Plecarea românilor la muncă în străinătate, stresul oraÂșelor și crizele economice accenÂtuează un trend înÂceput în 1997: oamenii de la sate preferă să meargă să lucreze în străinătate în loc să accepte o slujbă în oraș și de aceea numărul celor care pleacă din sat în oraș e mai scăzut, în timp ce corporatiștii încep să-și dezvolte mici afaceri sau să-și construiască case la țară.
Aproximativ 107.000 de locuitori români s-au mutat de la orașe la sate în 2015, în timp ce mai puțin de 78.000 de oameni au plecat de la sate la orașe, arată datele de la Institutul Național de Statistică.
Spre comparație, în 1990 numărul românilor care plecau de la orașe la sate era de patru ori mai mic, în timp ce migrația rural-urban era de șapte ori mai mare. Cum se explică această situație?
„Dacă ne uităm la demografia celor două medii de rezidență, vedem că din zona rurală forța de muncă a migrat în mare parte în străinătate în primul rând din motive economice, iar acest lucru a condus la o diminuare a potențialului migrației de la rural la urban pe plan intern. Oamenii din mediul rural care au migrat au preferat să-și maximizeze șansele mergând în exteriorul țării decât să emiÂgreze într-un oraș din România”, a explicat prof. univ. dr. MoÂnica Roman, de la Departamentul de Statistică și EconoÂmeÂtrie din cadrul Academiei de Studii Economice din București.
Pe de altă parte, a mai spus ea, are loc o migrație de la urban către rural în principal din două motive: primul motiv, care este valabil pentru toate grupele de vârstă, ar fi dezvoltarea unui mediu rezidențial periurban, respectiv acele cartiere rezidențiale care nu sunt administrativ în zona urbană, dar care au toate carcateristicile urbanului. Al doilea motiv este că are loc o migrație din urban spre rural în rândul populației vârstnice, al pensionarilor, care preferă să se retragă în zona rurală, unde au un trai mai accesibil financiar, în concordanță cu veniturile lor.
Profesorul Gheorghe Zaman, membru corespondent al Academiei Române și director în cadrul Institutului de Economie Națională, spune că pensionarii de la oraș se duc la țară pentru că sunt mai mici cheltuielile de întreținere și confortul este mai mare.
„Pe de altă parte, sunt mulți locuitori din oraș care își fac locuințe de vară sau de vacanță în mediul rural, ceea ce are un impact în creșterea gradului de ocupare în mediul rural, pentru că de regulă cei care își fac aceste locuințe plătesc pe cineva care să le îngrijească locuințele cât sunt plecați. În plus, se extind mult centrele urbane și mulți preferă să își facă locuințe în preurban”, a mai spus Gheorghe Zaman.
Citește în continuare pe zf.ro.