România în topul competitivității mondiale: În 2013 a coborât la cel mai scăzut nivel din ultimii 11 ani. Care sunt provocările identificate de economiștii elvețieni

România în topul competitivității mondiale: În 2013 a coborât la cel mai scăzut nivel din ultimii 11 ani. Care sunt provocările identificate de economiștii elvețieni
Publicat: 30/05/2013, 18:30
Actualizat: 07/02/2016, 10:30

România a coborât în ultimul an două locuri, pe 55, într-un top al competitivității economice realizat pentru 60 de state de către Institutul Internațional pentru Managementul Dezvoltării (IMD) din Elveția, cel mai slab calificativ începând din anul 2003, de când a fost inclusă în clasament, informează Mediafax.

Chiar înaintea României se află Grecia, statul din UE cel mai lovit de criza financiară, care a urcat însă de pe 58 anul trecut.

România a fost inclusă în studiul World Competitiveness Yearbook realizat de IMD în anul 2003, când a consemnat și cea mai bună clasare de până acum, pe locul 43.

Competitivitatea economică a României s-a înrăutățit ulterior, dar s-a apropiat din nou de acest nivel în 2007, anul aderării la Uniunea Europeană, când s-a situat pe 44. România a consemnat o cădere majoră în 2009, cu un declin de nouă locuri, până pe 54. La finele lui 2011 România se plasa pe poziția a 53-a.

Provocările României în acest an sunt consolidarea stabilității economice, menținerea atractivității pentru investiții, creșterea potențialului de inovare al companiilor, în special IMM-uri, îmbunătățirea ratei de atragere a fondurilor europene, precum și continuarea restructurării sistemelor de educație și sănătate, se arată în raport.

Clasarea din 2013, pe 55 din 60 de țări, este printre cele mai slabe pentru un stat membru UE. Doar Bulgaria, pe 57, față de 54 anul trecut, se situează mai slab decât România. Topul include 25 de state din UE, excepțiile fiind Malta și Cipru.
Față de anul trecut, în studiu a fost inclusă o singură nouă țară, Letonia, pe poziția 41, contribuind astfel la acentuarea declinului României.

Statele Unite au cea mai competitivă economie din lume, urmate de Elveția, Hong Kong, Suedia, Singapore, Norvegia, Canada, Emiratele Arabe Unite, Germania și Qatar.

Pe ultimele cinci poziții, imediat după România, se află Iordania (56), Bulgaria (57), Croația (58), Argentina (59) și Venezuela (60).

Statele din Europa Centrală și de Est se află în a doua jumătate a clasamentului.

Cea mai competitivă este Lituania (31), urmată de Polonia (33), Cehia (35), Estonia (36), Letonia (41), Rusia (42), Slovacia (47), Ucraina (49), Ungaria (50), Slovenia (52), Grecia (54), România (55), Bulgaria (57) și Croația (58).

IMD folosește la determinarea competitivității peste 300 de criterii, privind economia, eficiența autorităților și mediului de afaceri, precum și infrastructura. Datele statistice sunt completate anual cu un sondaj la care participă directori de companii din țările analizate. Pentru ediția din 2013, au fost consultați 4.200 de directori executivi, în medie 70 pentru fiecare din economiile incluse în studiu.

Statele incluse în raport sunt selectate în funcție de impactul asupra economiei mondiale și disponibilitatea datelor necesare pentru comparație.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Se complică ancheta în cazul familiei din Suceava care a murit când se întorcea din...
Laurențiu Reghecampf o pune la zid pe Prodanca: 'Cum să-ți plătesc curentul când tu stai...
FOTO. Alexandra Stan, imagini „interzise” pentru a susține naționala României la EURO
Tragedie în Dolj! Un băiat de doar 11 ani a murit, iar sora și mama...
Un român a fost arestat în Grecia pentru că ar fi dat foc intenționat unei...
Tatăl lui Vlad Pascu, criminalul de la 2 Mai, filmat în ipostaze strigătoare la cer....
Vedeta, suspectată că a apelat la medicamente pentru a slăbi RAPID. Face furori cu noua...
Staţiunile în care Marea Neagră s-a făcut verde. Turiştii evită să facă baie, dar experţii...
Vaticanul a dezvăluit abia acum adevărul. "Fecioara Maria care plânge" din Trevignano, un fals?
Traficul pe Valea Oltului va fi suspendat timp de o lună. Se fac defrișări pentru...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
IGPR: care este, de fapt, marja de toleranță a RADARULUI?
Tabloul complet şi programul sferturilor de finală de la UEFA Euro 2024
Au fost descoperite resturi din SCOARȚA PRIMORDIALĂ a PĂMÂNTULUI!
Statul vrea banii românilor. Decizie pentru proprietarii de teren sau locuințe. Se confiscă și se...
Acești șoferi, lăsați pe loc fără permis. S-a schimbat legea
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Un asteroid se apropie de Pământ! NASA a făcut anunțul cu puțin timp în urmă
Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat!...
Mesajul transmis de Prințesa Anne după ce a fost lovită de un cal. Care este...
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, dacă într-un măr sunt 3 viermi și tu mănânci unul,...
Câți români își vor petrece concediul „acasă”?
×