Din ce în ce mai mulți români acumulează datorii. Potrivit Guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, a putut fi observată o inversare de trend. Dacă până la finalul lui 2023, depozitele la termen ale populației depășeau creditele de consum, acum situația este inversată. De altfel, fenomenul este observat și de retaileri: numărul clienților care aleg să achiziționeze produse în tranșe s-a dublat.
Mugur Isărescu, Guvernatorul BNR, a prezentat Raportul Trimestrial asupra Inflației, în luna august. Tot mai mulți români acumulează datorii, potrivit raportului, iar soldul creditelor de consum a crescut cu 20%. Din ce în ce mai mulți cetățeni preferă să plătească în tranșe pentru electrocasnice, mașini și chiar vacanțe. De altfel, fenomenul a fost observat și de retaileri. Numărul românilor care cumpără în acest mod s-a dublat.
Guvernatorul BNR a precizat că fenomenul creșterii creditelor de nevoi personale ar putea accelera scumpirile. În luna iunie a acestui an, față de 2023, au fost solicitate cu 11% mai multe credite de consum. În luna aprilie 2024, s-au înregistrat credite de consum de aproximativ 5 miliarde de lei. Guvernatorul BNR a precizat că „din punct de vedere al inflației, ne îngrijorează”. Rata inflației ar putea scădea până la 3,4%, în 2025.
„Se observă o inversare de trend. Dacă până la sfârșitul anului trecut depozitele la termen ale populației erau mai mari decât creditele de consum, în ultimele luni creșterea creditelor de consum a depășit semnificativ depozitele populației. Nu înseamnă că populaţia nu economiseşte în continuare, dar creditele de consum sunt într-o creştere vioaie, ca să fiu delicat”, a precizat Mugur Isărescu, Guvernatorul BNR, la prezentarea Raportului Trimestrial asupra Inflației, în august.
Potrivit datelor, soldul creditelor era de 53 de miliarde de lei, în urmă cu 3 ani. În prezent, soldul a ajuns la aproape 68 de miliarde de lei, ceea ce presupune o creștere de peste 20%. Fenomenul poate fi văzut pe piață, retailerii sesizând că tot mai mulți români preferă să își ia electrocasnice sau vacanțe în rate. De pildă, un CEO al unui magazin online precizează că numărul clienților care preferă să achite în tranșe s-a dublat.
„Chiar anul acesta s-a dublat numărul de clienți care cumpără în rate, motivul fiind că își doresc să aibă în continuare ultima tehnologie. Devine o modalitate de plată tot mai folosită și suntem siguri că va continua acest trend”, a precizat CEO-ul unui magazin online, potrivit Antena 3 CNN.
Exemplu de rată plătită de un român. Dacă se alege un credit de nevoi personale de 5.000 de lei, iar clientul alege să îl achite în 5 ani, atunci va plăti, lunar, 105 lei. La finalul perioadei, clientul va ajunge să plătească peste 6.500 de lei entității bancare de unde s-a împrumutat.
Sursă foto: Envato (caracter ilustrativ)