Prima pagină » Economic » România a pledat din nou, la Bruxelles, pentru introducerea taxării inverse în regimul plăților TVA

România a pledat din nou, la Bruxelles, pentru introducerea taxării inverse în regimul plăților TVA

România a pledat din nou, la Bruxelles, pentru introducerea taxării inverse în regimul plăților TVA
România a pledat la Bruxelles pentru introducerea taxării inverse în regimul plăților TVA

Taxarea inversă – un mecanism prin care TVA este colectată numai la capătul lanțului de comerț, de la consumatorul final – a fost susținută de toți miniștrii Finanțelor din România. Vineri, la Bruxelles, în cadrul ECOFIN, și ministrul Eugen Teodorovici a pledat pentru introducerea acestui mecanism.

„Ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, a participat astăzi la reuniunea Consiliului pentru Afaceri Economice și Financiare al Uniunii Europene (ECOFIN), desfășurată la Bruxelles. Pe agenda reuniunii au figurat teme precum Pachetul Bancar, măsuri de consolidare a cooperării administrative în domeniul TVA, mecanismul taxării inverse și cota redusă de TVA pentru publicațiile electronice”, se arată într-un comunicat al Ministerului Finanțelor.

În cadrul reuniunii, România a susținut ajungerea la un acord și pe tema Mecanismului de Taxare Inversă în domeniul TVA, având în vedere propunerea de directivă a Comisiei Europene din decembrie 2016, prin care statele membre care îndeplinesc anumite condiții ar putea să aplice, temporar, un mecanism generalizat de taxare inversă în legătură cu furnizarea de bunuri și servicii care depășesc pragul de 10.000 de euro per factură. Măsura vizează combaterea fraudei în domeniul TVA și are caracter tranzitoriu, până la instituirea sistemului de TVA definitiv. „Romania consideră că, în contextul în care reducerea fraudei fiscale este o prioritate la nivel european și, în special, la nivelul țării noastre, trebuie să găsim soluții care să permită aplicarea generală a taxării inverse”, se arată în comunicatul Finanțelor.

În intervenția sa, ministrul român de Finanțe a subliniat că sprijină un astfel de mecanism și a propus găsirea unei soluții cât mai curand posibil. „Ar trebui să acordăm statelor membre care sunt interesate să aplice acest mecanism posibilitatea de a face acest lucru, întrucât poate fi un instrument crucial pentru reducerea deficitului de TVA”, a menționat Eugen Teodorovici.

Taxarea inversă este un mecanism – aplicat inițial doar pentru anumite livrări de bunuri, cum ar fi telefoane mobile, laptopuri, clădiri, deșeuri etc – prin care obligația de plată a TVA este inversată de la furnizor la beneficiar. Practic, TVA nu mai este colectată și vărsată de toți operatorii aflați pe un lanț tranzacțional, ci aceștia înscriu pe facturi mențiunea „taxare inversă”, iar plata le revine celor care vând consumatorului final.

Tot vineri, miniștrii de Finanțe din UE au ajuns și la un acord general în privința Pachetului Bancar, al cărui obiectiv este reducerea riscurilor pentru instituțiile de credit. „România a susținut textul de compromis al Președinției Bulgare, în contextul necesității avansării proiectului de reformă a cadrului legislativ european în domeniul financiar-bancar”, se mai arată în comunicat.

Pachetul agreat astăzi la nivelul Consiliului reflectă un compromis echilibrat în sensul protejării intereselor contribuabililor europeni, stabilitatea financiară și buna finanțare a economiei, a precizat Eugen Teodorovici.

Autor

Citește și