România, campioană la volumul lucrărilor de construcții în Europa. Avansul a fost de peste 90 de ori mai mare decât media la nivelul UE

România, campioană la volumul lucrărilor de construcții în Europa. Avansul a fost de peste 90 de ori mai mare decât media la nivelul UE
FOTO - Caracter ilustrativ
Publicat: 21/05/2024, 14:57
Actualizat: 21/05/2024, 15:36

Volumul lucrărilor de construcții, ca serie ajustată sezonier, a crescut, în martie 2024, comparativ cu februarie 2024, cu 0,1% în zona euro și a scăzut cu 0,1% în UE, potrivit primelor estimări ale Eurostat. România este statul membru UE cu cea mai masivă creștere, aceasta fiind de 91 de ori mai mare decât media la nivelul blocului comunitar.

Rezultatele din luna anterioară, februarie 2024, arătau că producția în construcții a crescut cu 0,4% în zona euro și cu 0,5% în UE. În ceea ce privește evoluția de la an la an, în martie 2024, comparativ cu martie 2023, volumul lucrărilor în construcții a crescut cu 0,1% în zona euro și a scăzut cu 0,7% în UE.

Defalcat pe sectoare, comparație lunară a Eurostat, în martie, comparativ și februarie 2024, în zona euro, arată că volumul:

  • a scăzut cu 1,5% pentru construcția de clădiri,
  • a crescut cu 0,6% pentru inginerie civilă,
  • a crescut cu 0,6% pentru activitățile de construcții specializate.

În UE, producția în construcții

  • a scăzut cu 2,6% pentru construcția de clădiri,
  • a scăzut cu 0,8% pentru inginerie civilă,
  • a crescut cu 0,5% pentru activitățile de construcții specializate.

Dintre statele membre pentru care sunt disponibile date, cele mai mari scăderi lunare ale producției în construcții au fost înregistrate în Cehia (-7,8%), Slovacia (-7,6%) și Slovenia (-7,4%). Cele mai mari creșteri au fost observate în România (+9,1%), Franța (+1,1%), Belgia și Germania (ambele +1,0%).

Comparație anuală

În zona euro în martie 2024, comparativ cu martie 2023, producția în construcții:

  • a scăzut cu 3,5% pentru construcția de clădiri,
  • a crescut cu 5,4% pentru inginerie civilă,
  • a scăzut cu 0,3% pentru activitățile de construcții specializate,

În UE, producția în construcții

  • a scăzut cu 5,2% pentru construcția de clădiri,
  • a crescut cu 2,7% pentru inginerie civilă,
  • a scăzut cu 0,5% pentru activitățile de construcții specializate,

Dintre statele membre pentru care sunt disponibile date, cele mai mari scăderi anuale ale producției în construcții au fost înregistrate în Polonia (-9,6%), Slovenia (-8,6%) și Cehia (-8,3%). Cele mai mari creșteri au fost observate în Belgia (+7,3%), Italia (+3,8%) și Bulgaria (+3,7%).

Rezultatele INS

Potrivit Institutului Național de Stastică (INS), ăn luna martie 2024, volumul lucrărilor de construcţii a crescut faţă de luna februarie 2024 ca serie brută cu 43,7%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 9,1%.

Faţă de luna martie 2023, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut ca serie brută cu 3,5%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 1,2%.

În perioada 1.I-31.III.2024, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut faţă de perioada 1.I-31.III.2023 ca serie brută cu 7,1%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 7,9%.

Volumul lucrărilor de construcţii a crescut, ca serie brută, cu 43,7%, creştere evidenţiată la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+51,7%), lucrările de construcţii noi (+43,5%) şi la lucrările de reparaţii capitale (+29,3%), arată INS.

Pe obiecte de construcţii, au avut loc creşteri astfel: lucrările de construcţii inginereşti (+58,2%), clădirile rezidenţiale (+46,5%) şi la clădirile nerezidenţiale (+20,2%).

Volumul lucrărilor de construcţii a crescut, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 9,1%, creştere evidenţiată la lucrările de construcţii noi (+13,4%) şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+1,7%). Lucrările de reparaţii capitale au scăzut cu 11,0%.

Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a crescut la construcţiile inginereşti (+11,0%) şi la clădirile rezidenţiale (+6,3%). Clădirile nerezidenţiale au scăzut cu 10,4%.

Evoluția anuală

Volumul lucrărilor de construcţii, ca serie brută, a scăzut, pe total, cu 3,5%. Pe elemente de structură, scăderi s-au înregistrat la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (-7,3%) şi la lucrările de construcţii noi (-3,5%). Lucrările de reparaţii capitale au crescut cu 6,3%.

Pe obiecte de construcţii, scăderi s-au înregistrat la clădirile rezidenţiale (-24,7%) şi la clădirile nerezidenţiale (-10,2%). Construcţiile inginerești au crescut cu 13,7%.

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut, pe total, cu 1,2%. Pe elemente de structură, scăderi au avut loc la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (-8,1%) şi la lucrările de construcţii noi (-0,1%). Lucrările de reparații capitale au crescut cu 11,4%.

Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la clădirile rezidenţiale (-22,8%) şi la clădirile nerezidenţiale (-7,0%). Construcţiile inginereşti au crescut cu 17,1%.

În primele trei luni din 2024, față de același trimescu din anul trecut, volumul lucrărilor de construcţii, ca serie brută, a scăzut, pe total, cu 7,1%. Pe elemente de structură, scăderi au avut loc la lucrările de construcţii noi (-9,0%) şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (-6,7%). Lucrările de reparaţii capitale au crescut cu 6,7%.

Pe obiecte de construcţii, s-au înregistrat scăderi la clădirile rezidenţiale (-34,1%) şi la clădirile nerezidenţiale (-1,6%). Construcţiile inginereşti au crescut cu 6,8%.

Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 7,9%. Lucrările de construcţii noi şi lucrările de întreţinere şi reparaţii curente au scăzut cu 10,8%, respectiv cu 1,7%. Lucrările de reparaţii capitale au crescut cu 9,1%.

Pe obiecte de construcții,s-a înregistrat scădere la clădirile rezidențiale (-31,8%). Construcţiile inginereşti şi clădirile nerezidenţiale au crescut cu 9,2%, respectiv cu 1,5% .

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Grecii sunt furioși peste măsură. Luni au primit cea mai proastă veste posibilă pentru ei
Telefonul banal care i-a adus moartea lui Gheorghe Băicuș, militarul care și-a pierdut viața în...
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de...
„Dar de la Dumnezeu” Iulia Vântur a făcut anunțul pe internet, după ce s-a zvonit...
FOTO O româncă a câștigat al șaptelea titlu de Miss Fitness Universe. Anca are 37...
La nicio lună de la moartea Ancăi Molnar, Claudiu Molnar este din nou în doliu...
Imagini ȘOCANTE cu Emily Burghelea, după accidentul petrecut în vacanță. A fost desfigurată și are...
Perle la Bac 2024: "Din păcate, eu am învăţat doar poezia Luceafărul"
Filmul tragediei de la Suceava! Mama Ancuței a prevestit tragedia: Nu veniți!
Edward Iordănescu se desparte de echipa națională a României după un parcurs istoric la EURO...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Nou indicator RUTIER, introdus în România! Ce faci dacă-l întâlnești?
Ciolacu: Singura constantă e că pe 8 decembrie trebuie să fie alegerile generale
Poveste plină de COMPASIUNE despre cum își îngrijeau oamenii de NEANDERTHAL COPIII BOLNAVI
Legea este în vigoare în toată România. Se pedepsește cu închisoare de la 6 luni...
Zodiile care trec prin cea mai bună perioadă a vieții. Norocul le răsare la fiecare...
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Un asteroid se apropie de Pământ! NASA a făcut anunțul cu puțin timp în urmă
Monica Tatoiu, despre greutățile prin care a trecut în adolescență! În ce condiții a stat...
Gestul cutremurător făcut de soțul Ancăi Molnar la trei săptămâni de la moartea ei: ”Totul...
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, dacă într-un măr sunt 3 viermi și tu mănânci unul,...
În ce țară a fost introdusă săptămâna de lucru de șase zile?
×