Rezultatele preliminare ale RECENSĂMÂNTULUI: 19.043.767 de persoane au reședința în România

Publicat: 20 08. 2012, 15:57
Actualizat: 24 07. 2014, 13:03

Populația stabilă a României este de 19.043.767 de persoane, fiind vorba despre cei care au reședința obișnuită în România, a anunțat luni președintele INS, Vergil Voineagu, după ce rezultatele preliminare ale recensământului au fost validate, urmând să fie prezentate Guvernului în prima ședință.

Membrii Comisiei Centrale pentru Recensământul Populației și a Locuințelor au aprobat, luni, o serie de materiale cu privire la desfășurarea recensământului și au validat rezultatele preliminare.

Potrivit rezultatelor preliminare ale recensământului, populația stabilă a României este de 19.043.767 de persoane, acestea având reședința obișnuită în România, a declarat președintele Institutului Național de Statistică (INS).

Vergil Voineagu a precizat că, până în prezent, au fost procesate 36.809.562 de formulare de recensământ, reprezentând aproximativ 48% din total.

Președintele INS a mai spus că între datele preliminare ale recensământului și cele finale, care vor fi anunțate în al doilea semestru al anului viitor, „pot sau nu pot să apară diferențe”.

Voineagu a explicat că INS nu a reușit recenzarea a 2,8% din populație, respectiv aproximativ un milion de persoane. El a precizat că în cazul acestor persoane se va încerca recuperarea datelor prin intermediul altor instituții abilitate.

Totodată, răspunzând unei întrebări cu privire la numărul persoanelor plecate în străinătate, Voineagu a spus că pentru a stabili acest număr a fost introdus un formular special, care însă a avut în vedere recenzarea persoanelor plecate din localitatea de domiciliu în străinătate sau în altă localitate, după caz.

În prezent, INS a prelucrat 910.264 de asemenea formulare (PPI), însă nu se știe câte dintre aceste persoane sunt plecare în străinătate și câte sunt plecate în altă localitate decât cea de domiciliu, a precizat Voineagu.

Comisia abilitată să valideze rezultatele preliminare ale recensământului va transmite un comunicat de presă în care va face publice aceste date.

Reuniunea Comisiei Centrale pentru Recensământul Populației și a Locuințelor 2011 a fost convocată de către Institutul Național de Statistică, la solicitarea ministrului Administrației și Internelor, în calitate de președinte al CCRPL.

După validarea datelor preliminare ale recensământului, acestea vor fi introduse în sistemul electronic fișele de la recensământ, iar în 2013 vor fi anunțate rezultatele finale, a mai spus Mircea Dușa.

„Finalizarea recensământului se va face odată cu introducerea în sistemul electronic a tuturor fișelor”, a precizat Dușa.

Ministrul Administrației și Internelor, Mircea Dușa, declara, săptămâna trecută, că trebuie introduse în sistemul electronic peste 38 de milioane de fișe de recensământ, iar până în prezent au fost prelucrate 48.000.

Mircea Dușa preciza că, odată cu validarea acestor date preliminare, judecătorii de la Curtea Constituțională vor avea orientativ o cifră de referință, dar a subliniat că listele electorale și datele statistice de la recensământ nu au nicio legătură.

INS anunța în comunicatul transmis pe 2 februarie privind primele estimări ale recensământului de anul trecut, că aproximativ 2,8% din gospodării nu au putut fi recenzate, ceea ce echivalează cu circa un milion de persoane, luând în calcul familia medie din România, de 2,7-2,8 persoane.

Datele provizorii comunicate de INS în 2 februarie arătau că populația stabilă a României numără 19.042.936 persoane, 910.264 de persoane sunt plecate pe perioadă îndelungată din țară, iar 301.666 de persoane sunt prezente temporar în România. Astfel, rezulta o populație înregistrată de 20.254.866 de persoane. Populația din statisticile curente totaliza 21.354.396 de persoane la 1 iulie 2011. După recensământul precedent, din 2002, populația României a fost de 21.680.974 persoane.

Recensământul populației și al locuințelor din România din 2011 s-a realizat în conformitate cu recomandările Conferinței Statisticienilor Europeni pentru runda 2010 a recensămintelor populației și locuințelor și ale Regulamentulului (CE) nr. 763/2008 al Parlamentului European și al Consiliului privind recensământul populației și locuințelor .

Conform acestor recomandări, populația stabilă a României include: cetățenii români, străini sau fără cetățenie cu domiciliul în România care, la momentul recensământului, se aflau pe teritoriul țării (persoane prezente) sau erau temporar absenți, fiind plecați în străinătate pentru o perioadă mai mică de 12 luni; cetățenii români, străini sau fără cetățenie veniți pentru o perioadă de cel puțin 12 luni sau cu intenția de a rămâne o perioadă de cel puțin 12 luni (la lucru, în căutarea unui loc de muncă, la studii, în interes de afaceri etc.) care aveau doar reședința în România; cetățenii români plecați în străinătate în cadrul misiunilor diplomatice sau militare, oficiilor consulare și al reprezentanțelor comerciale românești din străinătate.

Conform definiției internaționale, nu au fost cuprinși în populația stabilă a țării: cetățenii români, străini sau fără cetățenie cu domiciliul în România plecați în străinătate pentru o perioadă de cel puțin 12 luni sau cu intenția de a rămâne în străinătate o perioadă de cel puțin 12 luni : la lucru, în căutarea unui loc de muncă, la studii, în interes de afaceri etc. (persoane plecate pe perioadă îndelungată); cetățenii străini sau fără cetățenie veniți în România pentru o perioadă mai mică de 12 luni (persoane temporar prezente).

Recensământul Populației și Locuințelor a avut loc în perioada 20-31 octombrie 2011.

Eurostat a fixat pentru recensământul din 2011 un termen de furnizare a datelor finale de 27 de luni, ceea ce echivalează cu începutul anului 2014.