Prima pagină » Economic » România va avea prima strategie națională pentru piața de capital. Nicu Marcu, președinte ASF: „ Bursa românească trebuie să devină un reper semnificativ al economiei” – DOCUMENT

România va avea prima strategie națională pentru piața de capital. Nicu Marcu, președinte ASF: „ Bursa românească trebuie să devină un reper semnificativ al economiei” – DOCUMENT

România va avea prima strategie națională pentru piața de capital. Nicu Marcu, președinte ASF: „ Bursa românească trebuie să devină un reper semnificativ al economiei” - DOCUMENT

Autoritatea de Supraveghere Financiară a finalizat strategia națională pentru dezvoltarea pieței de capital, document pe care l-a pus deja în dezbatere publică, pe site-ul Ministerului Finanțelor, care este coautor. Acest demers, care se va finaliza prin adoptarea unei hotărâri de Guvern, în premieră în România, este rezultatul unui parteneriat de aproximativ doi ani, care a beneficiat de consultanță internațională.

„Strategia Națională pentru Dezvoltarea Pieței de Capital 2022 – 2026”, un proiect derulat de către Autoritatea de Supraveghere Financiară în colaborare cu Ministerul Finanțelor, și care a avut drept consultant Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD), a fost publicată la secțiunea Transparență decizională, pe site-ul Ministerului Finanțelor, au anunțat, luni, reprezentanții Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).

Strategia a avut la bază „Raportul OECD privind piața de capital din România” care a propus, în urma unei analize aprofundate a pieței de capital din România, un set de recomandări care privesc cu precădere îmbunătățirea cadrului instituțional, juridic și de reglementare, în vederea valorificării oportunităților de dezvoltare a pieței autohtone.

Nouă obiective

„Proiectul însumează principii și măsuri de reglementare pentru stabilirea unui cadru coerent pentru dezvoltarea pieței de capital și facilitarea accesului la finanțare pentru toate categoriile de investitori. Subliniez că, pentru atingerea acestui obiectiv, A.S.F. are în vedere identificarea tuturor instrumentelor și activităților care asigură premisele creșterii atractivității pieței de capital din România pentru investitori și pentru emitenți”, a precizat președintele ASF, Nicu Marcu.

Potrivit Ministerului Finanțelor, strategia este conturată în jurul a nouă obiective:

  • Îmbunătățirea condițiilor pentru listarea pe piața de capital;
  • Creșterea lichidității pe piața secundară;
  • Promovarea, dezvoltarea și creșterea unei piețe active a IMM-urilor;
  • Promovarea economiilor în rândul investitorilor persoane fizice;
  • Creșterea rolului investitorilor instituționali;
  • Facilitarea finanțării pe termen lung prin mecanisme de piață;
  • Susținerea digitalizării și a inovației financiare;
  • Susținerea dezvoltării pieței locale de capital privat (private equity) și de capital de risc (venture capital);
  • Stimularea investițiilor verzi.

Elaborarea Strategiei este pasul final, dintr-un proces de trei etape, derulate pe parcursul a doi ani. Prima etapă a constat în elaborarea de către OCDE unui raport privind caracteristicile cheie ale sectorului corporativ, accesul la finanțare și starea actuală a pieței de capital din România. Etapa a fost finalizată în februarie 2021, iar raportul de analiză a sectorului corporativ românesc a inclus și o analiză detaliată a evoluției piețelor de oferte publice primare și secundare de capital privat și a piețelor de obligațiuni corporative. În ce-a de-a doua etapă a fost prezentat Raportul diagnostic privind problemele structurale și barierele semnificative în dezvoltarea pieței de capital din România.

„În acord cu recomandările OECD, Autoritatea de Supraveghere Financiară lucrează continuu la îmbunătățirea cadrului de reglementare, având ca obiectiv simplificarea accesului la piață, atât pentru emitenți cât și pentru investitori, cu respectarea corespunzătoare a principiilor de transparență și de protecție a investitorilor pe piața de capital. Prin aceasta, A.S.F. dorește să contribuie la creșterea lichidității pieței de capital prin diversificarea instrumentelor financiare tranzacționate și a operațiunilor derulate în cadrul acesteia. Bursa românească trebuie să devină un reper semnificativ al economiei românești, un important izvor de finanțare al acesteia și o platformă de tranzacționare a pachetelor de acțiuni ale celor mai importante și atractive companii românești”, a completat președintele ASF.

