Prima pagină » Economic » România a avut a doua cea mai mare creștere a producției în construcții la nivelul UE, în iunie, față de mai. Evoluția anuală

România a avut a doua cea mai mare creștere a producției în construcții la nivelul UE, în iunie, față de mai. Evoluția anuală

România a avut a doua cea mai mare creștere a producției în construcții la nivelul UE, în iunie, față de mai. Evoluția anuală

Producția în construcții din România a fost în creștere în iunie, față de mai, dar în scădere, în raport cu aceeași lună a anului trecut.

Producția ajustată sezonier în construcții a crescut cu 1,7% în zona euro și cu 1,4% în UE, în iunie, comparativ cu mai, potrivit primelor estimări ale Eurostat, date publicității marți. În mai 2024, producția în construcții a scăzut cu 0,9% în zona euro și cu 1,1% în UE.

În iunie 2024, comparativ cu iunie 2023, producția în construcții a crescut cu 1,0% în zona euro și a scăzut cu 0,1% în UE, arată datele Eurostat.

Dintre statele membre pentru care sunt disponibile date, cele mai mari creșteri lunare ale producției în construcții au fost înregistrate în Portugalia (+3,2%), România (+2,6%) și Franța (+1,7%). Cele mai mari scăderi au fost observate în Slovenia (-9,1%), Ungaria (-6,4%) și Polonia (-2,1%).

În zona euro în iunie 2024, comparativ cu mai 2024, producția în construcții

  • a crescut cu 1,8% pentru construcția de clădiri,
  • a crescut cu 1,1% pentru inginerie civilă,
  • a crescut cu 0,5% pentru activitățile de construcții specializate.

În UE, producția în construcții

  • a crescut cu 0,1% pentru construcția de clădiri,
  • a crescut cu 1,4% pentru inginerie civilă,
  • a crescut cu 0,2% pentru activitățile de construcții specializate.

În ritm anual, luna iunie 2024, comparativ cu luna iunie 2023, în România, lucrările de construcții au înregistrat scăzut mai puternic decât media din UE, cu o contracție de 3,2%, similară cu cea din luna mai.

Totuși, nu este printre codașele UE. Dintre statele membre pentru care sunt disponibile date, cele mai mari scăderi anuale ale producției în construcții au fost înregistrate în Slovenia (-19,0%), Cehia (-10,2%) și Suedia (-9,0%). Cele mai mari creșteri au fost observate în Spania (+4,8%), Bulgaria (+2,9%) și Portugalia (+2,7%)

În zona euro în iunie 2024, comparativ cu iunie 2023, producția în construcții

  • a crescut cu 1,5% pentru construcția de clădiri,
  • a crescut cu 3,5% pentru inginerie civilă,
  • a crescut cu 0,4% pentru activitățile de construcții specializate.

În UE, producția în construcții

  • a scăzut cu 1,0% pentru construcția de clădiri,
  • a crescut cu 1,5% pentru inginerie civilă,
  • a scăzut cu 0,3% pentru activitățile de construcții specializate.

Ce arată INS

Conform datelor prezentate publicate tot marți de Institutul Naţional de Statistică (INS), în România, În luna iunie 2024, volumul lucrărilor de construcţii a crescut, faţă de luna mai 2024, ca serie brută, cu 8,8%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 2,6%.

Faţă de luna iunie 2023, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut, ca serie brută, cu 6,0%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 0,4%.

În perioada 1 ianuarie – 30 iunie, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut, faţă de aceeași perioadă din 2023, serie brută, cu 2,5%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 2,2%.

Sursa foto: Shutterstock – foto cu caracter ilustrativ

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și