„Slujbașii de la stat din admiÂnistrația publică din orice țară din lume câștigă mai puțin decât angajații din privat. Iar acest lucru nu se întâmplă ca urmare a unor legi, ci din cauza faptului că, automat, în administrația publică se duc oamenii care nu rezistă la presiunea din mediul privat. Acesta este mecanismul din orice țară normală prin care se alege cine merge la stat și cine merge la privat. În privat e presiunea mai maÂre, educația oameÂnilor e mai bună, iar cei care se angajează acolo fac mai multe sacrificii. De aceea, salariul mai mare la privat față de stat e firesc. Ce se întâmplă în România e revoltător”, a spus Radu Furnică, președintele firmei de executive search Leadership Development Solutions. De altfel, în mod paradoxal, funcționarii publici din România câștigă mai bine decât funcționarii din alte state care au economii mai dezvoltate și un nivel de trai mai ridicat.
ZF a publicat săptămâna trecută un articol care arăta că, în luna ianuarie a acestui an, funcționarii publici din România au încasat salarii cu 7% mai mari decât funcționarii publici din Ungaria, în ciuda faptului că PIB-ul per capita din România este mai mic cu o treime decât cel din Ungaria. Astfel, un angajat din admiÂnisÂtrația publică din România a primit, în medie, un salariu net de 3.320 de lei net în luna ianuarie a acestui an, cu 7% mai mult decât un funcționar public din Ungaria în aceeași lună.
„Este de-a dreptul reÂvoltător ce se peÂtrece, este o consÂpiÂraÂție a incompeÂtenței în această țară. PoliÂticul își câștigă voÂturi ofeÂrind bani fără măÂsură și fără măÂsuÂrarea perÂforÂÂÂmanței unor oaÂmeni despre care se știe că lucrează foarte prost. (…) AproÂpo de creșterile de salarii viitoare de la stat, nu zice nimeni să nu crească salaÂriile oaÂmenilor care produc. Dar este reÂvoltător să crești salariile tuturor făÂră să le măsori performața și știind că nu proÂduc nimic”, a mai spus Radu Furnică.