Prima pagină » Economic » România este cel mai ieftin hub de tehnologie din UE. Cât „costă” un programator

România este cel mai ieftin hub de tehnologie din UE. Cât „costă” un programator

România este cel mai ieftin hub de tehnologie din UE. Cât „costă
Salariile a peste două treimi (67%) dintre dezvoltatorii de software romani generează costuri de sub 20 de dolari pe oră, Romania fiind astfel destinația cu cele mai mici costuri cu forța de muncă din IT din Uniunea Europeană, scrie Ziarul Financiar.

În Germania, doar 28% dintre pro­gra­matori „costă” sub 20 de dolari pe oră, în timp ce în Polonia pon­derea aces­tora este de 40%, arată datele pu­bli­cate de Invest Romania, instituția guver­­­namentală pentru pro­movarea inves­ti­țiilor străine.

„În Romania forța de muncă calificată în IT este mai ieftină decat în alte țări, pentru că și costul vieții este mai redus. În ca­zul companiilor mici de IT care vin în Ro­mania am observat că ele sunt atrase de fap­tul că există un cost redus al forței de mun­că, însă nu mai este atat de redus încat să devină un avantaj.

În schimb, buna cunoaștere a limbii en­gleze de business a devenit un avantaj com­­pe­titiv. În cazul companiilor mari, nu ne­apărat costul cu salariații a fost un avantaj ca­re să determine decizia de a investi, pentru că în acest moment există companii mari din IT care oferă și 3.000 de euro (3.200 de dolari – n.red.) pe lună pe contract de muncă pro­gramatorilor”, a explicat Răzvan Rada, ge­neral manager în cadrul Head Hunting IT, companie specializată în recrutarea can­didaților pentru sectorul infor­ma­tic.

Cu 67% dintre programatori care generează costuri salariale de 3.200 de dolari pe lună (echivalentul a 13.400 de lei, respectiv 3.000 de euro), cheltuielile salariale ale angajatorilor din industria IT din Romania sunt semnificativ mai mici decat în alte state. În Franța, spre exemplu, 66% dintre programatori sunt plătiți cu peste 20 de dolari pe oră, cei mai mulți dintre aceștia (23% din totalul celor 66%) fiind tarifați cu peste 50 de dolari pe oră, ceea ce înseamnă că angajatorii au costuri salariale minime cu aceștia de 8.000 de dolari pe lună. Numai o treime (34%) dintre programatorii din Franța generează costuri de mai puțin de 20 de dolari pe oră, arată datele aferente anului 2015, preluate de InvestRomania, care folosește drept sursă compania de software Yalantis.

În schimb, în Romania ponderea programatorilor care generează costuri de peste 50 de dolari pe oră (adică de cel puțin 8.000 de dolari pe lună) este de numai 3%, în timp ce în Suedia peste 29% dintre programatori „costă” peste 50 de dolari pe oră.

Citește continuarea pe Ziarul Financiar

 

Autor

Citește și