Prima pagină » Economic » România, în plină IARNĂ. Probleme MAJORE la contractele de deszăpezire

România, în plină IARNĂ. Probleme MAJORE la contractele de deszăpezire

Iarna prinde autoritățile și în acest an pe picior greșit. Mai multe drumuri din Tulcea, Târgu Jiu și Galați nu au încă un contract semnat pentru deszăpezire, fie pentru că nu s-a prezentat nici un ofertant, fie pentru că procedura este în curs de derulare.

Bucureștiul și județele Giurgiu, Dâmbovița, Argeș, Teleorman, Olt, Dolj, Gorj, Vâlcea, Mehedinți, Caraș-Severin, Ilfov, Călărași, Ialomița, Brăila, Buzău, Prahova, Vrancea, Bacău, Neamț, Harghita, Covasna, Brașov, Mureș, Sibiu, Alba, Hunedoara și Cluj sunt sub avertizare cod galben de ninsori și vânt până marți, la ora 22.00. Deși ninge de zor în aceste județe și în unele părți au fost înregistrate probleme în trafic, nu în toate județele există contracte de deszăpezire.

Caz fără precedent în Brăila. Membrii Consiliului Județean se ceartă între ei, iar județul a rămas, în plină iarnă, fără un contract de deszăpezire.

Consilierii județeni, majoritatea de la PSD-UNPR, au refuzat, în ședința de la sfârșitul săptămânii trecute, să îi prelungească mandatul șefului interimar al CJ Brăila, Ovidiu Nechita, (PNL), pentru ca acesta să semneze documentele necesare organizării licitației pentru întreținerea pe timp de iarnă a drumurilor județene, potrivit infobraila.ro. Licitația a tot fost amânată, după ce vicepreședintele Florin Mija a fost reținut de DNA, acuzat de fapte de corupție, în același dosar cu președintele CJ, Gheorghe Bunea Stancu.

Abia luni, speriați probabil de zăpezile anunțate, și la solicitarea prefectului, consilierii județeni din Brăila s-au întrunit în ședință și i-au delegat lui Nechita, pentru trei zile, atribuții de președinte de CJ, pentru a putea semna actele pentru organizarea licitației. Drumurile din județ vor mai rămâne însă înzăpezite, pentru că procedura de selectare a unei firme poate dura, în cel mai fericit caz, mai bine de o lună, dacă nu se va recurge la o atribuire directă.

Drumuri naționale fără contracte de deszăpezire

Cât despre drumurile naționale și autostrăzi, pentru care atribuția selectării unor firme de deszăpezire revine Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale (CNADNR), nici aici situația nu este diferită, în multe cazuri. 

Reprezentanții CNADNR au dat asigurări că pe sectoarele de drumuri pentru care nu au fost semnate contracte, deocamdată, deszăpezirea se va face cu utilajele proprii ale companiei de drumuri, care vor fi mutate de la o regională de drumuri la alta.

Problema va apărea în cazul în care va ninge în toată țara, a admis recent ministrul Transporturilor, Ioan Rus.

„Dacă mâine este zăpadă în toată țara și nu putem muta (utilajele de deszăpezire n.n.) de la Iași la Vaslui sau de la Vaslui la Botoșani avem o problemă”, a declarat recent ministrul Transporturilor Ioan Rus.

Contracte semnate în prag de iarnă

Multe contracte pentru întreținere pe timp de iarnă au fost semnate pe ultima sută de metri. Astfel, pe drumurile din secția de drumuri naționale (SDN) Constanța contractul a fost semnat în 21 noiembrie, iar pentru autostrada A1 București – Pitești contractul a fost semnat în 24 noiembrie.

Pentru autostrada A1, segmentul Sibiu-Șoimuș, contractul a fost semnat în 24 noiembrie, iar pe lotul SDN Pitești contractul a fost semnat în 25 noiembrie, potrivit Companiei de autostrăzi, care nu a precizat nici suma pentru fiecare contract și nici companiile câștigătoare.

Pentru alte drumuri, contractele de deszăpezire au fost anulate chiar în prag de iarnă. „Astfel, pentru SDN Constanța și SDN Tulcea menționăm că existau contracte de deszăpezire semnate cu SC Teloxim, dar din cauza incapacității tehnice și financiare a acestei societăți comerciale, DRDP Constanța a fost nevoită să rezilieze contractele”, potrivit CNADNR.

