România rămâne cu cele mai multe exploatații agricole din UE, dar cu suprafață utilizată în scădere
Astfel, suprafața agricolă utilizată s-a redus cu 875.000 de hectare, de la 13,93 milioane hectare în 2002 la 13,05 milioane hectare la finalul anului 2013, reiese din datele Anchetei Structura în Agricultură 2013 realizată de Institutul Național de Statistică (INS).
România deține 7,6% din suprafața agricolă utilizată la nivelul Uniunii Europene, fiind devansată de Franța, cu 27,8 milioane hectare (16%), Spania, cu 23,75 milioane hectare (13,6%), Marea Britanie – 16,88 milioane hectare (9,7%), Germania – 16,7 milioane hectare (9,6%) și Polonia – 14,4 milioane hectare (8,3%).
Circa o treime (31,5%) din numărul total al exploatațiilor agricole din UE sunt înregistrate în România, respectiv 3,63 milioane, în scădere cu 6% față de 2010. Italia deține 13,2% din exploatațiile agricole la nivel comunitar, Polonia are 12,3%, iar Spania 8,1%.
„În perioada 2007-2013 a crescut suprafața agricolă utilizată de exploatațiile agricole cu personalitate juridică cu circa 20%, de la 4,7 milioane hectare la 5,7 milioane hectare, însă a scăzut semnificativ față de 2002, când se cifra la 6,22 milioane hectare”, a declarat joi, într-o conferință de presă, președintele INS, Tudorel Andrei.
El a arătat că peste jumatate (55,7%) din suprafața agricolă utilizată aparține exploatațiilor fără personalitate juridică, categorie care include înreprinderile familiale, întreprinderi individuale și persoane fizice autorizate.
Din alte cercetări ale Institutului rezultă că suprafața agricolă neutilizată la nivelul României este de 1 milion de hectare.
Dimensiunea medie a unei expoatări agricole în România este de 3,6 hectare, de patru ori mai mică decât media UE, care se situează la 14,2 hectare. Cea mai mare suprafață agricolă medie o deține Cehia (152,4 hectare), urmată de Marea Britanie (90,4 hectare), Italia (79 hectare), Germania (55,8 hectare), Franța (54 hectare) și Spania (24 hectare).
Exploatațiile agricole fără personalitate juridică dețin, în medie, o suprafață agricolă utilizată de 2,02 hectare, în timp ce exploatațiile cu personalitate juridică utilizează o suprafață de 100 de ori mai mare, respectiv 207,5 hectare.
În structura suprafeței agricole utilizate, 63% reprezintă teren agricol, 33,7% pășuni și fânețe, 2,3% culturi permanente (exploatații perene precum livezile și vița-de-vie) și 1,2% grădini. La nivelul UE, terenul arabil deține, pe medie, circa 60%, pășunile și fânețele 34%, culturile permanente 6,1%, iar grădinile 0,2%.
Pe de altă parte, România rămâne cel mai mare cultivator de porumb boabe și floarea soarelui din Uniunea Europeană, cu peste o pătrime din suprafața totală înregistrată la nivel comunitar pentru fiecare cultură, iar la suprafața cultivată de grâu ocupă poziția a cincea, după Franța, Germania, Polonia și Spania.
Astfel, culturile de porumb se întindeau în 2013 pe o suprafață de 2,21 milioane hectare, în creștere cu 8,9% față de 2010. Suprafața cultivată cu grâu și spelt era în 2013 de 2,38 milioane hectare, în creștere cu 6,25%.
La animale, România ocupă locul patru în UE pentru ovine și caprine, după Regatul Unit al Marii Britanii, Spania și Grecia. Pentru porcine, se situează pe poziția a noua, după Germania, Spania, Franța, Danemarca, Olanda, Polonia, Italia și Belgia.
La efectivele de bovine, România se află printre primele zece țări ale UE, depășită de Franța, Germania, Regatul Unit, Irlanda, Italia, Spania, Polonia, Olanda și Belgia.
Ancheta realizată de Statistică a avut un buget de 2 milioane euro de la Eurostat, însă a costat mai puțin, potrivit lui președintelui INS.