România trebuie să preia rapid imigranții care ajung în Austria, via România. Ce prevede acordul București-Viena în cazul Schengen
Documentul de acord obținut de G4Media, privind înțelegerea cu Austria pentru aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen, prevede o serie de obligații pe care fiecare parte și le-a asumat. Cel mai important punct care trebuie consemnat e faptul că România trebuie să preia rapid migranții care i-au traversat țara, ajungând să ceară azil în Austria, în conformitate cu Acordul de la Dublin privind migrația.
Totodată un alt punct important care privește țara noastră, pentru admiterea completă în Schengen și pe cale terestră, prevede o scădere a migrației în Austria.
Ce prevede Documentul de acord
Colaborarea în vederea limitării mișcărilor secundare în conformitate cu dreptul Uniunii, în special prin angajamentul de a aplica rapid și cu diligență întregul acquis de la Dublin, prin preluarea imediată a tuturor solicitanților de azil pentru care Bulgaria și România sunt responsabili în conformitate cu Regulamentul Dublin (și cu viitorul regulament privind azilul și Regulamentul privind gestionarea migrației), fără nicio limitare (în special în ceea ce privește numărul de persoane care urmează să fie preluate în decursul unei luni), prin preluarea beneficiarilor de protecție internațională în BG și RO, precum și prin garantarea rapidă (max. 3 zile lucrătoare) la răspunsurile la cererile de preluare/preluare. În prezent, acest lucru este în special relevant pentru solicitanții de azil afgani și sirieni. CM 5950/23 4
Prin aceasta, recunoaștem importanța unui sistem de azil operațional pentru funcționarea Schengen; în plus, transmitem semnalul că solicitanții de azil nu pot să își aleagă țara de destinație și că cererea lor de azil va fi procesată de către statul membru responsabil, se precizează în Document.
Schengen aerian și nu prea. Controale inopinate pe aeroporturile austriece
Desfășurarea de consilieri în materie de documente (inclusiv consilieri austrieci) pentru zborurile relevante la aeroporturile din Bulgaria și România; controale prin sondaj la sosirea în Austria, în conformitate cu dreptul Uniunii.
Angajamentul de a discuta în 2024 despre un Spațiu Schengen funcțional și despre pregătirile lucrărilor pregătitoare pentru măsuri compensatorii la frontiera dintre România și Bulgaria.
Industriașii austrieci salută integrarea parțială
Într-un comunicat de presă, reprezentanții industriei din Austria au vorbit despre un „pas important”, deoarece acordul nu uşurează lucrurile doar pentru călători, ci şi pentru companii, a subliniat Camera Economică Federală Austriacă (WKÖ).
Companiile austriece se numără printre cei mai importanţi investitori din România, cu 11,2 miliarde de euro şi peste 61.000 de locuri de muncă pe plan local, iar în Bulgaria, cu 2,8 miliarde de euro şi peste 21.000 de locuri de muncă locale, a anunţat Federaţia Industriei Austriece într-un comunicat de presă.
România şi Bulgaria sunt parteneri economici importanţi pentru economia austriacă, companiile noastre sunt al doilea cel mai important investitor străin în ambele ţări şi au pieţe de desfacere importante în regiune.
Totodată, aceasta a solicitat continuarea negocierilor în vederea găsirii unei soluţii pentru o integrare deplină în Schengen.
„O economie europeană puternică poate avea loc doar într-o piaţă internă europeană consolidată. Aceasta include, de asemenea, punerea în aplicare a liberei circulaţii a persoanelor în cadrul Schengen, cu condiţia să fie îndeplinite condiţiile aplicabile. În acest scop, trebuie purtate discuţii suplimentare în vederea găsirii unor soluţii cuprinzătoare”, se arată în comunicatul WKO.
Germania promite sprijin pentru integrarea completă
Şi cancelarul german Olaf Scholz a avut, duminică dimineaţă, o reacţie pe X calificând acordul anunţat sâmbătă seara târziu drept un prim pas pentru eliminarea controalelor la frontierele aeriene şi maritime începând din primăvară.
„Germania va continua să sprijine integrarea deplină în spaţiul Schengen”, promite cancelarul german. „Acest lucru va face ca Europa să fie mai unitară”, a arătat el.