România ar putea avea propria monedă digitală
Banca Angliei precizează într-un raport că monedele digitale pot avea un impact pozitiv asupra umanității, exact ca în cazul internetului. Potrivit analizei citite de Digi24.ro, instituția consideră că băncile centrale trebuie să ia în calcul posibilitatea de a emite propriile monede digitale.
Bineînțeles că așa s-ar transfera o parte din puterile băncii către populație. Numite și criptovalute, monedele digitale au fost concepute să funcționeze independent, fără să fie influențate de o politică monetară anume.
Din motive de siguranță, o tranzacție cu o astfel de valută are trei jucători: cel care oferă banii digitali, cel care îi încasează și între cei doi este un PC care verifică tranzacția. Cel care își pune calculatorul la dispoziție pentru verificare tranzacției este la rândul său răsplătit cu monede digitale proaspăt generate.
Un leu digital, o liră sau un euro ar funcționa pe un principiu similar, în care nu banca centrală, ci calculatoarele populației ar fi cele care ar verifica autenticitatea tranzacțiilor. Sau cel puțin aceasta este varianta propusă în raportul Băncii Angliei.
O soluție ar fi ca băncile centrale să verifice tranzacțiile, ceea ce ar rezolva marea problemă a numărului de monede aflate în circulație. Toate monedele nou-create ar rămâne în visteria băncilor centrale. În acest fel, ar fi evitate oscilațiile excesive de prețuri, o consecință a deprecierii rapide a monedei digitale naționale.
Dar ca să verifice toate tranzacțiile, băncile centrale ar trebui să aibă foarte multe computere foarte performante sau ar putea recurge la ajutorul companiilor cu servere puternice care să ofere, contra unor comisioane, puterea de calcul necesară verificării tranzacțiilor.
În acest context, sistemul financiar nu ar fi cu nimic mai diferit decât cel de acum. Totodată, monedele digitale nu s-ar diferenția de simplele metode electronice, pe care băncile centrale le emit dintr-un singur clic și care au nevoie de intermediari autorizați pentru verificarea tranzacțiilor. Tocmai de aceea, băncilor centrale le va fi foarte greu să copieze modelul Bitcoin fără riscurile de instabilitate ale acestui tip de monedă digitală.