadă au fost controlate 785 de ferme, 177 de centre de colectare a laptelui, 239 de unități de procesare și 134 de automate.

Potrivit spuselor sale, în urma analizării probelor recoltate, s-a descoperit lapte contaminat cu aflatoxină în 34 de ferme, în cinci centre de colectare, la opt automate și la 20 de unități de procesare.

„Dintre fermele controlate, doar 4,3% au fost cu probe pozitive”, a declarat Mănăstireanu, subliniind faptul că numărul unităților cu probleme descoperite în urma controalelor a fost foarte scăzut.

Ce măsuri au luat autoritățile

În urma depistării produselor contaminate cu aflatoxină, autoritățile române au luat hotărârea de a închide temporar 47 de automate pentru lapte și au fost oprite de la procesare sau de la vânzare 193 de tone de lapte, mai exact 0,03% din producția zilnică a României.

De asemenea, potrivit declarațiilor președintelui interimar al ANSVSA, o cantitate de lapte egală cu 1,66% din producția lunară de lapte din România a fost distrusă.