Creșterea economică trimestrială a zonei euro a accelerat de la 0,1% în trimestrul al treilea, după 18 luni de recesiune. PIB-ul Uniunii Europene avansa cu 0,3% în perioada iulie-septembrie față de trimestrul al doilea.
Raportat la perioada corespunzătoare a anului anterior, PIB-ul zonei euro a urcat cu 0,5% în ultimele trei luni din 2013, iar economia UE a crescut cu 1%.
Pe ansamblul anului 2013, economia zonei euro s-a contractat cu 0,4%, în timp ce PIB-ul UE a urcat cu 0,1%.
Datele au fost anunțate vineri de Eurostat, biroul de statistică al Comisiei Europene.
Produsul Intern Brut al României a crescut anul trecut cu 3,5%, potrivit primelor estimări ale Institutului Național de Statistică (INS), semnificativ peste cele mai recente prognoze ale autorităților (2,8%) și analiștilor, după un avans de 5,2% în ultimul trimestru față de octombrie-decembrie 2012.
Comparativ cu trimestrul al treilea, economia românească a crescut cu 1,7% în ultimele trei luni ale anului.
Atât creșterea anuală, cât și cea trimestrială se plasează la cele mai mari valori din anul 2008 până în prezent.
Pentru 2014, guvernul și FMI mizează pe un avans economic de 2,2%.
Germania și Franța, cele mai mari economii europene, au înregistrat creștere economică peste așteptări în ultimul trimestru al anului trecut, propulsând economia zonei euro.
PIB-ul Germaniei a crescut cu 1,4% în trimestrul al patrulea față de aceeași perioadă din 2012, în timp ce economia Franței s-a extins cu 0,8%, potrivit datelor Eurostat.
În același timp, economia Italiei s-a contractat cu 0,8%, iar cea a Spaniei cu 0,1%.
În Europa Centrală și de Est, Ungaria a înregistrat în ultimele trei luni din 2013 o creștere economică de 2,8% față de aceeași perioadă a anului anterior, în timp ce PIB-ul Poloniei, cea mai mare economie din regiune, a urcat cu 2,2%.
Bulgaria a înregistrat o creștere de 1%, iar Cehia de 0,8%.