EXCLUSIV. Un român a încasat într-o lună peste 3,2 milioane de lei, din care a plătit contribuții la pensia din Pilonul II cât 50 de salarii minime

EXCLUSIV. Un român a încasat într-o lună peste 3,2 milioane de lei, din care a plătit contribuții la pensia din Pilonul II cât 50 de salarii minime
Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 01/07/2021, 09:00
Actualizat: 01/07/2021, 09:05

Cele mai mari zece contribuții lunare, virate în luna iunie, aferente lunii aprilie, către fondurile de pensii administrate privat sunt de la peste 50.000 de lei la sume ce depășesc 100.000 de lei, conform datelor obținute de Gândul de la Casa Națională de Pensii Publice.

  • Cea mai mare contribuție la Pilonul II, plătită în aprilie, depășește 122.000 de lei.
  • Persoana care a plătit-o a obținut în acea lună venituri de peste 3,2 milioane de lei.
  • Cea mai mare contribuție la pensia din Pilonul II este, practic, de peste 620 de ori mai mare decât contribuția medie a participanților la Pilonul II.
  • Cel mai mare cont de pensie privată a ajuns la aproape 1,5 milioane de lei.

Pe primele trei locuri în clasamentul Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP) al celor mai mari contribuții către Pilonul II sunt sume de peste 100.000 de lei, bani virați doar într-o lună. Asta înseamnă că cei trei contribuabili au avut salarii brute sau venituri peste 2,6 milioane de lei într-o lună, din care au plătit asigurările sociale.

În fondul de pensie din Pilonul II ajunge lunar o sumă ce reprezintă 3,75% din venitul brut al contribuabilului, iar restul de 21,25% din cota CAS intră la pensia publică (Pilonul I). Cota pentru Pilonul II este încă sub nivelul stabilit inițial de legiuitor, în contextul reformei sistemului public de pensii din 2008.

Top 10 al sumelor virate la pensia privată obligatorie

Contribuabilul de pe primul loc a virat la Pilonul II de pensii 122.247 de lei, ceea ce înseamnă că a avut un venit brut în aprile de 3,25 milioane de lei. Pe locul doi este o contribuție de 103.158 de lei, iar pe locul trei, de 101.915 lei.

Potrivit reprezentanților CNPP, aceste prime trei sume din clasament reprezintă însă situații excepționale, nu sunt viramente lunare uzuale, respectiv este vorba de contribuabili care fie au încasat un bonus substanțial, fie au câștigat în instanță drepturi salariale retroactive plătite într-o tranșă.

Începând însă de la poziția patru din top, sumele reprezintă contribuții uzuale, în acord cu veniturile constant încasate, potrivit reprezentanților CNPP.

Astfel, contribuabilul care a virat spre Pilonul II peste 80.000 de lei a avut în aprilie un venit brut de peste 2,1 milioane de lei, pentru care a plătit asigurările sociale.

Sursa: CNPP

Contribuția medie: 197 de lei

Cea mai mare contribuție, de 122.200 de lei, este de peste 620 de ori mai mare decât contribuția medie a participanților la Pilonul II, conform celor mai recente date ale Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).

Astfel, la finalul primului trimestru din 2021, contribuția medie a fost 197 lei/participant; cu 1% mai puțin comparativ cu cea înregistrată în luna martie 2020, cu cea mai mare medie, de de 274 lei/participant, în București, iar cea mai mică, de 166 lei/participant, în Bistrița-Năsăud, Vrancea și Harghita.

Conform datelor ASF, cel mai mare cont de pensie privată a ajuns, la finalul lunii martie 2021, la 1.403.760 lei.

Valoarea totală a activelor nete ale fondurilor de pensii administrate privat a fost de 80,19 miliarde lei la finalul primului trimestru al anului 2021, în creștere cu aproximativ 33% comparativ cu aceeași dată a anului 2020, potrivit datelor ASF. Comparativ cu trimestrul anterior, activele nete au crescut cu 7%.

Numărul participanților înregistrați în Pilonul II a fost de 7,68 milioane persoane, în creștere cu aproximativ 50.000 de persoane, față de 7,63 milioane persoane la finalul anului 2020.

