România primește 37,05 milioane de euro, ca parte a celei de-a doua cereri de PLATĂ. Câți bani din PNRR au intrat în țară
Comisia a plătit României 37,05 milioane de euro, net de prefinanțare, a anunțat, luni, Executivul european. Potrivit oficialilor de la Bruxelles, cuantumul total a fost redus pentru că, în ciuda demersurilor făcute, responsabilii nu au respectat în întregime jalonul privind hidrogenul.
România a primit 0,13% din sumele plătite de Comisia Europeană, luni, în cadrul Facilității de redresare și reziliență (FRR), conform comunicatului de presă transmis. În total, banii trimiși către Cehia, Germania, Italia, Portugalia și România însumează 26,8 miliarde de euro sub formă de împrumuturi și granturi. Totalul plătit în cadrul FRR a ajuns acum la peste 300 de miliarde de euro. Potrivit Comisiei, această etapă importantă reflectă amploarea reformelor și a investițiilor transformatoare care se desfășoară în statele membre ale UE, accelerând tranziția ecologică și digitală, consolidând în același timp rezistența generală a Uniunii.
Traseul banilor
La 15 decembrie 2022, România a depus a doua cerere de plată, acoperind 51 de etape și jaloane. Comisia a adoptat o evaluare preliminară pozitivă a tuturor etapelor, cu excepția a două, în septembrie 2023. Jaloanele 129 și 133, referitoare la investițiile în energie, nu au fost îndeplinite în mod satisfăcător, ceea ce a dus la o suspendare de 53,4 milioane euro.
După ce România a furnizat informații suplimentare și a făcut progrese cu privire la aceste etape, Comisia a deblocat acum o sumă brută de 42,59 milioane de euro. Aceasta include 17,78 milioane euro aferente jalonului 133, care a fost atins pe deplin, și 24,8 milioane euro aferente jalonului 129, în care au fost recunoscute progrese, deși obiectivul de referință nu este considerat încă îndeplinit în mod satisfăcător. Plata către România este de 37,05 milioane de euro, după deducerea prefinanțării. În paralel, din cauza nerespectării în totalitate a jalonului 129, Comisia a redus suma totală a împrumutului disponibil României cu 10,77 milioane euro, arată Comisia.
De amintit că, în iulie, Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a semnat acordurile de încetare amiabilă a actualelor contracte de finanțare aferente Jalonului 129, jalonul pe hidrogen, cu cei șapte beneficiari, declarat un pas spre închiderea ultimului jalon rămas în suspensie, aferent cererii de plată 2, Jalonul 129.
Până în prezent, România a primit un total de 9,4 miliarde de euro, din cele 28,53 miliarde de euro alocate planului de redresare și reziliență al României, potrivit Comisiei.
Citiți și: