Stabilitatea prețurilor, finațele publice și dobânzile pe termen lung sut cele trei criterii necesare pentru aderarea la euro pe care România le îndeplinește după cum reiese din Raportul de convergență al CE.
Cele două condiții neîndeplinite de România vizează cursul de schimb și legislația națională, care nu este deplin compatibilă cu Tratatul de aderare la euro. Problemele de legislație provin din faptul că nu sunt îndeplinite toate cerințele privind independența băncii centrale precum și cele legate de interdicția de finanțare monetară și de integrare juridică a băncii centrale în Eurosistem.
Analiza este realizată de două ori pe an de către Comisia europenă și evaluează daca statele vizate, membre ale Uniunii, îndeplinesc criteriile pentru adoptarea monedei unice europene.
Primul Raport de convergență pe 2016 analizează situația celor șapte state care bebeficiază de o derogare din partea comisiei. Conform concluziilor analizei CE România, Bulgaria, Cehia, Croația, Ungaria, Polonia, România și Suedia nu îndeplinesc la acest moment toate condițiile necesare pentru adoptarea monedei unice europene.