Prima pagină » Economic » România ocupă locul 12 la nivel mondial, deși producția de vin a scăzut anul acesta cu 20%

România ocupă locul 12 la nivel mondial, deși producția de vin a scăzut anul acesta cu 20%

România ocupă locul 12 la nivel mondial, deși producția de vin a scăzut anul acesta cu 20%
României a înregistrat în acest an, din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile, o scădere de 20% a producției de vin, la 4,1 milioane de hectolitri, dar ocupă locul al 12-lea în topul producătorilor la nivel mondial, potrivit Organizației Internaționale a Viței-de-vie și Vinului.

Și alte țări din Europa de Est au fost afectate de vremea neprielnică. Astfel, Bulgaria a consemnat o reducere mai mare decât România în ceea ce privește producția de vin, de 30%, la 1,2 milioane de hectolitri, iar Slovacia a înregistrat un declin al producției de 16% în acest an față de 2013.

Ungaria este singura țară din regiune a cărei producție a consemnat un avans ușor, de 3%, la 2,2 milioane de hectolitri în 2014, potrivit comunicatului organizației.

Dintre țările din Europa de Est, România este cel mai bine clasată în topul întocmit de organizație, pe locul 12. Ungaria ocupă locul 16, iar Bulgaria locul 18.

Franța a redevenit cel mai mare producător de vin la nivel mondial, cu o creștere de 10% a producției în acest an, la 46,2 milioane de hectolitri, după ce a fost devansată de Italia în urmă cu doi ani.

Italia și Spania ocupă locurile 2 și 3, în condițiile în care anul acesta producția de vin a celor două țări a scăzut cu 15%, la 44,4 milioane de hectolitri și, respectiv 19%, la 37 milioane de hectolitri, față de anul trecut.

La nivel global, organizația estimează că producția de vin a scăzut cu 6%, la 271 milioane de hectolitri.

Datele organizației arată, de asemenea, că 80% din producția mondială de vin provine din 10 țări, și anume Franța, Germania, Spania, Italia, Statele Unite, Chile, Argentina, Afruca de Sud, China și Australia.

Clasamentul Organizației Internaționale a Viței-de-vie și Vinului ia în considerare doar producția de vin, excluzând producția de must și sucuri.

Citește și