România a înregistrat cea mai puternică creștere a PIB din UE
Polonia, cu 3,5% a consemnat a doua mare rată de creștere în primul trimestru, față de aceeași perioadă din 2013, urmată de Ungaria, cu 3,2%, și Marea Britanie, cu 3,1%.
Cele mai mari rate de contracție a fost consemnate în Cipru, de 4,1%, Estonia, de 1,5%, și Grecia, de 1,1%.
Dintre cele 28 de state membre UE, 15 au consemnat o evoluție anuală pozitivă a PIB în primul trimestru, șase au raportat contracție, în timp ce Danemarca, Irlanda, Croația, Luxemburg, Malta, Slovenia și Suedia nu au transmis date către Eurostat.
În zona euro, PIB a avansat cu 0,9%.
Germania, cea mai mare economie din zona euro a înregistrat un avans de 2,3% față de același trimestru al anului precedent, în timp ce Franța, a doua ca mărime, a crescut cu 0,8%. În Italia, PIB a scăzut cu 0,5%, iar în Spania a avansat cu 0,6%.
Raportat la trimestrul al patrulea, România a înregistrat în primele trei luni ale anului o rată de creștere a PIB de 0,1%, inferioară mediei UE de 0,3%.
Polonia și Ungaria, cu rate de 1,1%, urmate de Marea Britanie și Germania cu câte 0,8% au consemnat cele mai mari creșteri din UE raportate la perioada similară a anului trecut. Cele mai puternice scăderi au fost raportate de Olanda, de 1,4%, Estonia, de 1,2%, Cipru și Portugalia, ambele cu rate de contracție de 0,7%.
De asemenea, economia Italiei s-a contractat în primul trimestru și comparativ cu primele trei luni ale anului trecut, cu 0,1%, în timp ce Spania a obținut un avans de 0,4%.
În rândul statelor UE, 12 au avut o evoluție pozitivă față de primul trimestru din 2013, în șase PIB a scăzut, în timp ce în Franța și Cehia a stagnat, iar Danemarca, Irlanda, Croația, Luxemburg, Malta, Slovenia, Suedia și Grecia nu au transmis date.
În zona euro, PIB a urcat cu 0,2% în primul trimestru, față de același interval din 2013.