Pentru drumurile din cadrul SDN Galați au fost organizate proceduri de achiziție publică atât la nivel central, cât și la nivelul DRDP Iași și urma ca săptămâna trecută să fie finalizată licitația privind atribuirea contractului de deszăpezire aferent iernii 2014 – 2015. Până la publicarea articolului, compania de autostrăzi nu a făcut publică încheierea contractului.

Peste 2.800 de euro per kilometru deszăpezit

CNADNR a anunțat recent că pentru secția de drumuri naționale (SDN) Târgu Jiu valoarea contractului pentru deszăpezire în această iarnă va fi de 5 milioane de lei. Lungimea totală a drumurilor din SDN Târgu Jiu este, potrivit informațiilor furnizate gândul de reprezentanți al DRDP Craiova, de aproximativ 400 de kilometri. Astfel că în Târgu Jiu curățarea de zăpadă a unui kilometru va costa în această iarnă 12.594 de lei, adică peste 2.800 de euro pe kilometru.

Astfel, presupunând un preț mediu de 2.800 de euro per kilometru deszăpezit și ținând cont că rețeaua de drumuri și autostrăzi din România are circa 17.600 de kilometri, reiese că pentru această iarnă deszăpezirea va costa 49,2 milioane de euro. 

Compania de autostrăzi a transmis anul trecut că suma plătită efectiv pentru deszăpezirea unui kilometru de autostradă a fost în iarna anului 2012-2013 de 2.938 de euro pe kilometru, iar în iarna 2011-2012 compania a plătit un preț mediu de 3.289 de euro pe kilometru deszăpezit.

Sursa CNADNR// Harta drumurilor și autostrăzilor cu cel mai mare risc de înzăpezire

Care sunt firmele care vor deszăpezi drumurile în această iarnă

Contractul pentru întreținerea curentă pe timp de iarnă 2014-2015 pentru drumurile din cadrul Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Cluj – loturile 3,5,6,7 – are o valoare totală de 22,4 milioane de lei, adică 5,09 milioane de euro.  Banii vor ajunge la mai multe firme „abonate” la contracte cu statul.

Între firmele care au câștigat contracte pentru curățarea de zăpadă a drumurilor, în iarna 2014-2015, în cadrul DRDP Cluj, se numără Diferit SRL, din Cluj Napoca, pentru lot 5 SDN Alba, contract având o valoare de 6,67 milioane de lei, fără TVA. Aceeași Diferit SRL, din Cluj Napoca, a câștigat și un contract de 8,88 milioane de lei pentru DRDP Timișoara, pe drumurile cuprinse în secția de drumuri naționale SDN Caransebeș.

O altă firmă, Eurosped  SRL, care va deszăpezi drumurile SDN Baia Mare, lot 7, a câștigat un contract de 5,56 milioane de lei. Tot Eurosped va deszăpezi și lotul 6, SDN Satu Mare, cu o valoare a contractului de aproape  4,5 milioane de lei.

Construct Perom va încasa 5,69 milioane de lei pentru curățarea de zăpadă pe SDN Bistrița, lot 3.

Florconstruct SRL, o firmă din Suceava abonată la lucrări pe bani publici, a câștigat un contract de 1,8 milioane de euro, fără TVA, pentru deszăpezirea unor drumuri din județul Bacău, din cadrul Direcției Regionale de Drumuri și Poduri (DRDP) Iași.

Florconstruct SRL este controlată de Vasile Florea, despre care presa locală a scris recent că este la un pas de a fi trimis în judecată. Omul de afaceri este cercetat de procurorii Direcției Naționale Anticorupție, Serviciul Teritorial Suceava, într-un dosar care privește asfaltările de pe bulevardul principal al municipiului Suceava.

Vasile Florea este inculpat și într-un alt dosar aflat pe rolul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Crimă Organizată și Terorism Suceava. De altfel, Florea a fost reținut pentru 24 de ore în luna mai a anului trecut, dar judecătorii au decis că el poate fi cercetat în stare de libertate, potrivit presei locale.

Sare de 11,3 milioane de euro

Aproape 50 de milioane de lei, adică echivalentul a 11,3 milioane de euro, va plăti CNADNR pentru achiziția de sare ce va fi folosită în campania de deszăpezire din această iarnă pe drumurile din DRDP București, Craiova, Timișoara, Cluj, Brașov, Iași și Constanța. Sarea va fi furnizată de Societatea Națională a Sării.

Citește și