Romaero a anunțat oficial la bursă că a intrat în insolvență. Cine a fost desemnat administrator judiciar
Romaero, companie strategică pentru industria aerospaţială şi de apărare din România, deţinută de statul român, a anunțat oficial, joi, la Bursa de Valori București, că a intrat în insolvență, după ce Tribunalul București a admis, joi cererea deschidere a procedurii de insolvenţă, înregistrată propriu-zis pe 27 decembrie, după ce intenția fusese făcută publică pe 22 decembrie.
Romaero anunțase miercuri după-amiază că s-a decis suspendarea tranzacționării, la ora 17:16, conform prevederilor specificice al Codul BVB SMT, precizând că va trasmite un comunicat.
„Prin hotărârea pronunțată în dată de 17.01.2024, în cauza nr.39261/3/2023, Completul reunit în Camera de Consiliu C.9 de la Secția a VII-a Civilă din cadrul Tribunalului București a admis cererea Romaero S.A. de deschidere a procedurii de insolvență în formă generală, la solicitarea debitoarei, prin reorganizare judiciară conform dispozițiilor Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență și cu menținerea dreptului de administrare”, a transmis compania, joi, în informarea către BVB.
Ce prevede planul de măsuri
Potrivit documentului semnat de directorul general, Bogdan Costaș, în urma deciziei se va proceda la restructurarea societății în baza unui Plan de reorganizare, în conformitate cu prevederile art. 67 alin. (1) lit. g) din Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență.
În calitate de administrator judiciar a fost desemnată EXPERT INSOLVENȚĂ SPRL, filiala BUCUREȘTI care va îndeplini atribuțiile prevăzute de art. 58 raportat la art. 87 alin. 1 lit. a din Legea nr. 85/2014.
Încheierea de ședința este executorie și poate fi atacată cu apel, ce va fi depus la Tribunalul București, Secția a VII-a Civilă, în termen de șapte zile de la comunicarea hotărârii prin publicare în Buletinul Procedurilor de Insolvență.
Conform informării de joi, 11 ianuarie, la cererea ROMAERO S.A. au fost conexate cererile debitorilor, CEC BANK SA., CIT RESTRUCTURING SRL și BANCA COMERCIALA S.A.
Pe rol a apărut apoi n nou creditor, APA NOVA BUCURESTI SA, potrivt informațiilor de pe portalul instanțelor.
În comunicatul care anunța decizia de a cere intrarea în insolvență, compania menționa câteva direcții de acțiune și măsuri din Plan de reorganizare:
- restructurarea operațională cu obiectiv prioritar eficientizarea activităților și achitarea datoriilor;
- obținerea de resurse financiare pentru susținerea și finalizarea planului de reorganizare;
- renegocierea contractelor cu furnizorii pentru obținerea unor oferte mai bune pentru materialele și materiile prime necesare derulării programelor de producție;
- creșterea competitivității pe piață pentru a asigura o dezvoltare și profitabilitate durabilă, precum și o atractivitate sporită a societății;
- analizarea contractelor în derulare și menținerea celor care sunt profitabile și denunțarea celor care nu sunt rentabile pentru societate;
- protejarea patrimoniului societății și eficientizarea proceselor de utilizare a acestuia în consonanță cu cerințele pieței din industria aerospațială;
- menținerea în societate a personalului direct productiv, în general a specialiștilor de înalta valoare, premisa esențială/fundament al redresării societății.
Consorţiul format din Trust Insolvency Filiala Cluj şi Synergy Partners fusese desemnat inițial administrator judiciar provizoriu, anunța Romaero la BVB:
Cât de performată e compania
Dacă anul trecut compania de stat este evaluată la 132 de milioane de lei, capitalizarea Romaero a ajuns, marți, 15 ianuarie, la 111.161.232 lei.
Valoare acțiunilor a fost în picaj după ce Romaero a anunțat public că vrea să depună cererea de intrare în insolvență, de la 18, 8136 lei în 22 decembrie, la 13,7239 lei pe 27 decembrie, când a înregistrat cererea pe rolul Tribunalului București, iar marți, 16 ianuarie, urcase până la 16 lei, potrivit datelor BVB.
Cererea de intrare în insolvență venea după ce Curtea de Apel București a admis, tot în decembrie anul trecut solicitarea omului de afaceri Cristian Sindie, care a cerut companiei de stat Romaero aproape 17 milioane de dolari după ce contractul semnat la începutul anului 2007 nu s-a concretizat. Decizia judecătorilor schimbă soluția dată, în primă instanță, de Tribunalul București, unde dosarul a fost înregistrat la jumătatea anului 2018.
Romaero, cea mai mare companie de stat din industria aerospațială și de apărare românească, activează în două domenii economice: servicii de întreținere și reparații pentru aeronave de transport civile și militare și respectiv producție industrială de aerostructuri și componente ale acestora.
Compania este deținută în proporție de 56,7% de statul român prin Ministerul Economiei, Antreprenorialului şi Turismului, de SIF Muntenia (23,2%) şi Fondul Proprietatea (18,9%).
În primele 6 luni ale anului 2023, Romaero a înregistrat o pierdere de 42.580.334 lei, cu aproape 24% mai mult față de ceea ce își planificase, la o cifră de afaceri pentru S1/2023 de 23.925.161 lei.
Potrivit companiei, asta s-a întâmplat în special din cauza accesoriilor datorate ANAF: 11.280.000 lei, dar și penalizări comerciale datorate furnizorilor de utilități (Apa Nova, Enel Muntenia, Engie, Apele Romane), de 3.281.000 lei.
În primul semestru din anul precedent, compania avusese o pierdere mai mică, de 26.785.362 lei (la o cifră de afaceri aferentă S1/2022 de 40.397.203)
Compania avusese în 2022, a avut o pierdere netă de 53,8 milioane de lei, după ce în anul precedent, avusese un rezultat negativ de aproape 63 de milioane, conform raportului anual pe 2022, publicat în luna aprilie pe site-ul Bursei de Valori București.
Conform documentului citat, compania avea datoriile pe termen lung de ordinul sutelor de milioane de lei, pentru care a fost gândit un plan restructurare.
Urmare aprobării de către ANAF a planului de restructurare a obligațiilor bugetare conform OG 6/2019, produsele bancare contractate la BCR și BT au fost restructurate până la 31.12.2023. De asemenea, prin ajustarea în luna octombrie 2022 a planului de restructurare a obligațiilor bugetare conform OG 6/2019 Romaero a obținut următoarele facilități:
- eșalonarea la plată a sumei de 118.942.673 lei pe o perioadă de 5 ani;
- amânarea la plată în vederea anulării a sumei totale de 291.840.904 lei constând în 110.634.451 lei obligații principale și 181.206.453 lei obligații accesorii.
Raportul precizează că majorarea în anul 2022 a datoriilor pe termen lung cu 4,45% față de nivelul înregistrat la 31 decembrie 2021 este consecința faptului că Romaero S.A. a fost afectată major atât de măsurile aplicate la nivel mondial pentru combaterea și prevenirea efectelor crizei generată de pandemia cu COVID – 19 cât și de lipsa fondurilor necesare pentru finanțarea capitalului de lucru.
Sursa foto: Facebook – caracter ilustrativ