Ritmul creării locurilor de muncă ÎNCETINEȘTE în SUA /Șomajul stabil și persistența inflației nu forțează Fed să relaxeze politica monetară

Publicat: 03 05. 2024, 20:11

Ritmul creării locurilor de muncă a încetinit în Statele Unite, ceea ce generează o creștere ușoară a ratei șomajului, în timp ce majorările salariale s-au moderat, conform datelor oficiale raportate vineri, dar situația relativ stabilă a pieței muncii nu va forța Rezerva Federală (Fed) să relaxeze curând politica monetară, în contextul în care inflația este persistentă.

”În aprilie, numărul locurilor de muncă apărute în Statele Unite, cu excepția sectorului agricol, a fost de 175.000, iar rata șomajului a crescut ușor, ajungând la 3,9%. Locurile de muncă au fost create în general în sistemul medical, în domeniul asistenței sociale, în transporturi și în sectorul spațiilor de stocare”, anunță Oficiul pentru Statistici din domeniul Muncii (BLS).

Rata șomajului a crescut cu 0,1% în ultima lună, astfel că piața muncii din SUA rămâne relativ stabilă.

”Atât rata șomajului, de 3,9%, cât și numărul persoanelor fără loc de muncă, 6,5 milioane, s-au schimbat doar foarte puțin în aprilie. Rata șomajului a rămas în intervalul îngust de 3,7%-3,9% din august 2023”, subliniază Oficiul pentru Statistici din domeniul Muncii (BLS).

Cu toate acestea, numărul locurilor de muncă generate de economia americană a fost de doar 175.000, sub media lunară de 242.000 din ultimele 12 luni. În februarie, economia SUA a produs 236.000 de locuri de muncă, iar în martie 315.000.

Creșterile salariale par să se fi moderat, fiind în aprilie de 3,9%.

Noile date de pe piața muncii, coroborate cu menținerea presiunilor inflaționiste probabil nu vor conduce rapid la o decizie a Fed de reducere a dobânzii de referință în Statele Unite.

”Raportul de astăzi reprezintă un strigăt de ajutor despre vulnerabilitățile pieței muncii, care ar necesita o decizie a Fed de reducere a dobânzilor. Cu toate acestea, intensificarea activităților de lucru, încetinirea ritmului creării locurilor de muncă și a majorărilor salariale ar trebui să contribuie la stabilizarea inflației, ceea ce este esențial pentru o decizie de reducere a dobânzilor”, afirmă Chris Low, economist-șef la grupul FNH Financial, citat de agenția Reuters.

Rezerva Federală (Fed), instituția bancară centrală din Statele Unite, a anunțat, miercuri, menținerea nivelului dobânzii de referinţă, în contextul în care ”inflația rămâne ridicată”, iar perspectivele economice sunt ”incerte”, reafirmând că politica monetară va fi relaxată când inflația se va stabiliza în jurul țintei de 2,0%. Comitetul Federal al Pieţelor Deschise (FOMC), un organism din cadrul Rezervei Federale (Fed), a anunțat că dobânzile de referinţă rămân în intervalul 5,25%-5,50%.

Jerome Powell, președintele Fed, a constatat recent că ”durează mai mult decât era de așteptat” ca inflația să revină la ținta de 2,0%.

Rata inflației, măsurată prin Indicele cheltuielilor personale de consum (PCE), a atins, în martie, nivelul anual de 2,7%, în creștere de la 2,5% în februarie. Și Indicele Prețurilor de Consum (CPI) este în creștere, fiind în martie la 3,4%, comparativ cu 1,8% în februarie.

Foto: Profimedia

Citește și:

Rusia cere ”propuneri serioase” de pace, dar pe baza noilor ”realități teritoriale” din UCRAINA /Kievul își va susține propriul plan, în Elveția