Radu Crăciun (APAPR): Sumele acumulate depind în mod esențial de mărimea contribuțiilor

Conform prevederilor actuale, din cota CAS (contribuții de asigurări sociale) de 25% din veniturile salariale brute (sau cele pentru care se plătesc asigurări sociale), plătită de fiecare angajat, spre Pilonul I (pensia publică) este direcționat un procent de 21,25%, iar spre Pilonul II (pensia privată obligatorie) – 3,75%.

Conform Codului fiscal (Legea nr 227/2015), categorii de venituri supuse contribuțiilor de asigurări sociale sunt:

(1) Contribuabilii/Plătitorii de venit la sistemul public de pensii, prevăzuți la art. 136, datorează, după caz, contribuții de asigurări sociale pentru următoarele categorii de venituri:

  • a) venituri din salarii sau asimilate salariilor, definite conform art. 76;
  • b) venituri din activități independente, definite conform art. 67;
  • c) indemnizații de șomaj;
  • d) indemnizații de asigurări sociale de sănătate.

(2) Pentru veniturile prevăzute la alin. (1) se datorează contribuții de asigurări sociale și în cazul în care acestea sunt realizate de persoanele fizice aflate în situațiile prevăzute la art. 60 alin. (1) și (2).

La momentul începerii colectării, în luna mai 2008, cota de contribuție la fondul de pensii era de 2% din baza de calcul și inițial, era prevăzută o creștere a cotei de contribuție la Pilonul II cu 0,5 puncte procentuale pe an, adică o majorare a cotei la 6% în termen de 8 ani. Conducerea Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) declara, în prima parte a anului, ca nivelul contribuției să crescă, gradual, la 4,75%, până în 2024. Conform estimărilor asociației, dacă graficul creștere din forma inițială a Legii 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat ar fi fost respectat, românii ar fi avut în conturi sume cu o cincime mai mari față de cele existente în prezent.

Contactat de Gandul pentru un comentariu privind cuantumul contribuțiilor și creșterea cotei, Radu Crăciun, președintele APAPR s-a referit la strategiile de dezvoltare a sistemului.

„Dezvoltarea sistemului presupune în primul rând o creștere a valorilor contribuțiilor la Pilonul 2. În pofida rezultatelor investiționale excelente, sumele acumulate depind în mod esențial de mărimea contribuțiilor. În egală măsura, rolul de finanțare a economiei trebuie să fie potențat la maxim prin noi listări la bursă, în primul rând ale companiilor mari, de stat și private. În egală măsură, este necesară o revizurie a normei de investiții, astfel încât să crească flexibilitatea strategiilor de investire pe care administratorii le pot utiliza”, a declarat Radu Crăciun, pentru Gândul.

Cât înseamnă banii din Pilonul II în pensia finală. Adrian Codirlașu (CFA România)„Sistemul public de pensii este nesustenabil și ineficient”

Adrian Codirlașu, vicepreședinte al Asociației CFA România, a explicat, într-un răspuns pentru Gândul, cât reprezintă pensia privată din suma primită la pensionare, subliniind că Pilonul II de pensii reprezintă soluția care poate asigura sustenabilitatea sistemului de pensii pe termen lung.

Cât au strâns românii în conturile de la Pilonul II și cât înseamnă din pensie?

Adrian Codirlașu: Cum contribuția la Pilonul II de pensii private reprezintă 3,75% din venitul brut, și se aplică atât în cazul salariilor cât și în cazul altor venituri cărora li se aplică taxe de asigurări sociale, veniturile mari generează contribuții ridicate la sistemul de pensii Pilon II. De asemenea, în ultimele 12 luni salariile au înregistrat creșteri semnificative, datele la aprilie indicând o creștere a salariilor de peste 11%, și, în consecință, contribuțiile acumulate la Pilonul II s-au majorat.

Însă, datorită contribuțiilor mici (în prezent 3,75%) pensiile private primite vor reprezenta puțin comparativ cu ultimul salariu. Astfel, conform studiului CFA Romania „Viitorul sistemului de pensii în România”, Pilonul II va asigura în jur de 14% din ultimul salariu (la o contribuție de 3.75% din salariul brut).

