Prima pagină » Economic » Românii ar putea plăti obligațiile către Fisc și primării cu cardul, la ghișeu și online

Românii ar putea plăti obligațiile către Fisc și primării cu cardul, la ghișeu și online

Românii ar putea plăti obligațiile către Fisc și primării cu cardul, la ghișeu și online
Românii ar putea plăti obligațiile către Fisc și primării cu cardul, la ghișeu și online

„Proiectul are mai multe componente, nu numai plata cu cardul la ghișeu, dar și plata cu cardul online și posibil alt acceptator de plată. Dacă vom implementa proiectul așa cum îl gândim în momentul de față cu plata cu cardul, vom fi primii din lume care-l vom face. Ne comparăm cu alte agenții fiscale, din câte știm sunt destul de avansați și australienii în acest sens. În momentul când vom ieși cu proiectul de ordonanță vom vedea în ce formă este, dar este foarte posibil să fim primii din lume care vom avea un astfel de sistem”, a declarat luni ministrul Finanțelor Publice, Ioana Maria Petrescu, în conferința de lansare a platformei ANAF prin care persoanele fizice pot solicita mai multe documente online.

Ea a precizat că proiectul de ordonanță, anunțat de premierul Victor Ponta, prezent la conferință, pune bazele legale ale unui astfel de sistem, însă pentru aplicarea sa este nevoie de o perioadă mai îndelungată, de 6-12 luni pentru ca o persoană să-și poată plăti taxele cu cardul la ghișeu.

Premierul a precizat că Guvernul realizează cadrul legal și acordurile, investițiile urmând să fie făcute de emițătorii privați (băncile).

La rândul său, Valentin Mavrodin, directorul Direcției Trezorerie și Contabilitate Publică în MFP, a explicat că abordarea actului normativ este de a acoperi atât taxele achitate către ANAF, cât și cele către primării.

„Vrem ca trezoreria statului să devină acceptator de plată, pentru că problemele întâmpinate de ghișeul.ro (platformă pe care cetățenii pot plăti online taxele locale – n.r.) în prezent sunt legate de experiența pe care o au autoritățile locale și costurile pe care le generează implementarea unui astfel de sistem. În România sunt peste 3.200 de autorități publice locale, costurile individuale sunt de 300 euro doar pentru interconectare, vorbim de 1,5 milioane euro extrapolând la toate autoritățile locale. Vrem ca trezoreria statului să ofere gratuit acest sistem către toate autoritățile locale”, a afirmat Mavrodin.

El a arătat că, devenind acceptator, trezoreria poate oferi serviciul de achitare online gratuit pentru toate instituțiile publice din România, indiferent de natura obligațiilor de plată. Totodată, toți deținătorii de carduri pot utiliza acest serviciu, scopul fiind de a interconecta toate instituțiile publice.

„De asemenea, mai avem un act normativ și lucrăm cu două bănci mari pilot, cu CEC și BCR, pe un produs unde persoanele fizice clienți ai acestor bănci, de peste 7 milioane, pot achita obligațiile gratuit. Acest sistem vrem să-l conectăm la un moment dat cu aplicațiile de internet banking ale băncilor – avem cadrul legal creat – și atunci, dacă accesezi o interfață de internet banking, poți să-ți vezi obligațiile de plată și să le achiți”, a spus Mavrodin.

Raluca Ghinea, [email protected]

Autor

Citește și