Prima pagină » Economic » ROBOR crește din nou. Indicele, la valoarea maximă a ultimilor trei ani

ROBOR crește din nou. Indicele, la valoarea maximă a ultimilor trei ani

ROBOR crește din nou. Indicele, la valoarea maximă a ultimilor trei ani
Indicele ROBOR la trei luni, în funcție de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă, a crescut joi la 1,82%, de la 1,78%, cât a fost cotat miercuri, conform BNR, ajungând astfel la valoarea maximă din ultimii trei ani.

De asemenea, indicele la șase luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare, s-a majorat la 1,94%, de la 1,92%, cât a fost cotat pe 11 octombrie.

Mai mult, indicele ROBOR la nouă luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de către băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de nouă luni, a crescut la 2,00%, de la 1,94%, valoarea înregistrată miercuri.

La începutul lunii septembrie, ROBOR la trei luni era cotat la 0,92%, iar la începutul acestui an la 0,87%.

ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile românești se împrumută între ele în lei. Indicele se stabilește zilnic de BNR ca medie aritmetică a cotațiilor practicate de zece bănci selectate de Banca Națională.

La începutul lunii, Mugur Isărescu anunța că BNR a făcut o „injecție de lichidități”, adică a dat mai mulți bani către bănci, arătând că se vor vedea curând efectele acestei măsuri, iar ROBOR ar trebui să scadă. „Este o problemă de lichiditate apărută în piață și are mai mulți factori, mulți dintre ei foarte tehnici”, explica atunci Ionuț Mișa la finalul întrevederii de la BNR. 

„Ce a intervenit în luna asta, o să vă surprindă, o performanță mai bună în colectarea impozitelor, s-a colectat mai mult decât ne-am fi așteptat, să spunem. Nu știu dacă dânșii s-au așteptat, și atunci din bănci a fost absorbită mai multă lihichiditate. Rolul BNR este să regleze lichiditatea, operațiunile noastre sunt săptămânale. Momentul septembrie 2017 vine după o lungă perioadă, de aproape trei ani de zile, în care a existat un excedent de lichiditate pe piață. Am lăsat această lichiditate pentru a stimula creditul. Din datele pe care le-am colectat începând cu joia trecută, a reieșit că spre deosebire de lunile precedente acest deficit de lichiditate va dura ceva mai mult. El dura de regulă până pe 5 ale lunii când se plăteau pensiile, salariile”, a declarat guvernatorul BNR. 

Concret, pentru ținerea în frâu a indicelui ROBOR, Banca Națională a transmis că s-a hotărât menținerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,75 la sută pe an; gestionarea adecvată a lichidității din sistemul bancar; îngustarea coridorului simetric format de ratele dobânzilor facilităților permanente în jurul ratei dobânzii de politică monetară la +/- 1,25 puncte procentuale de la +/- 1,50 puncte procentuale. Astfel, începând cu 4 octombrie 2017, rata dobânzii pentru facilitatea de depozit crește la 0,50 la sută, iar rata dobânzii aferente facilității de creditare (Lombard) se reduce la 3,00 la sută. 
 
„Deciziile au ca scop asigurarea și menținerea politicilor pentru o creștere economică sustenabilă. Mixul echilibrat de progrese macroeconomice sunt esențiale pentru păstrarea stabilității macroeconomice. (…) BNR monitorizează atent evoluțiile mediului intern și internațional fiind pregătită să utilizeze toate instrumentele de care dispune”, a mai precizat Isărescu. 
Autor

Citește și