Deci o persoană cu o contribuie lunară de 80.000 a avut un venit brut de peste 2,1 milioane de lei?

Adrian Codirlașu: Da, salariul brut ar fi de 2,133,333 de lei. Însă, să nu fie un „one off” (situație izolată). Îmi aduc aminte de o știre din ZF că cineva a câștigat pe bursă o sumă asemănătoare. Pentru acea suma se plătesc taxe de asigurări sociale, inclusiv cei 3,75% la Pilonul II. Și atunci s-au plătit doar într-o singură lună cei 80 000 de lei la Pilonul II.

Când estimați că se va mări cota contribuției către Pilonul II de pensii?

Adrian Codirlașu: Sistemul public de pensii (Pilonul I) este nesustenabil și ineficient. Ca să îl comparăm cu Pilonul II, conform aceluiași studiu al CFA România, pensia publică va reprezenta 27% din ultimul salariu, în condițiile unei contribuții de 21,25% din salariul brut și probabil va fi primită și mai târziu, în timp ce pensia privată va reprezenta 14% din ultimul salariu, la o contribuție de numai 3,75% din salariul brut.

Orice majorare a contribuției către Pilonul II va fi făcută prin reducerea procentului din venitul brut cotizat la pilonul public. În prezent 25% din salariul brut merge către sistemul de pensii: 21,25% către sistemul public (Pilonul I) și 3,75% către cel privat (Pilonul II). Cum sistemul public de pensii este în forma actuală nesustenabil și în deficit major de resurse, mi-e greu să cred că în orizontul previzibil va crește procentul alocat către Pilonul II. Deși Pilonul II de pensii reprezintă soluția care poate asigura sustenabilitatea sistemului de pensii pe termen lung.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temperatura optimă în casă. La câte grade recomandă medicul specialist să setezi centrala termică pentru...
Vedeta din România pe care puțini și-o amintesc! Mama ei e disperată: fiica a renunțat...
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru...
Trucul ieftin necunoscut de șoferi prin care poți evita aburirea parbrizului în anotimpul rece
Mărturia sfâșietoare a vecinei celor trei români morți în Valencia. Ce s-a întâmplat cu doar...
O profesoară de liceu riscă 15 ani după gratii după ce s-a aflat că avea...
RAPORT: Europenilor ar trebui să li se spună să-și facă provizii, în caz de război...
Cum a luat 'block' Un show păcătos! Capatos a răbufnit: 'Nu se poate așa ceva!'...
Actrița Maria Dinulescu, transformată total! A părăsit România în pandemie și s-a apucat de afaceri...
EXCLUSIV. Mărturiile românilor din Spania care s-au aruncat în puhoaie pentru a-şi salva vecinii: "Am...
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
16 români sunt dați dispăruți în Spania, în urma inundațiilor! MAE verifică informațiile cu privire...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Noul Volvo XC90 are prețuri oficiale în România. SUV-ul suedez bate competiția germană!
Care este valoarea celui mai mare IQ înregistrat în lume în 2024? Terence Tao deţine...
Au fost găsite PRIMELE fosile de dinozaur în Hong Kong!
Se TAIE BANII. Românii care nu mai primesc nimic la final de an
Ziua în care toată lumea are ghinion. Nu se fac nunți și nici afaceri
Club Colectiv, la un pas de o nouă tragedie, la 9 ani de la incendiul...
Se spală rufe azi, 2 noiembrie 2024, de Moșii de Toamnă? Iată ce spun preoții...
VIDEO Mama Andreei Tonciu, despre infidelitatea soțului. Cum a aflat aceasta că a fost înșelată...
EXCLUSIV! Renumitul fotograf Viorel Belinschi din Moldova, dezamagit de atitudinea lui Culita Sterp: ”A ales...
BANCUL ZILEI. Medicul către Bubulina: – Fiica ta are o nevroză. I-aş recomanda multă distracţie!
Un studiu sugerează că stelele eșuate ar putea forma planete