Și indicele ROBOR 6M, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a crescut la 3,46%, de la 3,39% – nivelul de miercuri. Indicele ROBOR 9M, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de către băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de nouă luni, a crescut la 3,48% de la 3,40%.
Indicele ROBOR 12M a urcat cel mai mult, de la 3,42% la 3,52%. Acest indicator este stabilit de către Banca Națională a Românieipe baza tranzactiilor efectuate de catre bancile din România.
Indicii ROBOR pe termen lung vor continua să crească, anticipa miercuri guvernatorul BNR Mugur Isărescu, dar cel pe termen scurt, până într-o lună – VA SCĂDEA. El a precizat, într-un briefing de presă care a urmat ședinței de politică monetară, că pentru BNR „sunt mai importante cotațiile ROBOR pe termen scurt, referindu-se la cele de overnight („peste noapte”), de o zi, o săptămână și o lună.
Mugur Isărescu a pus evoluția indicilor ROBOR și pe seama reacției pieței, a mediatizării excesive a subiectului și pe dispariția lichidităților din piață – din acest ultim punct de vedere referindu-se strict la colectarea taxelor și impozitelor și repunerea ulterioară a banilor în circulație.
„Deciziile nu sunt ale noastre, sunt decizii ale pieței”, a declarat Mugur Isarescu, care consideră că nici dobânzile pe termen scurt nu au cum să mai crească, decât dacă apare o disfuncționalitate a pieței sau în situația în care o bancă comite erori.
Creșterea ROBOR 3M la 3,34% a fost marea știre care s-a pierdut în fața interesului mediatic al dezbaterilor pe Codul penal, avertizează senatorul PMP Cristian Lungu. „Aceasta este adevărata știre acoperită de dezbaterile din Camera Deputățiilor pe Codul Penal și anume că sub guvernarea PSD tocmai s-a mai scumpit creditarea în România. Indicele ROBOR 3M, în funcție de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a crescut miercuri la 3,34%, de la 3,27% cât înregistra marți, nivel care nu a mai fost atins din martie 2014. Asta în timp ce indicele ROBOR 6M, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a crescut la 3,39%, de la 3,32%. Ca să înțelegem amplitudinea acestei realități, trebuie să ne amintim că 60% din creditele din România (pt societăți comerciale și persoane fizice) sunt denominate în lei, adică depind de ROBOR și de ce se întâmplă pe piața interbancară”, a afirmat senatorul Cristian Lungu, vicepreședinte al Departamentului pentru politică economică, buget, finanțe, bănci și fonduri europene al Partidului Mișcarea Populară.