România este în primele cinci ţări din UE cu cea mai mare inflaţie. Cele mai mari rate anuale ale inflaţiei au fost înregistrate în Estonia, Lituania (ambele 6,4%) şi Polonia (5,6%).
Țările care stau mai prost la acest capitol sunt: Ungaria, cu o inflație anuală de 5,5%, Polonia, cu 5,6%, Estonia și Lituania, care au înregistrat ambele cifra de 6,4%.
Ungaria a înregistrat, pe indicele armonizat al Uniunii Europene, o inflaţie de 5,5%, în vreme ce în România inflaţia anuală în septembrie a fost de 5,2%, pe metodologia Eurostat. Prin comparaţie cu luna august, inflaţia anuală a scăzut într-un stat membru, a rămas stabilă într-unul şi a crescut în douăzeci şi cinci.
În septembrie, cea mai mare contribuţie la rata anuală a inflaţiei din zona euro a provenit din energie (+1,63 puncte procentuale – pp), urmată de servicii (+0,72 pp), bunuri industriale neenergetice (+0,57 pp) şi produse alimentare, alcool şi tutun (+0,44 pp).
Rata anuală a inflaţiei în zona euro, care ani la rând s-a luptat fie cu deflaţia, fie cu o inflaţie foarte mică, a fost de 3,4% în septembrie 2021, în creştere de la 3% în august. Cu un an mai devreme, zona euro înregistra deflaţie (-0,3%). Inflaţia anuală medie a Uniunii Europene a fost de 3,6% în septembrie 2021, în creştere de la 3,2% în august. Cu un an mai devreme, rata a fost de 0,3%.
Românii suferă nu doar din cauza numărului uriaș de infectări cu COVID-19, ci mai ales din cauza scumpirilor de zi cu zi, de la carburanți și energie, la asigurări și alimente, avertizează economistul Mircea Coșea.
„Deficitele noastre sunt enorme, ne împrumutăm, importăm mult”, a declarat profesorul de economie Mircea Coşea, citat de Aleph News.
„Noi trăim în lumea asta. Vezi ce se întâmplă cu preţurile din magazine, vezi ce se întâmplă cu asigurarea, cu benzina, cu toate lucrurile acestea şi cred mai mult decât mi-am închipuit că până la sfârşitul anului vom avea o inflaţie de şapte, şapte şi ceva la sută”, a declarat analistul.