România, campioană la volumul lucrărilor de construcții în Europa. Avansul a fost de peste 90 de ori mai mare decât media la nivelul UE

România, campioană la volumul lucrărilor de construcții în Europa. Avansul a fost de peste 90 de ori mai mare decât media la nivelul UE
FOTO - Caracter ilustrativ
Publicat: 21/05/2024, 14:57
Actualizat: 21/05/2024, 15:36

Volumul lucrărilor de construcții, ca serie ajustată sezonier, a crescut, în martie 2024, comparativ cu februarie 2024, cu 0,1% în zona euro și a scăzut cu 0,1% în UE, potrivit primelor estimări ale Eurostat. România este statul membru UE cu cea mai masivă creștere, aceasta fiind de 91 de ori mai mare decât media la nivelul blocului comunitar.

Rezultatele din luna anterioară, februarie 2024, arătau că producția în construcții a crescut cu 0,4% în zona euro și cu 0,5% în UE. În ceea ce privește evoluția de la an la an, în martie 2024, comparativ cu martie 2023, volumul lucrărilor în construcții a crescut cu 0,1% în zona euro și a scăzut cu 0,7% în UE.

Defalcat pe sectoare, comparație lunară a Eurostat, în martie, comparativ și februarie 2024, în zona euro, arată că volumul:

  • a scăzut cu 1,5% pentru construcția de clădiri,
  • a crescut cu 0,6% pentru inginerie civilă,
  • a crescut cu 0,6% pentru activitățile de construcții specializate.

În UE, producția în construcții

  • a scăzut cu 2,6% pentru construcția de clădiri,
  • a scăzut cu 0,8% pentru inginerie civilă,
  • a crescut cu 0,5% pentru activitățile de construcții specializate.

Dintre statele membre pentru care sunt disponibile date, cele mai mari scăderi lunare ale producției în construcții au fost înregistrate în Cehia (-7,8%), Slovacia (-7,6%) și Slovenia (-7,4%). Cele mai mari creșteri au fost observate în România (+9,1%), Franța (+1,1%), Belgia și Germania (ambele +1,0%).

Comparație anuală

În zona euro în martie 2024, comparativ cu martie 2023, producția în construcții:

  • a scăzut cu 3,5% pentru construcția de clădiri,
  • a crescut cu 5,4% pentru inginerie civilă,
  • a scăzut cu 0,3% pentru activitățile de construcții specializate,

În UE, producția în construcții

  • a scăzut cu 5,2% pentru construcția de clădiri,
  • a crescut cu 2,7% pentru inginerie civilă,
  • a scăzut cu 0,5% pentru activitățile de construcții specializate,

Dintre statele membre pentru care sunt disponibile date, cele mai mari scăderi anuale ale producției în construcții au fost înregistrate în Polonia (-9,6%), Slovenia (-8,6%) și Cehia (-8,3%). Cele mai mari creșteri au fost observate în Belgia (+7,3%), Italia (+3,8%) și Bulgaria (+3,7%).

Rezultatele INS

Potrivit Institutului Național de Stastică (INS), ăn luna martie 2024, volumul lucrărilor de construcţii a crescut faţă de luna februarie 2024 ca serie brută cu 43,7%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 9,1%.

Faţă de luna martie 2023, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut ca serie brută cu 3,5%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 1,2%.

În perioada 1.I-31.III.2024, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut faţă de perioada 1.I-31.III.2023 ca serie brută cu 7,1%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 7,9%.

Volumul lucrărilor de construcţii a crescut, ca serie brută, cu 43,7%, creştere evidenţiată la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+51,7%), lucrările de construcţii noi (+43,5%) şi la lucrările de reparaţii capitale (+29,3%), arată INS.

Pe obiecte de construcţii, au avut loc creşteri astfel: lucrările de construcţii inginereşti (+58,2%), clădirile rezidenţiale (+46,5%) şi la clădirile nerezidenţiale (+20,2%).

Volumul lucrărilor de construcţii a crescut, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 9,1%, creştere evidenţiată la lucrările de construcţii noi (+13,4%) şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+1,7%). Lucrările de reparaţii capitale au scăzut cu 11,0%.

Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a crescut la construcţiile inginereşti (+11,0%) şi la clădirile rezidenţiale (+6,3%). Clădirile nerezidenţiale au scăzut cu 10,4%.

