România va exporta aproximativ două milioane de cozonaci în perioada Crăciunului, în țări precum Spania, Italia sau SUA, iar valoarea încasărilor este estimată la circa opt milioane de euro, a declarat agenției MEDIAFAX Aurel Popescu, președintele asociației din domeniul panificației Rompan.
„Cozonacul românesc este privit în lume precum Dacia. Este ieftin și bun”, a spus Popescu.
El a afirmat că prețul mediu de export al unui cozonac este de patru euro. Reprezentantul patronatului din panificație estimează că firmele românești vor exporta în perioada Crăciunului aproximativ opt milioane de cozonaci.
„Exportăm în țări cu comunități de români, precum Spania sau Italia, dar și în state precum SUA, Canada, Germania sau Belgia. Au început să meargă foarte bine și exporturile în Republica Moldova”, a adăugat Popescu.
Pe de altă parte, și piața internă va absorbi în perioada Crăciunului aproape opt milioane de cozonaci.
În mod obișnuit, într-o lună se produc în România cam 800.000 de cozonaci.
De Paște, în schimb, vânzările se apropie de opt milioane, deci la mivelul unui an vânzările vor depăși 24 de milioane de bucăți, respectiv puțin mai mult de un cozonac de persoană pe an.