Românii au investit 2,6 miliarde lei în cea mai recentă emisiune de TITLURI de stat Fidelis. Ministerul Finanțelor a atras o sumă-record în 2024

Publicat: 24 12. 2024, 14:48
Actualizat: 24 12. 2024, 14:48

Ministerul Finanțelor a atras aproape 1,5 miliarde lei și 225,3 milioane euro prin șase emisiuni de titluri de stat pentru populație (FIDELIS), în cadrul celei de-a șasea oferte publice derulată în acest an pe piața de capital, după cum a comunicat, marți, printr-un anunț publicat pe Bursa de valori București.

  • Investitorii donatori de sânge au stabilit un nou record din prisma numărului de ordine plasate –3.900, aproape dublu față de precedentul record. Valoarea ordinelor a însumat 382,5 milioane lei, pentru cele două tranșe destinate donatorilor, cu dobânzi de 7,45% p.a. și, respectiv, 7,9% pe an.
  • Titlurile de stat Fidelis emise în decembrie debutează vineri, 27 decembrie, la tranzacționare la Bursa de Valori București.
  • Prin intermediul celor șase oferte derulate în acest an la BVB, Ministerul Finanțelor a atras de la populație o sumă record de 16,4 miliarde lei (3,3 miliarde euro), reprezentând 40% din valoarea cumulată a tuturor celor 20 de ediții Fidelis derulate din august 2020 până în prezent.

Ministerul Finanțelor (MF) a atras 1,48 miliarde lei și, respectiv, 225,3 milioane euro (valori însumând 2,6 miliarde lei – 523,1 milioane euro), prin a șasea ofertă primară de vânzare de titluri de stat pentru populație (FIDELIS) derulată în acest an prin sistemele Bursei de Valori București (BVB).

Românii au plasat 26.396 de ordine, atât pentru titlurile de stat denominate în lei, cât și pentru cele în euro, în cadrul acestei oferte, derulată în perioada 9 – 18 decembrie.

Foarte important: Veniturile obținute, atât din dobânzi, cât și din câștigurile de capital nu sunt impozabile.

În emisiunea de titluri de stat Fidelis au putut investi persoanele fizice rezidente și nerezidente cu vârsta de peste 18 ani până la data închiderii ofertei, inclusiv.

Oferta primară de vânzare a titlurilor de stat Fidelis a fost intermediată de sindicatul format din BT Capital Partners (Lead Manager și Intermediar) și Banca Transilvania (Grup de Distribuție), precum și Alpha Bank România, Banca Comercială Română, BRD – Groupe Societe Generale (Intermediari). De asemenea, titlurile de stat au putut fi cumpărate și prin 11 participanți eligibili.

Întrebări și răspunsuri despre titlurile de stat FIDELIS

Unde găsesc titlurile pe care le-am cumpărat în ofertă?

Potrivit BVB, dacă au fost subscrise printr-o bancă sau societate de brokeraj, fără a semna un contract de prestări servicii de investiții financiare, titlurile de stat sunt înregistrate în evidențele Depozitarului Central în numele deținătorului. În cazul în care titlurile de stat au fost cumpărate în baza unui contract de prestări servicii de investiții financiare, printr-o bancă sau societate de brokeraj autorizată să tranzacționeze la Bursa de Valori București, titlurile de stat sunt în contul de tranzacționare al deținătorului.

Ce fac cu titlurile de stat?

Acestea pot fi păstrate până la maturitate sau deținătorii le pot vinde sau pot să cumpere și altele în orice ședință de tranzacționare la BVB, printr-unul dintre intermediarii autorizați (bancă sau societate de brokeraj) să tranzacționeze la BVB.

Dacă deținătorii doresc să păstreze titlurile de stat, aceștia au două opțiuni:

  • Vor primi dobânda anual, iar la maturitate li se va returna principalul într-un cont bancar transmis Depozitarului Central, în cazul în care subscrierea a fost făcută printr-o bancă sau societate de brokeraj, fără a semna un contract de prestări servicii de investiții financiare.
  • Pot deschide un cont de tranzacționare la o bancă sau societate de brokeraj, prin semnarea unui contract de prestări servicii de investiții financiare și pot transfera titlurile de stat de la Depozitarul Central în acest cont de tranzacționare. În acest caz deținătorii vor avea titlurile de stat în contul de investiții în care vor primi cuponul anual, iar la maturitate li se va returna principalul.

Cum pot să vând sau să mai cumpăr titluri de stat după ce oferta s-a încheiat?

Tranzacțiile la BVB au loc între cumpărători și vânzători prin intermediul platformei de tranzacționare. Pentru a putea cumpăra sau vinde, investitorii trebuie să aibă un cont de tranzacționare la o bancă sau societate de brokeraj. Lista intermediarilor autorizați să tranzacționeze la BVB este disponibilă AICI.

Unde pot vedea prețul curent al titlurilor?

Prețul poate fi verificat în orice moment pe site-ul Bursei de Valori București, www.bvb.ro, introducând simbolurile de mai jos în căsuța de [ Căutare ] de pe pagina principală:

  • R2512B – pentru titlurile de stat pentru donatori, în lei și cu maturitate de 1 an
  • R2712B – pentru titlurile de stat pentru donatori, în lei și cu maturitate de 3 ani
  • R2512C – pentru titlurile de stat în lei cu maturitate de 1 an
  • R2912A – pentru titlurile de stat în lei cu maturitate de 5 ani
  • R2612BE – pentru titlurile de stat în euro cu maturitate de 2 ani
  • R3112AE – pentru titlurile de stat în euro cu maturitate de 7 ani

Sursa foto: BVB

Fitch a revizuit perpectiva RATINGULUI acordat celui mai mare producător de gaze din România, în acord cu ratingul suveran al țării. Evaluarea Romgaz

Am aflat cine este milionarul care a împrumutat statul cu 68 de milioane de euro. Omul de afaceri deține o celebră rețea locală de magazine