Evoluția anuală

Volumul lucrărilor de construcţii, ca serie brută, a scăzut, pe total, cu 3,5%. Pe elemente de structură, scăderi s-au înregistrat la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (-7,3%) şi la lucrările de construcţii noi (-3,5%). Lucrările de reparaţii capitale au crescut cu 6,3%.

Pe obiecte de construcţii, scăderi s-au înregistrat la clădirile rezidenţiale (-24,7%) şi la clădirile nerezidenţiale (-10,2%). Construcţiile inginerești au crescut cu 13,7%.

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut, pe total, cu 1,2%. Pe elemente de structură, scăderi au avut loc la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (-8,1%) şi la lucrările de construcţii noi (-0,1%). Lucrările de reparații capitale au crescut cu 11,4%.

Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la clădirile rezidenţiale (-22,8%) şi la clădirile nerezidenţiale (-7,0%). Construcţiile inginereşti au crescut cu 17,1%.

În primele trei luni din 2024, față de același trimescu din anul trecut, volumul lucrărilor de construcţii, ca serie brută, a scăzut, pe total, cu 7,1%. Pe elemente de structură, scăderi au avut loc la lucrările de construcţii noi (-9,0%) şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (-6,7%). Lucrările de reparaţii capitale au crescut cu 6,7%.

Pe obiecte de construcţii, s-au înregistrat scăderi la clădirile rezidenţiale (-34,1%) şi la clădirile nerezidenţiale (-1,6%). Construcţiile inginereşti au crescut cu 6,8%.

Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 7,9%. Lucrările de construcţii noi şi lucrările de întreţinere şi reparaţii curente au scăzut cu 10,8%, respectiv cu 1,7%. Lucrările de reparaţii capitale au crescut cu 9,1%.

Pe obiecte de construcții,s-a înregistrat scădere la clădirile rezidențiale (-31,8%). Construcţiile inginereşti şi clădirile nerezidenţiale au crescut cu 9,2%, respectiv cu 1,5% .

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce ar face Ungaria dacă ar fi atacată de Rusia. Răspunsul șocant dat de un...
Ciclonul va face prăpăd în România! Va ploua cu 100 l/mp, comandamentul pentru Situații de...
FOTO. Gafă uriașă a uneia dintre cele mai frumoase femei
Israelul monitorizează o uriașă armată masată la graniță, care așteaptă ordinele Hezbollah
Scene cumplite în pușcărie, după ce Gabriel de la "Puterea Dragostei" și-a înmormântat soția ucisă...
O femeie din India a cerut divorțul la 40 de zile după nuntă pentru că...
Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, consideră un păcat cununiile oficiate sâmbăta. „Cei care fac rămân mereu...
Vedeta pe care fanii abia o mai recunosc. Ar fi ajuns așa din cauza fostei...
O femeie din Bacău și-a revenit inexplicabil din comă și a început să cânte. Cum...
Casa Verde 2024. Reacţia lui Răzvan, care n-a apucat să prindă fonduri, deşi avea totul...
"I-a murit creierul" Cel mai monstruos culturist din lume a decedat. Ilia avea 36 de...
Băiatul care a înjunghiat doi tineri în Grădina Botanică din Craiova a fost condamnat definitiv....
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Luminile de zi sau faza scurta? Ce trebuie să aprinzi când circuli pe șoselele din...
România se pregăteşte de ploile masive din weekend. Coduri emise de ANM şi INHGA. A...
Obiect CIUDAT, detectat pe radare în timp ce trecea pe lângă Pământ
Decizie pentru românii cu permis auto categoria B. Cine e obligat să facă iar ore...
Plata pensiilor pe luna octombrie. Pensionarii care vor primi mai mulți bani
Moment emoționant pe scena iUmor. Cătălin Bordea: „Ăsta este un moment pentru care ești recunoscător...
"Ea era rece, moartă, iar el abia respira" Ana Maria a murit în beci, lângă...
Mihai Albu, despre discuțiile de după despărțirea de Iulia Albu. Designerul mărturisește că el a...
Cine este Ruxandra și cu ce se ocupă nora foștilor soți, Alin Oprea și Larisa...
BANCUL ZILEI. Bulă, în pat cu fata unui fermier din Vaslui: - Bulă, încetează sau...
Argentina este tot mai săracă, iar guvernul se confruntă cu presiuni tot mai mari