Prima pagină » Economic » România și Ucraina, singurele din Europa Centrală și de Est cu scăderi ale tranzacțiilor imobiliare

România și Ucraina, singurele din Europa Centrală și de Est cu scăderi ale tranzacțiilor imobiliare

România și Ucraina, singurele din Europa Centrală și de Est cu scăderi ale tranzacțiilor imobiliare
România și Ucraina sunt singurele țări din Europa Centrală și de Est care au consemnat o scădere a valorii tranzacțiilor imobiliare în primele nouă luni ale anului, în condițiile în care Rusia și Polonia au fost principalele destinații din regiune pentru investitorii imobiliari.

România și Ucraina sunt singurele țări din Europa Centrală și de Est care au consemnat o scădere a valorii tranzacțiilor imobiliare în primele nouă luni ale anului, în condițiile în care Rusia și Polonia au fost principalele destinații din regiune pentru investitorii imobiliari, potrivit datelor CBRE, citate de Mediafax.

România a atras potrivit CBRE tranzacții cu proprietăți imobiliare în perioada analizată de 84 milioane de euro, în scădere cu peste 51% față de același interval din 2012. În Ucraina nu s-a înregistrat nicio tranzacție în primele nouă luni ale anului, în condițiile în care în 2012 investitorii au cumpărat proprietăți totalizând 249 de milioane de euro.

După Ucraina, cea mai mică valoare a tranzacțiilor imobiliare s-a înregistrat în Bulgaria, respectiv 27 milioane de euro, piața consemnând însă o creștere de trei ori față de 2012.

În total, în Europa Centrală și de Est au fost realizate tranzacții în valoare de 6,8 miliarde de euro, în creștere cu 47% față de perioada similară a anului trecut, arată datele CBRE.

Cea mai mare parte a tranzacțiilor a vizat proprietăți din Rusia, piață care a avut o valoare de 3,6 miliarde de euro, cu 41% peste 2012. Pe locul doi se află Polonia, cu aproape două miliarde de euro, în creștere cu 82%. Proprietarii din Cehia au vândut active imobiliare în valoare de 597 de milioane de euro, față de 378 milioane de euro în 2012, iar cei din Slovacia de 190 de milioane de euro, comparativ cu 1 milion de euro cu un an înainte.

Și în Ungaria a fost consemnată o creștere a valorii tranzacțiilor, de la 84 milioane de euro la 129 de milioane de euro. În Țările Baltice, investitorii au injectat 152 de milioane de euro, de peste două ori mai mult decât în 2012.

Toate categoriile de active au înregistrat o creștere a valorii tranzacțiilor, birourile fiind însă cele mai tranzacționate, urmate de retail și industrial.

Astfel, în perioada analizată au fost încheiate tranzacții de peste 3 miliarde de euro cu spații de birouri (în creștere cu 92%), de 2,67 miliarde de euro cu spații comerciale (+66) și 607 milioane de euro cu spații industriale (+49%).

Citește și