RISC. Un sfert dintre firmele mici sunt în pericol de a-și declara insolvența. Ele însă nu au apelat încă la șomajul tehnic
Chiar dacă au căutat soluții să rămână operaționale într-o proporție cât mai mare, firmele mici se află în dificultate din punct de vedere financiar și au resurse pentru una-două luni, astfel că 25% dintre ele spun că sunt în pericol de a-și declara insolvența dacă nu primesc sprijin pentru redresare pe parcursul următorului trimestru.
Conform rezultatului final al campaniei „Construim împreună #ViataDupaCOVID19”, inițiată de Ingenius Hub și la care au participat peste 800 de organizații, doar 1.6% dintre micro-întreprinderi și 4.3% dintre întreprinderile mici au înregistrat creșteri, în perioada COVID-19, semn că au avut mai multă flexibilitate în a se adapta noilor cerințe și condiții.
Potrivit sursei citate, în ciuda tuturor problemelor înregistrate, firmele mici nu au apelat la șomaj tehnic și nu intenționează să o facă, dacă își revin în perioada verii.
De asemenea, aproape 10% dintre întreprinderi au putut opera complet în perioada stării de urgență datorită digitalizării.
O altă concluzie a cercetării este faptul că, pe măsură ce trecem de la micro-întreprinderi la întreprinderi mari, crește procentul celor care nu au înregistrat pierderi majore.
Astfel, 69% dintre întreprinderile mari au declarat că nu sunt afectate de dificultăți financiare.
Set de măsuri asumate colectiv
Rezultatele obținute în urma cercetării amintite anterior au făcut posibilă identificarea celor mai acute probleme ale mediului de afaceri, precum și a soluțiilor celor mai eficiente care se impun la nivel național pentru relansarea economiei românești după criza generată de pandemie.
Astfel, datele furnizate de participanții la studiu au stat la baza unei serii de consultări între mediul de afaceri și reprezentanții Guvernului, atât în cadru general, cât și pe sectoare ale industriei. Ca atare, s-a conturat un set de măsuri asumate colectiv, care a ajuns pe masa Executivului.
Vulnerabilitățile micro-întreprinderilor și ale IMM-urilor, precum și costurile mici ale unei investiții publice care să sprijine acest sector al mediului de afaceri au fost punctul de plecare al discuțiilor din cadrul consultărilor organizate de Rodica Lupu, fondatoarea Ingenius HUB, care au reunit reprezentanții Guvernului, ai mediului de afaceri, ai mediului academic și ai societății civile.
„Într-un asemenea context fără precedent, este imperios necesar ca măsurile adoptate de Guvern să aibă un temei solid în consultări reale cu piața”.
„Am dorit să ne asigurăm că Executivul aude și vocea unor organizații mai mici din țară și chiar a antreprenorilor în mod direct.
„Am vrut să arătăm că se poate construi un dialog serios și constructiv, care să includă toate cele patru medii – privat, academic, asociativ și public”, a conchis Lupu.