Impactul asupra mediului de afaceri

Conform ASF, „Strategia Națională pentru Dezvoltarea Pieței de Capital 2022 – 2026” urmărește implementarea unor îmbunătățiri punctuale, pentru a crește atractivitatea pieței locale, prin dezvoltarea infrastructurii și a parametrilor de funcționare. De asemenea, Strategia urmărește creșterea numărului de investitori activi retail, precum și diversificarea, respectiv atragerea de noi investitori instituționali.

„Scopul primordial al Strategiei a fost construcția unui set de măsuri de reglementare care să asigure un cadru coerent pentru dezvoltarea pieței de capital. Elementele de îmbunătățire cuprinse în strategie vizează facilitarea accesului la finanțare, precum și simplificarea regulilor existente și reducerea incertitudinilor juridice. Piața de capital este o alternativă bună și, sperăm noi, prin această Strategie, una mult mai accesibilă pentru asigurarea necesarului de finanțare din partea mediului privat”, a spus Adrian Câciu, ministrul Finanțelor.

Citește și: ASF: Războiul din Ucraina a crescut interesul investitorilor pentru aur. Nicu Marcu: „Contextul actual este unul care îndeamnă la precauție”. Evoluția pieței de capital din România

„În prezent, piața de capital din România este subdimensionată, caracterizându-se printr-o pierdere de companii (delistări) și o lipsă generală de activitate. Din 2008, 45 de companii s-au radiat de pe Piața Principală a Bursei de Valori București fiind realizate doar 14 noi listări. Din 2019 până în 2021, la BVB nu a mai avut loc nicio ofertă publică inițială de vânzare (IPO), iar până în 2020 numărul ofertelor publice derulate ulterior admiterii inițiale la tranzacționare a valorilor mobiliare (SPO – uri sau oferte ulterioare) a fost la fel de scăzut. Ponderea capitalizării pieței de capital din România în capitalizarea bursieră totală a Uniunii Europene este cu mult sub ponderea sa în PIB. În prezent, 99% din finanțarea prin îndatorare a companiilor românești este alcătuită din împrumuturi bancare. În plus, IMM-urile din România prezintă niveluri scăzute de capitalizare, astfel încât o pondere semnificativă a companiilor sunt constrânse de credit. Cu toate că în 2007 a luat naștere sistemul de fonduri de pensii private din România, progresul limitat al pieței de capital împiedică fondurile de pensii să-și diversifice portofoliile către o echilibrare mai eficientă a riscului și rentabilității”, se arată în nota de fundamentare a proiectul de HG prin care se propune adoptarea strategiei.

Sursa: Mediafax

Conform documentului citat, pe lângă impactul pozitiv direct asupra pieței de capital, Strategia ar urma să aducă beneficii mediului de afaceri, în general, dar și bugetului statului. În nota de fundamentare se estimează un plus de 2,7 miliarde de lei pentru buget, în anul curent, respectiv 3,4, 3,8 și 3,7 milioane în următorii trei ani. În anul curent, anticipează proiectul, vor veni în plus 1,1 miliarde de lei din impozit pe profit și 1,6 miliarde de lei prin impozit pe venit, sume asociate cu dezvoltarea volumelor pe  piața de capital.

Autoritatea de Supraveghere Financiară este autoritatea naţională, înfiinţată în anul 2013 prin OUG 93/2012 aprobată prin Legea 113/2013, pentru reglementarea şi supravegherea pieţelor asigurărilor, a pensiilor private, precum şi a pieţei de capital. A.S.F. contribuie la consolidarea cadrului integrat de funcţionare a celor trei sectoare, care însumează peste 10 milioane de participanţi.

Propunerile, sugestiile şi opiniile cu privire la proiectul de acte normative, pot fi transmise la adresa de e-mail: [email protected], în termen de 10 zile calendaristice de la data publicării pe site, respectiv începând din 7 octombrie.

Strategia națională pentru dezvoltarea pieței de capital din Romania

Strategia nationala pentru dezvoltarea pietei de capital din Romania by Gandul.info on Scribd

 

 

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și