România a reintrat în rândul țărilor cu venituri mari. Venitul brut naţional pe cap de locuitor a crescut de la 12.570$ la 17.170$
România a reintrat în categoria țărilor cu venituri mari, după ce venitul național brut pe cap de locuitor a crescut de la 12.570 de dolari la 17.170 de dolari, în 2021.
Pentru ca un stat să fie inclus în categoria țărilor cu venituri mari venitul național brut anual pe cap de locuitor trebuie să fie mai mare de 13.205 de dolari.
Banca Mondială realizează anual un clasament al țărilor în funcție de veniturile pe cap de locuitor (Venit Național Brut – VNB), nivelurile fiind venituri mici, venituri mijlocii inferioare, venituri mijlocii superioare și venituri mari.
Clasamentul se poate schimba din două motive:
- în fiecare țară, factori precum creșterea economică, inflația, ratele de schimb și creșterea populației influențează VNB pe cap de locuitor;
- pentru a menține pragurile de clasificare a veniturilor în termeni reali, acestea sunt ajustate anual pentru inflație.
Banca Mondială a anunțat, pe pagina sa de internet, că, anul acesta, șase țări au fost plasate într-o categorie diferită față de anul trecut. Pe lângă România, au avansat Belize și Panama. Pe de altă parte, statele care au retrogradat în clasamentul sunt Liban, Palau și Zambia.
Economia României, puternic afectată de pandemie, și-a revenit în 2021
România a revenit în clasamentul țărilor cu venituri mari, pentru că a fost surclasată doar în 2020, atunci când a intrat în categoria țărilor cu venituri medii superioare
„Economiile din Panama și România au fost afectate de pandemia COVID-19 în 2020 și s-au mutat în grupul cu venituri medii superioare. În 2021, ambele au cunoscut o revenire puternică, readucându-le în grupul cu venituri mari”, conform Băncii Mondiale.
În prezent, toate statele din Uniunea Europeană se încadrează acum la țări cu venituri mari, singura excepție fiind Bulgaria. În clasamentul Băncii Mondiale, România stă mai bine decât Polonia și Croația, fiind puțin sub Ungaria.