Sebastian Burduja crede că România poate deveni o putere regional în energia nucleară. Mai trebuie doar să fie terminate reactoare 3 și 4 de la Cernavodă și retenologizat reactorul 1. În momentul de față, doar primele două produc energie electrică. Noul ministrul Energiei susține că discutat miercuri la Buccurești despre stadiul proiectelor de finanțare ale ultimelor două unități de producție de la Cernavodă cu conducerea companiei canadiene SNC Lavalin, cea care deține tehnologia CANDU. Ponderea energiei electrice din surse nucleare este sub 20% din totalul celei produse în România în momentul de față.
Astăzi a avut loc la Ministerul Energiei o întrevedere de mare importanță pentru viitorul sectorului energiei nucleare românești. A fost prezentă conducerea companiei canadiene SNC Lavalin, care deține tehnologia CANDU de producție a energiei nucleare. Am discutat despre stadiul proiectelor de investiții în noile unități 3 și 4, precum și despre retehnologizarea unității 1 de la Cernavodă, a postat Burduja pe Facebook.
Centrala Nucleară Cernavodă este una dintre cele mai performante din întreaga lume, susține Sebastian Burduja. Și asta datorită tehnologiei CANDU și echipei de top de la Nuclearelectrica, atât la nivel managerial, cât și tehnic, consideră ministrul energiei.
“Există toate premisele ca România să fie un lider regional în sectorul energiei nucleare, având viziune, tradiție, resurse și competență. Proiectele noastre pentru Cernavodă sunt complexe și de lungă durată. Avem nevoie de parteneri serioși, iar SNC Lavalin este un actor esențial pentru planurile României. Voi continua activ eforturile de accelerare a investițiilor în sectorul energiei nucleare, ceea ce înseamnă energie sigură, fără emisii de CO2, bazată pe resurse românești. Deci motor de dezvoltare, productivitate și locuri de muncă” – Sebastian Burduja
Aproape 20% din electricitatea României este asigurată de cele două reactoare nucleare de la Cernavodă, iar punerea în funcțiune a reactoarelor 3 și 4 ar aduce independența energetică a țării, spun autoritățile, un deziderat de pe vremea lui Ceaușescu. SUA finanțează construirea celor două reactoare de la Cernavodă, România urmând să primească peste 3 miliarde de dolari, aproape o treime din investiție. Expertul în energie Dumitru Chisăliță spune, pentru Gândul, că dacă România ar fi avut reactoarele 3 și 4 din 2007, când a fost pus în funcțiune al doilea reactor al Centralei Nucleare de la Cernavodă, nivelul prețurilor la energie electrică ar fi fost acum cu totul altul și s-ar fi putut acoperi integral nu doar necesarul intern, ci și pe cel al Republicii Moldova. Energia nucleară furnizează, în prezent, aproximativ 10% din electricitatea mondială, prin 440 de reactoare.