Numărul turiștilor din Republica Moldova așteptați în România ar putea ajunge, astfel, în acest an, la 43.000 de persoane.
„Ne așteptăm ca în acest an, după ridicarea vizelor, să avem un plus de peste 10.000 de turiști din Republica Moldova. În anul 2013 au venit în România aproximativ 33.000 de turiști din această țară, iar în 2012, circa 29.000”, a declarat agenției Mediafax Răzvan Filipescu, președintele Autorității Naționale pentru Turism (ANT), prezent la un târg de turism care se desfășoara între 10 și 13 aprilie la Chișinău.
Răzvan Filipescu, președintele ANT, spune că România va începe în luna septembrie o campanie de promovarea outdoor la Chișinău și în media din Republica Moldova, care va dura un an și va costa 300.000 de euro.
În cadrul campaniei de promovare vor fi promovate litoralul românesc, stațiunile balneare, printre care Vatra Dornei, Slănic Moldova și Sovata, city break-urile în București și Iași, Valea Prahovei și croazierele pe Dunăre.
„Am constatat că Delta Dunării este o destinație care prezintă interes pentru turiștii din Republica Moldova”, a mai spus Filipescu.
La standul României din târgul de la Chișinău și-au expus ofertele 16 firme din țară, și alte câteva societăți de turism, care au venit cu standuri proprii.
Parlamentul European și Consiliul European au luat recent decizia finală privind includerea Republicii Moldova pe lista țărilor ai căror cetățeni nu vor mai avea nevoie de vize, începând cu 28 aprilie, pentru a călători în Spațiul Schengen.
De eliminarea vizelor vor beneficia doar cetățenii din Republica Moldova care dețin un pașaport biometric.
Ridicarea vizelor nu înseamnă că moldovenii vor putea intra în spațiul Schengen pentru a munci, ci doar în scopuri turistice, pentru o perioadă de 90 de zile.