În schimb, ROBOR 6M, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a scăzut la 3,51%, de la 3,52%.
Și ROBOR 9M, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de către băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de nouă luni, a scăzut la 3,55% de la 3,56%.
În sfârșit, ROBOR 12M a scăzut la 3,61%, de la 3,62%, cât înregistrase luni.
O companie de pariuri sportive a lansat o ofertă specială privind nivelul indicelui ROBOR la 3 luni. Pariorii pot miza că indicele la 3 luni va atinge nivelul de 3,5% până la 31 iulie, iar până la finalul anului va atinge pragul de 4%.
Compania oferă o cotă de câștig de 1,40 pentru persoanele care pariază că ROBOR la 3 luni va ajunge la 3,5% până la finalul lunii iulie și una de 2,75 pentru cei care vor preconiza că indicele nu va atinge acest prag până la 31 iulie.
Mugur Isărescu, guvernatorul BNR,declara la începutul lunii iulie că evoluția indicilor ROBOR este influențată și de reacția pieței, a mediatizării excesive a subiectului și de dispariția lichidităților din piață.
ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile românești se împrumută între ele în lei. Indicele se stabilește zilnic ca medie aritmetică a cotațiilor practicate de 10 bănci selectate de Banca Națională.