Prima pagină » Economic » România ar putea pierde anul viitor fonduri UE de 1,26 mld. euro pentru competitivitate economică

România ar putea pierde anul viitor fonduri UE de 1,26 mld. euro pentru competitivitate economică

România ar putea pierde anul viitor fonduri UE de 1,26 mld. euro pentru competitivitate economică

România ar putea pierde anul viitor fonduri europene de 1,26 miliarde euro prin Programul Operațional Sectorial Creșterea Competitivității Economice (POS CCE), dacă nu va reuși să o atragă prin proiecte eligibile cofinanțate de UE, potrivit Mediafax.

„Riscul de dezangajare” pentru anul 2013 este de 1,26 miliarde de euro, potrivit datelor furnizate vineri de Ministerul Economiei la conferința „Perspectivele ultimilor ani de implementare ai POS CCE 2007-2013, în contextul combaterii fraudelor: lecții învățate pentru următoarea perioadă de programare!”.

Suma contractată prin POS CCE pentru 2012-2013 este de 1,37 miliarde de euro.

Potrivit Ministerului Economiei, riscul de dezangajare pentru 2012 este de 213,8 milioane de euro.
Comisia Europeană (CE) a decis în luna octombrie să presuspende cea mai mare parte din trei programe cofinanțate prin fondurile structurale ale UE, respectiv „Transport”, „Regional” și „Creșterea competitivității economice”, România având la dispoziție două luni pentru remedierea deficiențelor.

CE a precizat atunci că măsurile adoptate fac parte dintr-o procedură reglementată de protejare a intereselor financiare ale UE și a modalităților de utilizare a banilor contribuabililor, Comisia aplicând aceleași norme și standarde pentru toate statele membre.

Secretarul de stat în Ministerul Economiei Adrian Ciocănea, a declarat vineri că problema suspendării fondurilor europene va fi rezolvată anul viitor, după evaluările Comisiei Europene.
Ciocănea a adăugat că Ministerul Economiei ar putea Ministerului Finanțelor Publice să aloce de la bugetul de stat decontările pentru efectuarea plăților către beneficiari.

Potrivit Ministerului Economiei, valoarea proiectelor depuse în cadrul POS CCE, incluzând sume de la bugetul de stat și de la Fondul European pentru Dezvoltare Regională, este de 39,5 miliarde de lei, în timp ce alocarea prin acest program este de 13,39 miliarde de lei.

Nivelul plăților este de 2,5 miliarde de lei, reprezentând 18,73% din totalul alocat.
Ciocănea consideră că pentru anularea presuspendăarii fondurilor de către CE este necesară transparentizarea modului în care sunt finanțare proiectele, dar și restructurarea autorităților responsabile cu fondurile europene. A treia soluție prezentată de Ciocănea este „pregătirea foarte bună” a solicitărilor pentru finanțarea proiectelor înaintate Ministerului Finanțelor Publice.

Premierul Victor Ponta a afirmat miercuri că decontarea tuturor facturilor pentru POSDRU ar urma să aibă loc în luna decembrie, când ar urma să fie deblocate rambursările și pentru POR, în timp ce programele operaționale Transporturi și Creșterea Competitivității ar putea fi deblocate anul viitor.
 

Autor

Citește și