Prima pagină » Economic » România a coborât în ultimul an cu trei locuri într-un top al competitivității economice, până pe 53

România a coborât în ultimul an cu trei locuri într-un top al competitivității economice, până pe 53

România a coborât în ultimul an cu trei locuri într-un top al competitivității economice, până pe 53
România este percepută drept mai puțin competitivă decât Kazahstanul.

România a coborât în ultimul an cu trei locuri, până pe 53 din 59 de țări, într-un top al competitivității economice realizat de școala de business IMD din Elveția, care nu plasează niciun stat din zona euro pe primele cinci poziții, ocupate de Hong Kong, SUA, Elveția, Singapore și Suedia.

Suedia este urmată de Canada și Taiwan, iar Germania a obținut cel mai bun scor între statele zonei euro, fiind plasată pe locul 9, potrivit Bloomberg, preluat de Mediafax.

Topul este realizat în baza unor interviuri cu 4.200 de directori executivi din cadrul companiilor internaționale.

Pe ultima poziție de alfă Venezuela, percepută de către manageri mai puțin competitivă decât Grecia, în pofida dificultăților de proporții istorice cu care se confruntă statul mediteranean. Grecia ocupă însă penultimul loc.

Poziția României în clasament s-a deteriorat pe toate criteriile principale de departajare, însă cea mai abruptă schimbare a percepției companiilor străine vizează infrastructura. Astfel, România a coborât cu opt poziții de pe 42 până pe 50, în privința percepției privind infrastructura.

Studiul relevă totodată scăderea încrederii companiilor străine în performanțele economice, eficiența guvernului și a mediului de afaceri, criterii care plasează România pe locul 52 în rândul celor 59 de țări.

Dintre statele vecine, Ungaria se plasează pe 45 în topul competitivității, Bulgaria pe 54, iar Ucraina pe 56.

România este percepută drept mai puțin competitivă decât Kazahstanul (locul 32), Turcia (38) sau Rusia (48).

Raportul face referire la dificultățile majore care pândesc Grecia, inclusiv necesitatea implementării de reforme instituționale pentru restrângerea sectorului public și eliminarea corupției, dar și restaurarea încrederii în sistemul politic.

Celelalte două țări din zona euro care au apelat la ajutor financiar internațional, Irlanda și Portugalia, se plasează pe locurile 20, respectiv 41, în timp ce Spania, care se luptă cu o criză bancară și recesiune, se află pe locul 35.

Studiul subliniază și situația SUA, care în pofida dificultăților financiare, economice și politice din ultimii ani rămâne o forță care trage în sus economia mondială într-o perioadă tulbure.

„Competitivitatea SUA are un impact profund asupra întregii lumi, deoarece interacționează în moduri unice cu orice altă economie, avansată sau emergentă. Nicio altă națiune nu poate exercita un asemenea efect asupra lumii. Europa este împovărată de austeritate și de fragmentarea politică, în timp ce blocul economiilor emergente nu și-a atins încă potențialul”, comentează pentru Bloomberg Stephane Garelli, directorul Centrului Internațional pentru Competitivitate din cadrul IMD.

Marea Britanie se plasează pe locul 18 în topul competitivității, Franța pe 29, iar Italia pe 40. Japonia ocupă poziția 27, cu trei locuri în urma Chinei.

Citește și