Robert Shiller: „Toți oamenii sunt speriați și își fac griji nu doar pentru anul viitor, ci și pentru următorii 20 de ani”
„Cred că temerile s-au accentuat timp de mai mulți ani”, a declarat Shiller pentru CNBC. „Se tem pentru viitorul lor. Se tem nu doar pentru anul viitor, ci și pentru următorii 20 de ani, 40 de ani. „Ei încearcă să se împace cu situația și acceptă chiar și randamentele negative la obligațiuni”.
În luna octombrie a anului 2013, Shiller a câștigat premiul Nobel pentru economie, prin cercetarea sa, care a îmbunătățit estimarea privind prețurile activelor pe termen lung și a contribuit la emergența fondurilor de acțiuni de tip index pe piețele bursiere. Shiller a primit un premiu de 1,25 milioane dolari, pe care l-a împărțit cu colegii săi, economiștii Eugene Fama și Lars Peter Hansen.
Acesta a declarat că a constatat nu doar un pesimism în legătură cu economia globală, ci și o îngrijorare generală. „Oamenii se tem de tehnologie, de tehnologia informației, inteligența artificială, robotica, imprimantele 3D, internetul și alte forme tehnologice”, a declarat Shiller.
Tehnologia, a adăugat el, „schimbă viețile în așa fel încât oamenii se întreabă „unde vor fi peste 30 de ani”. Totul se desfășoară cu rapiditate. Unde vor fi copiii mei? Vreau să le las ceva moștenire, deoarece ar putea întâmpina vremuri grele”.
Managerul portofoliului de acțiuni al companiei BCS Asset Management, Edmund Shing, i-a răspuns lui Shiller, susținând că lumea s-ar putea afla în toiul unei a doua revoluții industriale, nu tehnologice. O întreagă industrie de joburi ar putea să dispară sau să devină deflaționară.
„S-ar putea să nu mai primiți nicio mărire salarială, tocmai din cauza presiunii tehnologice”, a declarat Shing. În urma vizitei de la Davos, unde s-a desfășurat Forumul Economic Mondial, Shiller a concluzionat că unii oameni încearcă din răsputeri să fie prezenți în procentul de 1% al celor mai bogați oameni din lume.