România este exportator net de energie electrică de Paște. Ploile și vântul au crescut producția din Sistemul Energetic Național
Pe fondul scăderii consumului de curent, ceea ce este normal pentru zilele libere cu ocazia Paștelui ortodox, dar și datorită creșterii debitelor râurilor și a puterii vântului, România este, duminică după-amiază, exportator net de energie electrică.
România exporta, în prima zi de Paște, în jurul orei 14:00, aproape 3.700 MW, în timp ce consumul era cu doar puțin peste 500 de MW mai mult, respectiv 4.221 MW.
Scăderea consumului de Paște, cu aproximativ 2.000 MW față de o zi lucrătoare, dar și creșterea producției din resurse hidro și eoliene, au transformat România în exportator net de energie, conform datelor în timp real ale Transelectrica.
Per ansamblu, producția era de aproximativ 7.900 de MW, din care cea mai mare parte provenea din surse hidro. Pe al doilea loc este vântul, care a contribuit cu o cincime din producție:
- 34,39% Hidro – 2.714 MW
- 21,74% Eolian – 1.716 MW
- 17,85% Nuclear – 1.409 MW
- 11,67% Cărbune – 921 MW
- 8,06% Hidrocarburi – 636 MW
- 5,96% Foto – 470 MW
- 0,33% Biomasa – 26 MW
- 0,00% Instalatii de stocare – 0 MW
Total 7.892 MW – Productia in 16-04-2023 ora 13:56:49
Evoluția producției din resurse hidro, după ploile recente, și eolian în Sistemul Energetic Național (SEN) din ultima săptămână urmează astfel prognozelor, avertizărilor și rapoartelor Administrației Naționale de Meteorologie și ale Institutului Național de Hidrologie și Gospodarire a Apelor.
Debite în creștere
Potrivit situației hidrologice pe râuri și Dunăre în intervalul 15 aprilie, ora 07.00 – 16 aprilie ora 07.00, debitele au fost în general în scădere, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Olt, Vedea, Argeș, bazinul superior și mijlociu al Ialomiței, afluenții din bazinul mijlociu si inferior ai Jiului și pe cele din Dobrogea, unde au fost staționare.
Pe râurile din bazinele hidrografice Bistrița (afluent al Siretului), Moldova, Suceava, Bașeu, Jijia și Bahlui, debitele au fost în creștere datorită precipitațiilor căzute în interval, cedării apei din stratul de zăpadă din zonele montane aferente și propagării, iar pe cursurile inferioare ale Jiului și Ialomiței, creșterile s-au datorat numai propagării.
Scurgeri pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide cu efecte, de inundaţii locale şi creşteri mai importante de debite şi niveluri cu depășirea COTELOR DE APĂRARE s-au produs pe unele râuri din nord – estul țării, datorită precipitațiilor, sub formă de aversă, mai însemnate cantitativ, cazute în interval și propagării.
Debitele se situează la valori sub mediile multianuale lunare, cu coeficienți moduli cuprinși între 30-80%, mai mari (peste normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Someș, Crasna, Barcău, Crișul Alb, Târnave, Bârzava, Caraş, Suceava, Moldova, Jijia, bazinul superior și mijlociu al Oltului, bazinul superior al Prahovei, pe cursurile Mureșului, Siretului, cursurile superioare ale Buzăului, Bârladului, Prutului și pe unii afluenţi ai Bistriţei, Trotuşului şi Bârladului.
Prognoza hidrologică pe râuri și Dunăre în intervalul 16 aprilie, ora 07.00 – 17 apilie ora 07:00 arată că debitele vor fi în creştere datorită precipitațiilor prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă și propagării pe râurile din bazinele hidrografice: Olt, Argeș, Vedea, Ialomița, Siret, Prut, Târnave, bazinul superior al Mureșului și pe cele din Dobrogea, iar pe celelalte vor fi în general în scădere.
Institutul Național de Hidrologie și Gospodarire a Apelor a transmis duminică o avertizare hidrologică privind scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menţionate, cu posibile depăşiri ale COTELOR DE APĂRARE, în bazinele Desnăţui, Jiu, Olt, Argeş, Ialomiţa, Siret, Jijia, în intervalul 16.04.2023 ora 16:00 – 18.04.2023 ora 12:00.